Moskisvet.com
telefon

Fit

Si tudi vi pošiljate seksi sporočila?

N.J.
12. 08. 2015 09.30
20

Ste mislili, da je 'sexting' (tako s tujko poimenujemo pošiljanje sporočil z eksplicitno vsebino in je sestavljena iz besed 'sex' – spolnost – in 'texting' – pisanje sporočil, op. p.) le modna muha in neodgovorno početje mladih, ki jih razganjajo hormoni? Raziskava, ki so jo nedavno opravili čez lužo, je pomagala poiskati odgovore na kar nekaj vprašanj.

Pošiljanje seksi fotografij
Pošiljanje seksi fotografij FOTO: Profimedia

Raziskovalci univerze Drexel v ZDA so izvedli anketo, s katero so želeli ugotoviti, kakšne prednosti, če sploh, prinaša pošiljanje sporočil z eksplicitno spolno vsebino oziroma pošiljanje razgaljenih fotografij tudi preko elektronske pošte, oziroma zlasti preko telefona. Ugotovili so, da obstaja povezava med t. i. sextingom in stopnjo zadovoljstva v zvezi. Rezultate so objavili na spletni strani Ameriškega združenja psihologov in jih predstavili na letni konferenci.

Zakaj bi to sploh počeli?

V prvi vrsti je razburljivo nekomu poslati bodisi seksi besedilo bodisi seksi fotografijo, saj ne vemo, kako zelo bomo naslovnika presenetili in v končni fazi tudi razveselili, na ta način pa mnogi tudi ohranjajo vsaj tisto mero zapeljevanja, ki je nujno potrebna v vsaki zvezi, da je uspešna. Brez zapeljevanja lahko namreč kar hitro zapademo v določeno rutino, ki sčasoma postane bolj ali manj dolgočasna.

Vseeno pa pri sextingu velja, da je treba biti previden. Preden se tega lotimo, moramo vedeti, da je oseba, ki ji to pošiljamo, dovolj zrela, da bo to početje ostalo samo med vama, da ne bo pricurljalo v javnost, v roke 'prijateljev' ali kaj podobnega.
Med 870 odraslimi Američani in Američankami, starimi med 18 in 82 let, je 88 odstotkov anketiranih odgovorilo, da so v življenju že vsaj enkrat prakticirali 'sexting', 82 odstotkov vseh je to počelo v zadnjem letu dni.

Doslej večinoma le negativen vidik

Sexting ima običajno negativen priokus, saj ga omenjamo večinoma v povezavi s kršitvami in vdori v zasebnost, spolnim nadlegovanjem, neželenim početjem, predvsem pa je to početje negativno označeno, ko so v to vpleteni najstniki. Raziskovalci, ki so opravili anketo, zdaj želijo sexting predstaviti kot nekaj, kar lahko izboljša partnersko življenje in pozitivno vpliva na posameznika, je dejala soavtorica študije, Emily C. Stasko, študentka klinične psihologije na univerzi Drexel. »Večina raziskav o sextingu se ukvarja z mladoletnimi in mladimi. Mi smo želeli raziskati, kako je s tem pri odraslih,« je dejala.
Pri tej raziskavi so ugotavljali, kako pogosto odrasli to počnejo, kaj si pravzaprav pošiljajo in kakšna besedila pišejo, kakšni so motivi, zadovoljstvo ob tem, kaj jim sočna sporočila pomenijo. Kot je dejala Stasko, so bili odgovori zelo različni, velikokrat odvisni os stopnje predanosti partnerju.

Sexting - 2
Sexting - 2 FOTO: Instagram
Tisti, ki so svojo zvezo opisali kot vse prej kot močno predano, so pošiljanje sočnih sporočil povezali z večjim zadovoljstvom v zvezi. Tisti, ki so dejali, da so zelo predani, med sextingom in zadovoljstvom v zvezi niso našli posebnih povezav. Sexting je močneje z zadovoljstvom v zvezi povezan pri moških kot pri ženskah, so še ugotovili.

Stasko in profesorica psihologije Pamela Geller, soavtorica, sta anketo izvedli preko spleta. Med anketiranimi je bilo 57 odstotkov žensk, 74 odstotkov vseh je označilo, da so v zvezi. Enak odstotek je bil poročenih kot neporočenih, povprečna starost sodelujočih pa je bila 35 let.

Kot je pokazala raziskava, je predmet sextinga najpogosteje 'nagajiva' fotografija, fotografije v spodnjem perilu , sledijo gole fotografije, 'žgečkljiva' tekstovna sporočila in sporočila s perverzno vsebino, ki namigujejo neposredno na spolne odnose. »Raziskava potrjuje, da se sextinga poslužujejo tudi odrasli, in to iz številnih različnih razlogov,« je pojasnila Stasko. »Ne glede na to, kako na zvezo takšno dopisovanje vpliva, je pomembno še naprej raziskovati vlogo sextinga v zvezah.«

To počnite le z zaupanja vrednimi osebami!

Čeprav se zdi pošiljanje seksi sporočil z vašimi seksi fotografijami partnerju lahko zelo zabavno, bodite pozorni, da to počnete s partnerjem, s katerim imate resno in zaupanja vredno zvezo. Odstotek razvez je dandanes precej velik in ni rečeno, da se lahko tudi vaš partner nekega dne na tak način maščuje vam. Zato je najbolje, da vsako zadevo sproti zbrišete z računalnika in telefona, prav tako pa prosite vašega partnerja, da zbriše vsebino, ki jo posredujete. Dokler si zaupata in je med vama vse v najlepšem redu se lahko zanesete, da bo to resnično storil oziroma storila, ko gre v zvezi enkrat nekaj narobe, pa je verjetnost, da vas bo uslišal oziroma uslišala manjša.

telefon
telefon FOTO:

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 328