Moskisvet.com
Moški

Fit

Kaj vpliva na rast mišične mase?

S.C.
30. 12. 2014 07.54
11

Obstajajo ljudje, ki dvakrat tedensko obiskujejo fitnes in imajo več mišične mase od nekaterih, ki več ur dnevno preživijo v telovadnici in dvigujejo uteži. Kako je to mogoče?

Moški
Moški FOTO: iStockphoto
Na dejstvo, koliko mišične mase je mogoče pridobiti, vpliva več dejavnikov. Mišična masa namreč ni odvisna le od ur, ki jih posameznik preživi v fitnesu – izjemno pomembno vlogo igra genetika, ne smemo pa pozabiti tudi na ustrezno prehrano, način in intenzivnost treningov, zadostno količino počitka in konec koncev spol. Ženske namreč ne glede na vložen trud ne morejo na naraven način doseči toliko kot moški.
Kvalitetne mišice nastajajo le od kvalitetne prehrane, bogate s proteini, ki so glavni pri gradnji mišične mase, z ogljikovimi hidrati, ki vam bodo zagotovili dovolj energije ter z maščobami rastlinskega izvora, nujno potrebnimi za normalno delovanje organizma.

Genetika

Kot rečeno, ima genetika tukaj zelo pomembno vlogo. Nekateri v zelo kratkem času in z malo vloženega truda lahko dosežejo zavidljive rezultate, spet drugi morajo za to močno garati in se marsičemu odreči. Enako je z maščobnim tkivom, nekateri lahko pojedo kar vidijo in se zaradi hitrega metabolizma nikakor ne morejo zrediti, nekoliko več pa je nesrečnežev, katerim se številka na tehtnici poveča že, če samo odprejo hladilnik.

Dvigovanje uteži
Dvigovanje uteži FOTO: Profimedia

Prehrana

Mišice lahko rastejo le, če imajo potrebne gradnike, ki jih hranijo. Tu moramo omeniti proteine, ogljikove hidrate in maščobe, seveda kakovostne in v določeni meri. Količine vsake od teh skupin pa so odvisne seveda od metabolizma posameznika ter količine in intenzivnosti treninga. Če odrasel moški, ki intenzivno trenira, zaužije le malo kalorij, ne bo veliko dosegel, predvsem če je prehrana nekvalitetna. Če pa zaužije preveč kalorij, katerih vir so pice, hamburgerji, čips ali sladke gazirane pijače, bo pridobil le maščobne obloge. Z drugimi besedami, izjemno pomembno je, kaj poješ. Kvalitetne mišice nastajajo le od kvalitetne prehrane, bogate s proteini, ki so glavni pri gradnji mišične mase, z ogljikovimi hidrati, ki vam bodo zagotovili dovolj energije ter z maščobami rastlinskega izvora, nujno potrebnimi za normalno delovanje organizma. Seveda je nujno poskrbeti tudi za zadostno količino vitaminov in mineralov.

Trening

Kljub odličnim genom in zdravim prehranjevalnim navadam pa brez intenzivnega treninga žal ne bo pravih rezultatov. Vedite, da dve do tri ure v fitnesu ne bodo prinesle izklesanega telesa, če se boste le sprehajali gor in dol, se ogledovali v zrcalu ter klepetali s sotrpini. Če si boste med serijami ponovitev privoščili predolg odmor, se bo telo le še bolj utrudilo, mišice pa ne bodo obremenjene in tako ne bodo imele razloga za rast.

Za doseganje dobrih rezultatov je od tri do petkrat na teden intenzivni enourni trening popolnoma dovolj. Kar je manj od tega, je za viden napredek premalo, če pa boste trenirali veliko več, pa strokovnjaki opozarjajo, da gre bolj za izgubo časa. Ne pozabite, da ima vsako pretiravanje svoje posledice. Če ste na fitnesu začetnik, pač ne morete trenirati tako dolgo in tako intenzivno kot profesionalni bodybuilder.

Počitek

In konec koncev, čeprav ga mnogi zanemarjajo in si ga ne privoščijo dovolj, je počitek izjemno pomemben. Kvaliteten spanec od 7 do 9 ur dnevno bo poskrbel za obnovitev moči in regeneracijo mišic, da boste pri naslednjem treningu lahko dali vse od sebe.

mišice
mišice FOTO:


 

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376