Moskisvet.com
britje

Fit

Dilema: Briti se ali ne?

N.J.
11. 05. 2016 08.00
9

Medtem ko se večina žensk redno brije ali kako drugače odstranjuje dlake pod pazduho, je za mnoge moške tovrstno početje večna dilema.

Britje
Britje FOTO: Thinkstock

Kakšen je trenutni trend in kakšna so pričakovanje, je zgodba zase. A profesor Des Tobin, biolog z Univerze Bredford v Veliki Britaniji, trdi, da so dlačice za telo pravzaprav dobre. In to tako pri moških kot pri ženskah.

Folikli dlačic ne le proizvajajo lasne strukture, temveč jih obdajajo številne žilice, živčni končiči in maščobno tkivo.

"Če primerjamo celjenje ran na zunanjem delu človekove roke, kjer so folikli daljši in številčnejši, s celjenjem ranic na notranjem delu roke, boste ugotovili, da je celjenje ran na zunanji strani hitrejše," pravi Tobin. Podobno se pri plešastih moških težje celijo rane na področju, kjer je nastala pleša.

S staranjem se število foliklov zmanjšuje, ljudje izgubljamo dlake, celjenje ran pa je lahko vse bolj dolgotrajno.
Dobra novica je sicer ta, da britje, odstranjevanje dlak z voskom ali drugimi preparati ne škodi, dokler folikli ostajajo nedotaknjeni.

Zaščita pred zunanjimi vplivi

Poraščenost ima – kot verjetno že veste – svoj namen. Dlake ščitijo kožo pred zunanjimi vplivi, tudi pred soncem. Tisti, ki so zares močno poraščeni, imajo pravzaprav kožo ves čas nekoliko zaščiteno pred soncem in je približno tako, kot bi bili namazani s kremo z zaščitnim faktorjem.

Druga prednost poraščenosti je tudi, da ohranja toploto. "Plešasti ljudje skozi kožo na glavi izgubljajo veliko toplote , ko nam je hladno, pa se koža naježi in se dlake nekoliko dvignejo, da bi ujele čim več toplega zraka blizu površine kože in tako poskrbele za ogrevanje telesa," pravi Tobin.

Ne pulite dlak iz nosu in ušes

Kot pojasnjuje Tobin, se ljudje rodimo s približno 5 milijoni foliklov, z leti pa njihovo število upada.

Čeprav je res grdo videti moškega, ki mu iz nosnic kukajo dlake, je verjetno prav, da veste, da imajo tudi te dlake svojo nalogo in zato ni prav, da jih popolnoma odstranite. Te dlake preprečujejo prahu in drugim drobnim delcem, da bi prišli v našo nosno votlino in posledično v pljuča. Del dlak, ki gleda iz nosnic, tako raje, kot da jih izpulite, pristrizite. Še posebej, če ste prehlajeni. "Ko izpulite dlako, jo izpulite skopaj s korenino. V koži ostane luknjica – rana, ki se lahko infecira," pravi George Murty, otorinolaringolog univerzitetne klinike v Leicesteru.
Podobno funkcijo kot v nosnicah, opravljajo tudi dlake v ušesih.

Poraščene prsi – znak moškosti?

Dolgo je veljalo, da poraščene prsi pomenijo moškost. Nekaj v zvezi s tem pravzaprav drži. V obdobju pubertete prej nevidne in tanjše dlačice postanejo močnejše in potemnijo pod vplivom hormonov, predvsem testosterona (predvsem dehidrotestosterona). Več kot ima moški teh hormonov, močnejša je poraščenost obraza, prsi, trebuha, celo hrbta. Večja poraščenost torej lahko pomeni, da ima moški zdrav nivo testosterona v organizmu, pravi Nida Chammas, endokrinologinja pri The Clementine Churchill Hospital v Harrowu.

britje
britje FOTO:
Po drugi strani to, da moški ni tako zelo poraščen, ne pomeni, da nima dovolj testosterona, lahko gre pač za takšno genetsko zasnovo in so receptorji slabše odzivni na hormone.
Nekateri so v preteklosti poraščenost moških povezovali celo z inteligenc, recimo ameriški psihiater Aikarakudy Alias, a je večina strokovnjakov glede njegovih trditev zelo skeptična. Čeprav naj bi Alias ugotovil, da je bilo 45 odstotkov visoko izobraženih doktorjev močno poraščenih, v splošni populaciji pa naj bi jih bilo tako poraščenih le okoli 10 odstotkov, Tobin opozarja, da ni upošteval rase, etnične pripadnosti, socialno-ekonomskega statusa in nekaterih drugih dejavnikov.

Zakaj bi pustili rasti dlake?

Na predelih, kjer koža drgne ob kožo, dlake preprečujejo, da bi se koža zaradi tega vnela: med stegni, bikini predel, pod pazduho itd. Zanimivo, prav to so predeli, kjer si najpogosteje odstranjujemo dlačice. Celo sloj zelo tankih in skoraj nevidno kratkih dlačic nudi zaščito, zato je odstranjevanje pravzaprav škodljivo za kožo, ki se potem ob morebitnem drgnjenju lahko vname. Še posebej je občutek nelagoden, če dlak nato ne odstranjujemo redno, saj so dlake, ko malce zrastejo, kot prave ščetine. Posledica je razdražena koža, srbečica, ranice. Ob nanosu dezodoranta, krem ali česa podobnega, se lahko predel infecira, pride do alergijske reakcije.

Redno britje lahko privede do tega, da se folikli rahlo poškodujejo. Bakterije prodrejo v notranjost, posledica pa so drobni (ali celo večji) mozoljčki, ki so ne le neprijetni na pogled, temveč tudi precej moteči. Ob vsakem vnovičnem britju je koža bolj razdražena, mozoljčkov pa je le še več.

Poraščene noge – boljša cirkulacija

Nenadna izguba dlak na področju narti in spodnjega dela nog lahko pomeni težave z ožiljem oziroma s prekrvavitvijo. Pri tistih, ki imajo zožene arterije ali so srčni bolniki, je preskrba mišic na nogah s krvjo običajno slabša. Folikli morajo biti za normalno delovanje dobro preskrbljeni s krvjo, preko katere dobijo hranljive snovi in kisik, če je prekrvavitev slaba, pa začnejo odmirati.

Nekateri sicer že po naravi niso pretirano poraščeni, zato pri takšnih osebah razloga za skrb ni. Če je poraščenost nenadoma upadla, pa je to lahko tudi dober razlog za pregled pri kardiologu.

Za bolj pestro spolnost

Dlačice na telesu lahko igrajo pomembno vlogo pri spolnosti, saj pomagajo širiti feromone in tako povečujejo privlačnost pri nasprotnem spolu. Če se moški brije pod pazduho, sicer ne pomeni, da ženske ne bo ulovil, a Tobin opozarja, da bodo pri takem moškem feromoni kasneje prispeli do ženske.

Brada
Brada FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497