Moskisvet.com
Padec smučarja

Šport

Bodite pozorni na smučišču

N.J.
27. 01. 2016 07.34
0

Smučarska sezona je že v polnem zagonu in zasnežena pobočja ter sončni dnevi kar kličejo k smuki. Ob tej priložnosti slovenski policisti opozarjajo na varno smučanje.

Smučišče
Smučišče FOTO: Thinkstock
Smuči
Smuči FOTO: Thinkstock

"Smučanje je eden od bolj zanimivih zimskih športov, ki pa poleg užitka prinaša tudi tveganje. Če svoje znanje smučanja precenimo, se lahko kaj hitro znajdemo v težavah ali v težave zaradi nas zaidejo drugi," piše na spletni strani policija.si, kjer pojasnjujejo, da za varnost na smučiščih sicer skrbijo tudi oni, a da je pomembno, da za varnost poskrbimo najprej smučarji sami.

"Pomembno je, da se zavedate svojih smučarskih sposobnosti in da prilagodite smučanje sebi, terenu in ostalim smučarjem, da niste pod vplivom alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi ter da pazite na svojo smučarsko opremo in druge vrednejše predmete," opozarjajo. "Posebej bodite pozorni na otroke in slabše smučarje ali deskarje. Smučajte na urejenih smučiščih, hodite pa le ob njihovem robu."

Naloga policistov na smučišču je v glavnem ta, da opozarjajo na nepravilnosti, za zagotovitev reda in varnosti pa mora upravljavec smučišča zagotoviti nadzorno službo, pojasnjujejo. "Nadzornik mora imeti vidne oznake na oblačilih, izkazati pa se mora s službeno izkaznico."

Padec smučarja
Padec smučarja FOTO: Thinkstock
Nesreče na smučiščih

Policisti na smučiščih obravnavajo tudi hujše nesreče, v katerih se je oseba huje telesno poškodovala ali umrla. "Število nesreč na smučiščih se spreminja glede na smučarske dneve in obisk. Kljub temu opažamo, da se vse več ljudi zaveda, da pri smučanju ni pomembna le zabava, temveč je izjemnega pomena tudi skrb za lastno varnost in varnost šibkejših udeležencev na belih strmina," pišejo.

"Tudi letos Policija skupaj s Smučarsko zvezo Slovenije in Zavodom za šport Republike Slovenije Planica ter smučarskimi centri Krvavec, Rogla, Mariborsko Pohorje in Vogel sodeluje pri projektu Šolar na smuči, ki je namenjen otrokom četrtih in petih razredov osnovnih šol. Namen akcije je, da se otroci naučijo osnov smučanja ter da osvojijo pravila varnosti na smučiščih." Policisti med drugim dodajajo, da so lani naleteli na izjemno pozitiven odziv tako šol kot otrok. "V akciji je sodelovalo okoli 2000 otrok, skoraj polovica udeležencev pa se je na smučiščih srečala z novo življenjsko izkušnjo. Projekt se bo odvijal pred zimskimi počitnicami, med 9. in 12. februarjem 2016, na naštetih smučarskih središčih."

Ženska smuča
Ženska smuča FOTO: Thinkstock

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492