Moskisvet.com
prst

Prehrana

Skrivnost je v prstu!

N.J.
12. 09. 2013 08.04
0

Zdravniki bodo kmalu lahko preverili gibljivost vaše aorte tako, da bodo izmerili utrip v konici vašega kazalca, je pokazala študija, ki so jo opravili na univerzi v Iowi. Aorta je sicer glavna arterija v telesu, ki dovaja s kisikom obogateno kri iz srca v druge dele telesa in v primeru, da je zamašena, močno povečuje tveganje za srčno kap ali infarkt.

Skrivnost
Skrivnost FOTO: iStockphoto

Aorta telo oskrbuje s svežo krvjo, predvsem zaradi sprememb v krvnem tlaku, holesterola in na splošno staranja pa lahko začne sčasoma izgubljati svojo elastičnost. Stene te največje arterije tako začnejo postajati trde, kar močno povečuje tveganje za bolezni srca in ožilja ter posledično infarkt in kap. Zdravniki ne pregledujejo vedno togosti aorte, saj bi morali za to istočasno meriti tlak na dveh delih telesa, vendar pa Gary Pierce, avtor študije, ki so jo opravili nedavno na univerzi v Iowi, pravi, da bi morali.

Pierce je s svojo ekipo odkril način, kako enostavneje izmeriti elastičnost sten aorte: s pripomočkom, ki se ga namesti na konico prsta in posebno formulo, ki vključuje starost in indeks telesne mase. Dobljeno število nato pokaže, koliko časa potrebuje utrip, da potuje iz ene točke do druge, kar je ključnega pomena za določanje elastičnosti stene aorte. Test je sicer v razvojni fazi, vendar pa ne pozabite, da je izguba elastičnosti sten aorte posledica visokega krvnega tlaka, sladkorne bolezni, visokega holesterola, prekomernega uživanja alkohola, kajenja, staranja in nasploh nezdravega življenjskega sloga. Če boste torej skrbeli za zdravo življenje, vam bo srce več kot hvaležno!

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479