Moskisvet.com
kaj pomeni biti fit - 15

Zdravo zame

Kaj pomeni biti fit?

G.S. / S.R.
07. 11. 2011 15.00
0

Kaj pomeni beseda fitnes? Kaj pomeni biti 'fit'? Za kakšnega človeka rečemo, da je v dobri formi? Kako naj treniramo, da bomo napredovali v vsem? Na vsa ta vprašanja naletim skoraj vsak dan, sej delam z ljudmi v telovadnici. No, povedano bolje, sem njihov trener.

Zgodba pa sega malo globlje v zgodovino. Kot trener sem vedno iskal poti, ki do cilja pripeljejo hitro in učinkovito, Mislim pa, da sem že v osnovi razmišljal narobe. Nikoli se nisem vprašal; kaj sploh je cilj, h kateremu stremim tako sam, kot tudi moji atleti in rekreativci? Biti fit? Vprašanje, ki prinese na plan še več vprašanj. Odgovor, ki prinese trenja! Malo sem pobrskal po internetu in naletel na zelo dober članek z naslovom 10 physical skills of Fitness! Prebral sem veliko člankov, s temle se pa nekako najbolj strinjam. Iz njega bom potegnil 10 spretnosti, ki jih mora nekdo obvladati, da lahko rečemo, da je fit. Preden začnem s primerjavami, pa moram povedati, s čim bom pravzaprav primerjal, na kaj se bom naslanjal v zgodbi in kako bom argumentiral!

Biti 'fit' ne pomeni le imeti velikih mišic.
Biti 'fit' ne pomeni le imeti velikih mišic. FOTO: Damjan Žibert
Kettlebell, pripomoček, s katerim trenirajo praktično vsi, ki so o tem karkoli slišali. WKC Fitness Protocol pa uporabljamo le najbolj zavzeti trenerji. Razlog? Ker je enoličen in dolgočasen. To so odgovori, ki jih slišim od trenerjev, ne od atletov. Se pravi, trenerji se ne zavedajo, kaj pomeni biti fit.
Sportasan lahko kupite v spletni trgovini zdravozame.si.
Da to pomeni napredek na 10-ih fizičnih področjih, in da je Kettlebelel EDINI pripomoček, WKC Fitness pa EDINI protokol, s katerim lahko to dosežemo. To ne pomeni, da se nikakor drugače to ne da doseči, govorim le to, da lahko v enem treningu s tremi vajami in enim Kettlebellom razvijamo vseh 10 sposobnosti oziroma 'skills.' Opisal bom spretnost, kaj ta spretnost pomeni in s katero vajo ter kako (govoril bom izključno o Kettlebell Fitness vajah) lahko to spretnost izboljšamo.

Kardiovaskularna vzdržljivost
Je sposobnost telesnih sistemov, da združijo, proizvajajo, prinašajo in vzdržujejo kisik skozi daljše obdobje stresa ali aktivnosti. Cilj treniranja s kettlebelli je ta, da podaljšujemo dolžino serije in hitrost dvigovanja uteži. Vsaka vaja, ki jo delamo s kettlebelli naj bi temeljila na čim daljši seriji s čim več ponovitvami (vaje kot so npr. clean, jerk, snatch, longcycle, swing).

Moč (statična , počasna)
sposobnost mišice ali mišične skupine, da proizvaja silo.
kettlebell je utež, kar pomeni, da ima svojo težo. Da bi lahko dvignili določeno težo nad glavo, moramo imeti sposobnost proizvesti moč. Se pravi, skupina mišic deluje s ciljem, da se utež dvigne nad glavo (vaje: press, push press).

Fleksibilnost
sposobnost maksimirati območje gibanja določenega sklepa oziroma imeti sposobnost, da ga upognemo sami ali s pomočjo zunanje sile, ne da bi sklep poškodovali. S kettlebelli treniramo celotno telo, kar pomeni, da so tudi vsi sklepi udeleženi pri skoraj vsaki vaji. Premikanje kettlebellov temelji na prenašanju energije skozi skeletni sistem in ne toliko na mišice, kar pomeni, da je kettlebell lifting eden najbolj varnih oblik vadbe za zaščito sklepov. Poleg tega, da na ta način treniramo brez možnosti poškodb sklepov, tudi preventivno skrbimo za pravilno delovanje le teh (vse vaje WKC Kettlebell Fitness Protokola).

