Moskisvet.com
Testisi

Fit

Mislite, da se vam ne more zgoditi?!

N.J.
09. 02. 2016 08.07
17

Verjetno ste v zadnjem času že zasledili recimo plakate ob cestah, na katerih je v oči bodlo: Išče se pravi moški! Tudi v medijih smo vas spraševali, kdo je za vas pravi moški. Zdaj vam lahko povemo, da smo ga našli. Pravi moški si lahko TI!

zdrav moški - 3
zdrav moški - 3 FOTO: Thinkstock
Akcija PRAVI MOŠKI:
Gre za vseslovensko družbeno odgovorno akcijo ozaveščanja o moških rakih, ki sta jo nedavno predstavili dve slovenski nevladni organizaciji – Društvo onkoloških bolnikov Slovenije in Zveza slovenskih društev za boj proti raku v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje RS in Onkološkim inštitutom Ljubljana. Namen akcije je moške intenzivneje seznanjati z možnostmi preprečevanja in čim prejšnjega odkrivanja raka.

Kdo je pravzaprav pravi moški? Če bi vprašali ženske, bi verjetno večina odgovorila, da je to moški, ki zna poskrbeti za žensko, ki prisluhne njenim težavam, ki ji je vedno na voljo, jo podpira, jo zna nasmejati in ji ves čas daje občutek, da je zanj ena in edina. Res je, tudi takšen je pravi moški. A v prvi vrsti je 'pravi moški' tisti, ki poskrbi zase in je odgovoren do sebe in do svojega okolja – družine, otrok. Pravi moški obišče zdravnika, če opazi kakršno koli spremembo na telesu in živi zdravo življenje, da bi zmanjšal možnost, da zboli za rakom.

Zakaj vam sploh 'nakladamo' o tem?

Slovenija je med 10 državami v Evropi, kjer je umrljivost zaradi raka pri moških na prvem mestu, celo pred boleznimi srca in ožilja. Smo med petimi državami v Evropi z največjo incidenco raka pri moških in na drugem mestu po umrljivosti zaradi raka pri moških, takoj za Madžarsko. Tudi pričakovana življenjska doba slovenskih moških je 77,6 leta, kar je pod povprečjem razvitih držav.

A rak je žal še vedno tema, o kateri se večina ne želi pogovarjati in bi jo najraje zaobšla. Pa vendar se s to zahrbtno boleznijo srečujemo skoraj na vsakem koraku in predstavlja veliko težavo sodobne družbe. Podatki Registra raka RS in Nacionalnega inštituta za javno zdravje kažejo, da moški zbolevajo in umirajo za rakom v večji meri kot ženske. Kljub temu pa se moški o raku premalo pogovarjamo. Še vedno so za premnoge pogovori o moških oblikah raka nekakšna tabu tema, kot bi bila kakšna sramota, če zboliš. Vam je kdaj nerodno k zdravniku, če grdo kašljate in imate povišano temperaturo? Vam je nerodno obiskati zdravnika, ko padete? Na tem mestu se pojavlja vprašanje, zakaj je toliko moškim nerodno povedati, da so recimo na modih opazili spremembo?

Ambasadorji akcije Pravi moški so Grega Pirc, prostovoljec pri Društvu onkoloških bolnikov Slovenije, radijski voditelj Janez Dolinar, glasbenik Aleksandrer Mežek in Marjan Doler, prav tako prostovoljec pri Društvu onkoloških bolnikov Slovenije.
Ambasadorji akcije Pravi moški so Grega Pirc, prostovoljec pri Društvu onkoloških bolnikov Slovenije, radijski voditelj Janez Dolinar, glasbenik Aleksandrer Mežek in Marjan Doler, prav tako prostovoljec pri Društvu onkoloških bolnikov Slovenije. FOTO: Aljoša Kravanja
Več koristnih informacij najdete na spletni strani www.izogniseraku.si in na Facebook profilu Pravi moški.

Kateri so 'moški' raki?

Med značilne moške rake sodita v prvi vrsti rak mod in rak prostate. Več kot ženske moški zbolevajo tudi za rakom debelega črevesa in danke, pljučnim rakom in rakom glave in vratu (usta, žrelo, grlo ...).

Rak prostate

Gre za najpogostejšo obliko raka pri moških, ki prizadene predvsem starejše (dve tretjini bolnikov je starejših od 65 let), na leto pa za njim zboli okoli 1.500 Slovencev. Pri nekaterih rak na prostati ne napreduje, a ne da se napovedati, pri komu bo rak napredoval in pri komu ne. Odkriva se ga tudi na podlagi testa PSA (preseganja mejne ravni za prostato specifičnega antigena).

