Moskisvet.com
Debel moški

Fit

Znebite se prevelikega trebuha

S.C.
08. 10. 2018 08.12
8

Ni ga junaka, ki ne bi vedel, da je zdrav življenjski slog ključnega pomena za vzdrževanje normalne telesne teže in posledično tudi ohranjanje zdravja, a kljub temu postaja debelost v svetu vse večji problem in je eden glavnih vzrokov za prezgodnjo smrt.

O negativnih posledicah debelosti je bilo že ogromno napisanega in povedanega ter opravljenih nešteto različnih študij, zato je toliko bolj nerazumljivo in predvsem zaskrbljujoče dejstvo, da je debelost vse bolj razširjen problem sodobne družbe in tudi eden vodilnih vzrokov za prezgodnjo smrt. Še leta 1991 je bilo predebelih približno 10 odstotkov Američanov, v 18 letih pa se je odstotek povečal na kar 35 odstotkov. Ena zadnjih študij je postregla s še bolj bizarnimi številkami, in sicer naj bi bilo do leta 2030 pretirano debelega več kot polovica ameriškega prebivalstva, Evropi pa ne kaže nič bolje.

Kar 33 odstotkov moških zaradi prevelikega trebuha ne vidi svojega korenjaka.
Kar 33 odstotkov moških zaradi prevelikega trebuha ne vidi svojega korenjaka. FOTO: iStockphoto

Krivcev je veliko

Vzrokov za debelost, ki jo je svetovna zdravstvena organizacija že leta 1997 opredelila kot bolezen, je malo morje, a najlažje je kriviti slab metabolizem in gene ter zanikati svoj nezdrav življenjski slog. Podedovana debelost, ki se prenaša samo z geni, je izrazito redka. Običajno jo spremljajo motnje v spolnem in intelektualnem razvoju. Človek ima sicer že ob rojstvu določene posamezne telesne značilnosti, način presnove in nekatere druge lastnosti, ki pa jih lahko uspešno nadzoruje, da ne pridejo do prekomerne debelosti. V nekaterih primerih na povečanje teže vplivajo tudi hormonske spremembe. Tu lahko omenimo zmanjšano delovanje žleze ščitnice, povečano izločanje glukokortikoidov iz skorje nadledvične žleze, vpliv spolnih hormonov na razporeditev maščevja in mišičnega tkiva (zaradi pomanjkanja moškega spolnega hormona se pri moških maščoba kopiči na bokih, stegnih in trebuhu) ter sicer redke tumorje, ki izločajo inzulin, s tem pa povečujejo občutek lakote. A dejstvo je, da je glavni vzrok za prekomerno telesno težo uživanje mastne in visoko energijske hrane ter pomanjkanje telesne aktivnosti. Velikokrat gre za iz rane mladosti privzgojene prehranjevalne navade. V družini, kjer sta mati in oče debela, bo namreč skoraj gotovo (v kar 80 odstotkih) debel tudi otrok. Večinoma gre za 'hitro hrano', prevelike obroke, vmesno uživanje prigrizkov, ki se jih marsikdo niti ne zaveda, živila pa so predvsem predelana in vsebujejo veliko nezdravih maščob, soli in sladkorja. Problem je tudi v pijači, za katero se le malokdo zaveda, da je tudi eden izmed krivcev za kopičenje maščobnih oblog. Kritični so predvsem sladki sokovi in gazirane pijače, tudi če vsebujejo umetna sladila, in pa seveda alkoholne pijače. Alkohol, ki je že sam po sebi visoko energijski, namreč povečuje izločanje prebavnih sokov in apetit. Ne smemo pa pozabiti omeniti niti pomanjkanja gibanja. Če smo telesno neaktivni, se hrana, ki jo zaužijemo, ne porablja za energijo, ampak se kopiči v obliki maščob.

Kaj tvegate?

Prekomerna telesna teža žal ni le estetski problem in 'ubijalec' samozavesti, s tem pa tudi vzrok številnim psihičnim težavam, ampak ima veliko resnejše negativne vplive na naše zdravje. Govorimo predvsem o večjem tveganju za sladkorno bolezen, razne oblike srčno-žilnih bolezni ter rakava obolenja. Debeli moški pogosteje umirajo zaradi raka na debelem črevesu in prostati. Zaradi debelosti se zveča tudi tveganje za osteoartritis, pogosteje se pojavljajo dihalne motnje in celo motnje v spolni sli so pogostejše pri predebelih ljudeh. Moški z obsegom pasu, širšim od enega metra, bi morali nujno izgubiti nekaj kilogramov, ker naj bi debelost močno povečevala tveganje za težave z erekcijo, česar pa si zagotovo nihče ne želi, trdijo znanstveniki ameriškega medicinskega centra Weill Cornell. Zaradi prekomerne teže namreč lahko pride do resnejših težav z uriniranjem pri moških, ki so povezane s težavami erekcije in ejakulacije.

Zdrava prehrana in redna telesna aktivnost sta klučnega pomena pri vzdrževanju normalne telesne teže.
Zdrava prehrana in redna telesna aktivnost sta klučnega pomena pri vzdrževanju normalne telesne teže. FOTO: iStockphoto

Kar 33 odstotkov moških, starih od 35 do 60 let, je tako debelih, da med pokončno držo in pogledom naravnost navzdol ne morejo videti svojega korenjaka. Tako je vsaj pokazala zadnja britanska raziskava. To pa še ni vse! Kar 44 odstotkov moških med 51. in 60. letom starosti si zaradi debelosti ne more redno pregledovati penisa in testisov, poleg tega pa so moški s prekomerno telesno težo izpostavljeni tudi večjemu tveganju za raka danke in kot rečeno za raka debelega črevesa.

Razlogov za spremembo življenjskega sloga, ki bo pripomogel k zmanjšanju odvečne telesne teže, je torej več kot dovolj, zato nikar ne odlašajte. Resda velja splošno prepričanje, da so debeli ljudje bolj veseli in da so debeli moški boljši v postelji, a če malce pomislite – je to res samo zaradi odvečnih kilogramov ali gre zgolj za krinko?

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479