Kooridnacija je pri kettlebell vadbi ključnega pomena.
Kooridnacija je pri kettlebell vadbi ključnega pomena. FOTO: Damjan Žibert
Hitrost
Sposobnost minimizirati časovno periodo repetitivnega gibanja. Preprosteje, kako hitro se določena stvar premika. Kot smo že omenil, cilj treniranja s kettlebelli je, da v določenem času naredimo čim več ponovitev, se pravi dvignemo frekvenco dvigovanja, povečamo hitrost (vaje press, push press, jerk, snatch, clean, longcycle).

Moč (eksplozivnost)
Sposobnost mišice ali mišične skupine, da proizvajajo silo v najkrajšem možnem času. Malo preprosteje, lahko si zamislite, da je moč hitrost + statična moč (to seveda ne drži, ampak ta članek ni namenjen fizičnim formulam – to pride na vrsto kasneje). Cilj treniranja s kettlebelli je 'lahkotnost gibanja' se pravi, če želimo nekaj 'z lahkoto' dvigniti nad glavo, moramo v samem začetku giba uporabiti veliko silo in v delčku sekunde proizvesti dovolj moči, da kettlebell samo s tem gibom premaknemo iz točke A v točko B (vaje swing, clean, jerk, snatch, longcycle).

Koordinacija
Sposobnost združiti nekaj ločenih gibalnih vzorcev v enotno gibanje. Na primer sposobnost premikanja rok, nog in ostalih delov telesa kontrolirano. Ker koordinacija pomeni gibanje (tek, skakanje, delanje počepov, hoja), je vsak, ki trenira oziroma se giblje do neke mere koordiniran. Pri kettlebell liftingu pa imamo še eno oviro: Kettlebell. Se pravi, če želimo, da nekdo uspešno in varno dviguje kettlebelle, moramo najprej razviti sposobnost, da kontrolira svoje telo. To pa ne pomeni nič drugega, kot da ta posameznik izboljšuje svojo med-mišično koordinacijo (vseh 15 vaj WKC Fitness Protocola).

kaj pomeni biti fit - 7
kaj pomeni biti fit - 7 FOTO: Damjan Žibert

Spretnost
Možnost minimizirati prehodni čas med dvema različnima vzorcema gibanja. Spretna oseba je sposobna sposobna vzorec gibanja spremeniti hitro in lahkotno. Kettlebell fitnes je zanimiva zadeva, saj vsebuje tekmovalne vaje. Pri teh pa je ključnega pomena, da se znamo iz popolnoma sproščenega, mirujočega položaja hitro napeti, raztegniti mišice in jih nato hitro skrčiti, kar pripelje do premika uteži (vaje swing, snatch, clean, jerk, longcycle).

Ravnotežje
Sposobnost kontrolirati položaj težišča svojega ali zunanjega telesa. Zmožnost zadrževanja pozicije, ne da bi se pri tem 'prevrnili.' Največja umetnost kettlebell fitnessa, kettlebell liftinga in kettlebell strong sporta je v tem, da ne uporabljamo mišic (oziroma minimiziramo njihovo delovanje), temveč da z ravnotežjem kontroliramo gibanje kettlebella. Najznačilnejša pozicija, pri kateri to opazimo je 'lockout' (fiksacija). Ko je utež nad glavo, so vsi sklepi na telesu zaklenjeni, center mase uteži pa pomaknemo tako, da je poravnan z vsemi sklepi, kar pomeni, da se lahko mišice v tem položaju sprostijo (vaje jerk, snatch).

Natančnost
Sposobnost nadziranega gibanja v eni smeri z dano intenzivnostjo brez napak. Če pri vaji s kettlebellom uporabimo premalo moči, se nam zgodi, da uteži ne moremo dvigniti. Po drugi strani, če uporabimo preveč moči, utež dvignemo previsoko, kar pomeni, da iz določene višine pade na del telesa, kar povzroča bolečine. Se pravi, pri čisto vsaki ponovitvi moramo biti precizni, če želimo gib izpeljati od začetka do konca varno in brez bolečin.

Čvrstost
Fizična in psihična čvrstost sta nujno potrebna, če želimo opraviti nekaj, kar bi lahko bilo zahtevno in bi lahko trajalo dalj časa. Kettlebell Lifting je seveda še toliko bolj zahteven, sej že za teden dni vnaprej veste, da bo vsak trening daljši. Samo z nekaj vajami lahko trenirate vseh 10 spretnosti in če boste trenirali z izkušenim kettlebell fitness oz. kettlebell lifting trenerjem, boste postali fit. To boste občutili na treningih, v vsakdanjem življenju in pri rekreaciji!

Prijave na našo nagradno igro ''Učvrstite svoje telo'' so zaključene, imena srečnih nagrajencev pa bodo objavljenja v najkrajšem možnem času!

Oglejte si še video predstavitev Slovenskega kettlebell kluba! Režija Miha Tozon.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479