Moskisvet.com
kolesarjenje

Zdrav in v formi

Kako združiti prijetno s koristnim?

S.C.
24. 07. 2013 08.08
7

V mesto, v službo, v naravo, na izlet; v toplih poletnih mesecih se skoraj povsod lahko odpravimo s kolesom. Ne le, da je ceneje, bolj praktično, ekonomično in povrh vsega se nam še ni treba ’mučiti’ z iskanjem parkirnega prostora, kolesarjenje je predvsem zabavno in zdravo ter je odličen način sproščanja, ohranjanja kondicije ter vzdrževanja telesne teže. Čim prej torej združite prijetno s koristnim ter sedite na kolo za zdravo telo!

V toplejših mesecih lahko tako v naravi kot v mestnih središčih srečamo malo morje ljubiteljev rekreacije, ki bodisi tečejo, rolajo, hodijo ali kolesarijo. Sploh kolesarjenje je med najbolj razširjenimi oblikami aktivnosti na prostem, saj ima dolg seznam pozitivnih učinkov na naše zdravje in počutje, poleg tega pa je idealno prevozno sredstvo do bližnjih in tudi bolj oddaljenih krajev. Skoraj ga ni človeka, ki ne bi imel doma kolesa, vsaj kakšno ’staro kripo’, ki je za prevoz do mesta popolnoma v redu, zato ni sprejemljiv noben izgovor, s katerim se želite izogniti miganju.

Otrok na kolesu
Otrok na kolesu FOTO: iStockphoto

Tisti, ki se kakršne koli oblike fizične aktivnosti bojite kot ’hudič križa’ in se nenehno izgovarjate bodisi na vreme bodisi na pomanjkanje časa, očitno še nikoli niste sedli na kolo. Namreč če bi, bi vedeli, da vožnja s kolesom ni nikakršno trpljenje, pač pa je lahko nadvse zabavna, predvsem če kolesarite v družbi.

Kolesarjenje izboljšuje zdravje in počutje

Kolesarjenje je ena izmed oblik aerobne vadbe, ki ima veliko pozitivnih učinkov na naše zdravje in počutje. Med drugim izboljšuje telesno držo, krepi krvno-žilni ter imunski sistem, povečuje kapaciteto pljuč, pospešuje presnovo sladkorjev in lipidov, posameznika napolni z energijo, izboljšuje njegovo počutje ter odganja stres.

S kolesom si lahko oblikujete telo

Predvsem bi morali večkrat sesti na kolo tisti, ki se spopadate z odvečno težo, saj bodo z rednim kolesarjenjem kilogrami kar skopneli, hkrati pa se bodo okrepile mišice, predvsem spodnje mišice nog, sprednje in zadnje stegenske mišice ter zadnjične mišice, bolj čvrste pa bodo tudi trebušne mišice in mišice v spodnjem delu hrbta ter mišice na rokah. Po približno 25 minutah kolesarjenja bo telo začelo črpati maščobne zaloge ter pospeševati metabolizem, posledično pa bodo mišice porabile več energije tudi po končani vadbi. Za optimalne rezultate strokovnjaki priporočajo od 30 do 40 minut kolesarjenja trikrat do štirikrat na teden z okoli 60 odstotki moči. Ko si boste kondicijo že bistveno izboljšali, lahko napor postopoma povečujete, kolesarjenje pa lahko kombinirate tudi z vajami za moč, pozimi doma ali v fitnesu, v toplejših mesecih pa kar na svežem zraku. Ko postanete že pravi kolesarji, lahko prakticirate tudi intervali trening, ki se je pri topljenju maščob izkazal za najbolj učinkovitega, a ga je veliko lažje izvajati na sobnem kolesu. Seveda pa se je potrebno zavedati da je pri izgubljanju telesne teže bistvenega pomena ustrezna prehrana, torej v prvi vrsti črtajte iz jedilnika hitro hrano, bogato z maščobami, sladkorjem in soljo.