Penis in vnetje glavice penisa
Penis in vnetje glavice penisa FOTO: iStockphoto
Simptomi, ki se najpogosteje pojavljajo, so pogosto uriniranje, zlasti ponoči, lahko tudi težave z začetkom uriniranja, počasnejše odtekanje urina, tanjši curek in občutek, da mehurja ni mogoče do konca izprazniti, pa tudi bolečine pri uriniranju. Lahko se pojavi kri v urinu ali spermi, pozni znaki pa so slabokrvnost in bolečine v kosteh. Vsi ti znaki lahko nakazujejo tudi nekatera druga, nerakava bolezenska stanja, v vsakem primeru pa je treba, če opazite spremembe, obiskati zdravnika in mu zaupati vse težave.

Rak debelega črevesa in danke

Gre za drugo najpogostejšo oblika raka. Leta 2009 je v Sloveniji za rakom debelega črevesa in danke zbolelo 1.569 ljudi, od tega 933 moških in 636 žensk. Zadnja leta se število bolnikov zmanjšuje, k čemur močno prispeva presejalni program SVIT, ki omogoča odstranjevanje predrakavih sprememb med kolonoskopijo in tako se prepreči, da bi se rak sploh razvil! Test je zastonj, težava pa je, da se naj še vedno ne odzovejo vsi. Odzove se namreč le okoli 55 odstotkov moških.

Znaki se lahko zelo razlikujejo od primera do primera. Nekateri težav sploh ne čutijo, pri drugih se pojavljajo bolečine v trebuhu, napenjanje, vetrovi, minimalne spremembe v odvajanju blata, kri v blatu, slabosti. Lahko se ti znaki pojavljajo tudi v povezavi z drugimi boleznimi, vsekakor pa je treba v primeru kakršnih koli težav obiskati zdravnika.

zdrav moški - 4
zdrav moški - 4 FOTO: Thinkstock

Rak mod

Rak mod je prvenstveno bolezen mladih odraslih moških, čeprav se posebna oblika pojavlja tudi že pri otrocih, Najpogosteje zbolevajo moški med 18. in 35. letom, pojavlja pa se tudi v kasnejšem obdobju. Na leto za rakom mod zboli okoli 100 Slovencev. Ob dovolj hitrem odkritju je ta oblika raka popolnoma ozdravljiva. Da bi dovolj zgodaj opazili spremembe, izvajajte samopregled mod enkrat mesečno. Samo s samopregledovanjem boste znali ločiti med normalno obliko in strukturo svojih mod ter hitro prepoznali morebitne neobičajne spremembe.

Spremembe niso nujno boleče, pojavi se lahko občutek napetosti, teže, neugodja, včasih se pojavi tudi bolečina, ki seva proti dimljam in medeničnemu dnu. V primeru napredovane bolezni so znaki velikokrat bolečine v križu v kombinaciji s suhim dražečim kašljem, splošnim slabim počutjem, utrujenostjo in nenamernim hujšanjem. Pomemben znak raka mod pri nekaterih bolnikih je pojav nabreklih in bolečih dojk.

zdrav moški - 2
zdrav moški - 2 FOTO: Thinkstock
Kaj lahko storite sami?

Treba se je zavedati, da je treba za zdravje skrbeti, še preden se pojavijo kakršne koli težave. Veliko lahko prispevate, če opustite škodljive razvade, kot so kajenje, uživanje alkohola in drugih substanc.

Do boljšega počutja si lahko pomagate tudi tako, da uredite prehrano. Uživajte vse, a v mejah normale. Privoščite si veliko zelenjave in sadja in se poskusite izogibati nasičenim maščobnim kislinam. V Sloveniji je kar 20 odstotkov moških (in 14 odstotkov žensk) predebelih (ne prekomerno prehranjenih, temveč predebelih!). Že z izločenjem sladkih pijač in sladkih živil lahko storite veliko za svoje zdravje. Če dodate na svoj urnik še nekaj telesne aktivnosti, ste na dobri poti in lažje boste vzdrževali primerno telesno težo, izboljšali boste prekrvavitev, okrepili srce, pljuča, mišice.

Poleg vsega naštetega lahko veliko storite že s tem, da se redno pregledujete. Udeležujte se organiziranega presejalnega programa Svit! Bodite pozorni na morebitne spremembe, spremljajte svoje počutje in ne oklevajte z obiskom zdravnika. Če ne dobite pravega odgovora, pa le vztrajajte in poiščite še drugo mnenje.

Četudi boste počeli vse, kar ženske pravijo, da moramo početi, da bomo zanje pravi moški, imejte v mislih le eno: ničesar od tega ne moremo izpeljati – ne moremo je razvajati, biti nežni, je nositi po rokah ... če nismo zdravi! Zato poskrbimo najprej sami zase!

zdrav moški - 1
zdrav moški - 1 FOTO: Thinkstock

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497