Moskisvet.com
Vadba - 1

Fit

Bolj fit in bolj eksplozivni: To je nor trening, ki vam bo spremenil življenje!

N.J.
26. 01. 2016 07.29
13

Gre za le 5 različnih vaj, ki jih izvajate zaporedoma, s tem pa lahko dosežete vrhunske rezultate. Ne bo vam vzelo veliko časa, a verjemite, da boste učinke vadbe zagotovo čutili.

Vadba - 2
Vadba - 2 FOTO: Thinkstock

Najprej k osnovam. Pliometrični trening je oblika treninga, ki je namenjena v osnovi izboljšanju sposobnosti eksplozivnega, hitrega mišičnega krčenja, in je odlična za izboljšanje telesne pripravljenosti.

Če se odločite za daljše intervale, recimo 30 sekund izvajanja vaje in 30 sekund počitka, na kocko postavljate natančnost izvedbe vaje in tvegate poškodbe.

Posamezno pliometrično vajo naj bi izvajali po 10 sekund z največjo intenzivnostjo in ne dlje, saj bi bilo za mišice lahko prenaporno. Po 10 sekundah bodo mišice že nekoliko utrujene, če bi nadaljevali z vajo, pa tvegamo napačno izvedbo in posledično poškodbe. Eksplozivnost nenadoma preide v vzdržljivost, za krepitev česar pa obstaja kopica drugih primernejših vaj.

Vadba, imenovana Shrenado, je vadba, ki postaja vse bolj priljubljena in je namenjena izklesanju telesa, temelji pa na 21-dnevnem vadbenem načrtu. V osnovi gre za pliometrično vadbo, ki se jo izvaja po naslednjem protokolu: 10 sekund izvajanja vaje, 10 sekund počitka, sledi naslednja vaja ... in vse skupaj ponovite v več serijah.

Vadba - 3
Vadba - 3 FOTO: Thinkstock

Razmerje med izvajanjem vaje in počitkom 1:1 zagotavlja optimum: potrošimo optimalno energije in pustimo kardiovaskularnemu in metabolnemu sistemu, da se odzove in pomaga hitreje kuriti odvečne maščobe.

Krajši intervali zagotavljajo tudi večjo samozavest posameznika pri izvajanju vaj. Vsaka vaja hitreje mine, počutimo se bolj osredotočene in vsako vajo tudi natančneje izvajamo – ne le celotne serije, temveč vsako ponovitev.

1. vaja: Skok iz počepa
2. vaja: Skleca z odrivom
3. vaja: Poskok v izpadni korak
4. vaja: T-rotacija (v položaju za skleco)
5. vaja: Sonožni poskoki (dvig kolen visoko)

Ponovite vseh pet vaj – s tem ste zaključili prvo serijo., Naredite 6 serij (lahko manj, če še ne zmorete vseh 6). Vse skupaj vam bo vzelo kakšnih 30 minut časa, prepričani pa smo, da se boste precej utrudili.

V vsaki minuti vadbe boste aktivirali mišice celotnega telesa – nog, zadnjice, trupa, rok, ramen, hrbta in prsi. Za izvajanje ne potrebujete veliko prostora in nobenih pripomočkov, tako da izgovorov NI!

 

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497