Moskisvet.com
Reli Dakar - dirka na konec sveta, doživetij in pameti. - 11

Davidovi ekstremi

Reli Dakar - dirka na konec sveta, doživetij in pameti

Matej Jurgele
19. 12. 2011 15.43
3

David Stropnik velja za enega izmed tistih novinarjev, ki mu skoraj noben športni dogodek ne uide. Med svojim novinarskim ustvarjanjem pa se je kar sedemkrat udeležil tudi ene izmed najtežjih športnih preizkušenj na svetu – relija Dakar.

Svoja občutenja, videnja in doživljanja je strnil v knjigo s pomenljivim naslovom Reli Dakar: dirka na konec sveta, doživetij in pameti. Toda to ni običajna knjiga, ki bi opisovala zgolj športno dogajanje, temveč je knjiga, ki s slikovitostjo besed in fotografij prinaša drugačne poglede na najtežjo dirko pod soncem, svet, ki ga prečka, in vse, ki v njej sodelujejo. Kot jo opisuje David je knjiga razgaljena pripoved o ozadju dirke, ki bo marsikomu reli Dakar predstavila v drugačni luči, nekaterim bo morda celo napisana preveč osebno. Vendar je bil to avtorjev namen in bo zato najverjetneje pritegnila še večje število bralcev. Nastajala je v mrazu neprespanih noči in vročini puščavskih dni, za volanom izmučenih strojev, med domačini na koncu sveta in v družbi najdrznejših dirkačev, ki dajejo zgodbi s svojimi izjavami še dodaten pomen.

'Lucy' se je relija Dakar udeležila že petkrat in ni videti, da bi bila kaj utrujena. Z njo pa smo se po brezpotju popeljali tudi mi.
'Lucy' se je relija Dakar udeležila že petkrat in ni videti, da bi bila kaj utrujena. Z njo pa smo se po brezpotju popeljali tudi mi. FOTO: Damjan Žibert
Nemalokrat je avtor vtise o dirki in dogajanju okoli nje, v celoto združeval prav v vozilu, s katerim smo se imeli čast zapeljati tudi mi. Gre namreč za terensko vozilo toyota land cruiser, z ljubkovalnim imenom Lucy, ki je mučenje po puščavskem pesku in kamenju prestala že petkrat. Z Lucy smo se zapeljali po 'off-road' poligonu in že samo po nekaj minutah se je vožnja iz uživanja spremenila v mučenje. Predvsem zaradi stalnega premetavanja, ropotanja, da o udobnosti ne bi izgubljali besed. Vendar je to posebno doživetje, ki mu najverjetneje ni para. Tako osebno, tako blizu najboljšim dirkačem sveta in tako surovo, kot je to možno le še na reliju Dakar.
Predstavitve knjige se je udeležil tudi puščavski lisjak Miran Stanovnik.
Predstavitve knjige se je udeležil tudi puščavski lisjak Miran Stanovnik. FOTO: Damjan Žibert

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

 

 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479