Kolesarjenje zahteva ustrezno prehrano

Iz vseh strani nas opozarjajo, da je za dolgo in zdravo življenje ter ohranjanje telesne teže ključna uravnotežena prehrana, ki jo je potrebno prilagajati potrebam vsakega posameznika ter seveda obliki telesne aktivnosti in pogostosti le te. Pri tistih, ki ne uporabljate kolesa zgolj za nabiranje prahu v kleti ali prevoz do bližnjega lokala, ampak redno premagujete kilometre po kolesarskih poteh, je izredno pomembno, da v telo vnesete dodatne količine beljakovin, saj se bodo na ta način hitreje regenerirale mišice. Zaužiti je potrebno tudi čim več sadja in zelenjave, da dobite zaloge vitaminov in mineralov. Kadar se odpravljate na daljše ’ture’, morate nujno pojesti obilen in hranljiv zajtrk, ki vam bo dal dovolj energije za napor, ki vas časa. Jogurt in par kosmičev je občutno premalo. Saj ne želite, da bi omagali na pol poti, kajne? Obilen zajtrk pa tudi ne pomeni, da morate vase ’zmetati’ pet jajc z ocvirki in slanino, tri toaste in še dva muffina za povrh. Izberite hrano, ki se hitro prebavi in vam bo zagotovila dolgotrajen občutek sitosti. Prehrana kolesarja naj bi vsebovala manj maščob, če že, naj bodo zdrave, beljakovine iz jajc, pustega piščančjega in puranjega mesa ter rib in nemastnega mleka, in pa veliko kompleksnih ogljikovih hidratov, večino jih zaužijte iz surove zelenjave in sadja, ostanek pa naj predstavljajo polnozrnate testenine in riž.

Rekreativni kolesar naj bi dnevno zaužil 1,5 do 2 gramov beljakovin na kilogram telesne teže, 3,5 OH na kilogram telesne teže ter 0,8 gramov maščob na kilogram telesne teže.

Med daljšim kolesarskim izletom imejte vedno pri sebi tudi energijsko ploščico, med 45-minutnim kolesarskim treningom pa je popolnoma dovolj, da imate pri sebi bidon z vodo. Kot pri vsaki drugi obliki aerobne aktivnosti, tudi na kolesu z znojenjem izgubimo velike količine tekočine, ki jo je potrebno nadomestiti, v vročih poletnih mesecih pa še toliko bolj. S tem seveda ne mislimo piva!

kolo v okvari
kolo v okvari FOTO: iStockphoto

Da bo kolesarjenje še prijetnejše

Ob vseh koristih, ki jih nudi kolo, res ne bi smeli imeti več izgovorov, da ga maksimalno ne izkoristite. Kolesarjenje že samo po sebi nudi veliko užitkov, da pa bo to še prijetnejše, upoštevajte nekaj nasvetov in kmalu se boste vanj zaljubili. Kot prvo se morate vprašati, kaj vam najbolj ustreza.

- Ste samotar ali najbolj družabno bitje na svetu? V prvem primeru je najbolje kolesariti sam, saj vas bo družba le ovirala, če pa sami s seboj ne morete zdržati niti pet minut, je najbolje, da na izlet povabite prijatelje ali kakšno dekle. To tako ne bo le trening, ampak kvalitetno in zabavno preživet čas v dobri družbi.

- Imate radi hribe in gorske poti ali ravno betonsko cesto? Za vsako obliko kolesarjenja namreč obstaja temu prilagojeno kolo s posebnimi pnevmatikami, s katerim boste lažje premagovali izbrane poti. Omislite si takega, ki vam bo kar najbolje služil, da pa ne brcnete v temo, se pred nakupom posvetujte s strokovnjakom.

- Če greste s kolesom v trgovino, ste lahko oblečeni tudi v kavbojke, sicer pa je zelo priporočljivo, da izberete posebna kolesarska oblačila, ki se nekoliko razlikujejo od preostalih. Predvsem kolesarske hlače so tiste, ki so med oblačili bistvenega pomena, saj so obložene s posebnimi vložki, ki so zračni, brez šivov, narejeni iz enega kosa in prilagojeni telesu, hkrati pa tudi antibakterijsko obdelani. Med pranjem le teh se izogibajte uporabi mehčalca. Majica naj bo nujno iz materiala, ki dobro odvaja vlaga in ščiti pred vetrom. Priporočljiva je tudi uporaba čelade, rokavic, primernih čevljev ter seveda zaščitnih očal.

- Morda boste presenečeni, ampak široki in na prvi pogled udobni sedeži niso ravno najboljša izbira, saj boste pri širokem sedežu vanj drgnili z večjo površino, posledično pa se vam bodo pojavile bolečine v predelu medenice. Prav tako je pomembna naravnanost sedeža, saj neustrezna lahko povzroča še dodatne bolečine v kolenu in zadnjici. Glede na vašo višino naj vam ustrezno namesti sedež prodajalec, ki je za to usposobljen.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497