Moskisvet.com
Seks, moški trans in varanje

Zdrav in v formi

Novo odkritje o seksu šokiralo celo znanstvenike!

S.C.
25. 07. 2013 08.07
8

V nekaterih zahodnih državah, zlasti v ZDA, je zdravljenje na klinikah za odvajanje od seksa postalo že skoraj stalna praksa, saj so do sedaj pretirano željo in potrebo po seksualni aktivnosti dojemali kot motnjo, ki jo je potrebno zdraviti. Toda najnovejša raziskava, ki so jo opravili na Univerzi v Kaliforniji, je dosedanje prepričanje ovrgla; hiperseksualnost torej ni duševna motnja.

Na vsakem koraku poslušamo o primerih, ko zaradi obsedenosti s seksom propadajo zakoni, saj en partner ne more slediti željam in potrebam drugega, posledično pride do varanja, poročajo pa tudi o primerih, ko je nebrzdana želja po spolnih radostih posameznikom uničila kariero, prijateljske odnose ali celo življenje. In za vse to naj bi bilo krivo kemijsko neravnovesje v možganih. Vsaj tako so mislili do sedaj, a raziskovalci s kalifornijske univerze trdijo drugače. Ni namreč mogoče znanstveno dokazati, da bi bila odvisnost od seksa v resnici duševna motnja.

Seks, moški trans in varanje
Seks, moški trans in varanje FOTO: iStockphoto

To so ugotovili na podlagi podrobnejše raziskave, v kateri so proučevali možgansko aktivnost 52 ljudi, ki so priznali, da imajo težave z nadzorovanjem seksualnega nagona. Da bi našli povezavo med kemijsko reakcijo v možganih ter seksualno odvisnostjo, so jim kazali različne fotografije, ki izzovejo različne emocije. Med drugim so jim pokazali fotografije telesnih poškodb, ljudi med smučanjem ter seveda ljudi, ki imajo spolne odnose. Pričakovati je bilo, da bodo med gledanjem eksplicitnih vsebin njihovi možgani reagirali drugače, podobno kot pri odvisnikih od kokaina. Toda ko so strokovnjaki podrobno preučili rezultate, niso našli nikakršne povezave med možgansko aktivnostjo ter pretirano seksualno željo. Lahko bi rekli le, da imajo večji libido od povprečja, to pa je vse.

Od 3 do 5 odstotkov Američanov naj bi bilo bolestno obsedenih s seksom in zato nenehno masturbirajo, redno skačejo čez plot, se udeležujejo orgij, se poslužujejo prostitucije, ’cybersexa’ ter vsemogočih seksualnih aktivnosti, tudi če vse to negativno vpliva na njihovo življenje. Določeno število zdravnikov in seksualnih terapevtov kljub novim odkritjem to označuje kot motnjo, paciente, ki k njim pridejo po pomoč, pa skušajo s pomočjo raznih terapij pozdraviti. Eden takih je tudi seksualni terapevt Robert Weiss, ki vztrajno trdi, da gre za odvisnost, ki jo je nujno potrebno zdraviti. "Če nekateri lahko nadzorujejo seksualno željo, to ne pomeni, da jo lahko vsi," je njegov argument.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497