Moskisvet.com
Seks, hrana in afrodiziak

Fit

Katere smrtonosne sestavine najdemo v hitri prehrani?

U.K.
10. 07. 2012 08.04
3

Da hitra prehrana ni ravno zdrava, ni nobena skrivnost, a v glavnem ne vemo kaj točno sploh jemo. V hamburgerjih in ostalih produktih hitre prehrane so lahko tudi potencialno nevarne snovi.

Bi živeli več kot sto let?
Bi živeli več kot sto let? FOTO: iStockphoto
Že sam podatek, da je lahko v eni pleskavici tudi do sto različnih krav je kar malce pretresljiv, a v glavnem so najbolj škodljivi dodatki, ki jih najdemo v tovrstnih produktih.

Žveplov dioksid
Žveplov dioksid se uporabljajo za to, da preprečuje rjavenje sadja in zelenjave. Uporablja se tudi pri pijačah. Ima pa slabo lastnost, da uničuje vitamin B1, 12 ljudi pa je zaradi tega dodatka, zaradi alergijske reakcije, umrlo.

Nitrati
Se v glavnem dodajajo mesu in siru kot sredstvo za konserviranje, pa tudi zaradi okusa in barve. A ima stranske učinke, predvsem za ljudi, ki ga uživajo vsakodnevno. Povzroča lahko glavobole, rdečico ter otežuje prenos kisika v krvi.

Vojna hot dogov se nadaljuje - 1
Vojna hot dogov se nadaljuje - 1 FOTO: Arhiv proizvajalca
Celuloza
Celuloza je pravzaprav kar zdrava za telo, saj je polna vlaknin in je relativno zdrav nadomestek za moko in olja. Uporabljajo jo za zgostitev hrane, recimo prelivov, sirupov in sirov. Težava je v tem, da celulozo (v bistvu les) obdelujejo s posebnimi kemikalijami in kislinami, ki niso ravno koristne za telo.

Silicijev dioksid
se uporablja pri izdelavi peska in cementa, uporabljajo pa ga zato, da ločujejo posamezne kose procesiranega mesa. Se pravi, da se pleskavice ne sprimejo skupaj. Sicer naj ne bi bil nevaren za človeško zdravje, a se vseeno ne sliši najbolj užitno.

L-cysteine
Gre za aminokislino, ki pomaga pri gibkosti testa. Težava je v viru. Aminokislino namreč pridobivajo iz človeških las in/ali perja. V 80 odstotkih naj bi jo pridobivali iz gosjega perja.

Hamburger
Hamburger FOTO: Reuters

TBHQ (tertiary butylhydroquinone)
Je na petrolejski bazi osnovano sredstvo za konserviranje, ki ga najdemo v lepotni industriji in prehrambeni industriji. Je izjemno strupena snov, saj je za odraslega človeka smrtonosno že pet gramov.

Amonijev sulfat
Se uporablja kot hrana za kvasovke, uporabljajo pa ga tudi za umetna gnojila, ter celo pri izdelavi pesticidov, saj povečuje učinkovitost strupov. Je pa res, da sam po sebi ni smrtonosen.

Amonijev hidroksid
Potrebno je omeniti, da večina proizvajalcev hitre prehrane vsaj uradno amonijevega hidroksida ne uporablja več. Namen amonijevega hidroksida je bil v tem, da je uničil vse bakterije na mesu. Uporablja se v čistilih in celo v doma izdelanih bombah.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369