Moskisvet.com
fitnes telo - 4

Fit

Ne, ni nemogoče!

N.J.
08. 03. 2016 08.05
9

Čeprav so temperature nizke in še prav nič ne diši po poletju, je z vadbo treba začeti že zdaj, če je naš cilj ta, da bi bili poleti na plaži bolj fit in samozavestni.

Poprov biftek
Poprov biftek FOTO: iStockphoto

Osnovno pravilo je tako ali tako vsem poznano – zaužiti je treba manj, kot porabimo, oziroma če nekoliko obrnemo – porabiti moramo več energije, kot je vnesemo v telo. Vseeno pa ni v redu, če se le strogo držimo tega pravila in se osredotočamo le na količino zaužitih kalorij. Ni namreč enako, ali določeno količino kalorij v telo vnesemo v obliki recimo čipsa in piškotov oziroma v obliki mesa, polnovrednih živil, sadja, zelenjave. Vsem živilom, ki jih je priporočljivo uživati v času hujšanja, je običajno skupno naslednje:

- Visok odstotek beljakovin: Beljakovine so pomembne za izgradnjo mišične mase. Poleg tega telo porabi več energije, da jih prebavi, zato so ključne pri vsakem hujšanju.

- Visok odstotek vlaknin: Vlaknine dajejo občutek sitosti dlje časa, kar pomeni, da lahko zaužijemo manj hrane, pa se še vedno ne počutimo popolnoma sestradani. Pomembne so tudi za pospeševanje presnove.

- Maščobe: V nasprotju s prepričanjem mnogih, pri hujšanju nikakor ne smemo pozabiti na vnos maščob v telo. Pomembno je, da zaužijemo zdrave maščobe, ki nam bodo dajale dlje časa občutek sitosti, s čimer bomo zmanjšali potrebo po vmesnih obrokih. Poleg tega je zadostna količina maščob v telesu nujno potrebna za delovanje organizma.

5 živil, ki jih je priporočljivo uživati med hujšanjem

Špinača

Vsak se verjetno spomni dobrega starega Popaja in njegove špinače. Špinača ni sicer ključna za izgradnjo mišic, je pa zelo nizkokalorično živilo (skodelica ima okoli 7 kCal, okoli 50 odstotkov je vlaknin in ima visoko vsebnost beljakovin. Vsebuje veliko vitamina A, C, železa in magnezija.

Bizonovo meso

Sicer ga na policah najdemo bolj poredko, a bizonovo meso je eden najboljših virov beljakovin med živili. 100 gramov bizonovega mesa vsebuje manj kot 109 kCal (456 kJ), 1,84 g maščob, 0g OH in 21,62 g beljakovin. Energijska vrednost je okoli 15 odstotkov iz maščob in 85 odstotkov iz beljakovin. Vsebuje več železa in beta karotena v primerjavi z govedino, manj maščob in več beljakovin. Edina ''slabost' je, da ga na policah in v mesnicah zelo težko najdemo, cena pa je temu primerna.

losos
losos FOTO:

Avokado

Avokado je vir zdravih maščob (podobno kot olivno olje) in je dober za srce in ožilje. Njegove odlike so visoka vsebnost kalija (štirikrat toliko kot banana), visoka vsebnost vlaknin, vitamin C, B-6 in magnezij. Vseeno ima precej visoko kalorično vrednost, zaradi česar ni priporočljivo uživati preveč avokada dnevno, saj bi kalorični vnos lahko kar hitro presegel priporočenega.

fitnes telo - 4
fitnes telo - 4 FOTO:
Pljučna pečenka (goveji biftek)

Goveji biftek so verjetno mokre sanje vsakega mesojedca. Gre za izjemno mehko in pusto meso z visoko vsebnostjo beljakovin, malo maščobami in je odličnega okusa. Je odlična izbira, če želimo ohranjati ali graditi mišično maso, vsebuje manjšo količino kreatina, pa tudi železo. Maščobe, ki se nahajajo v tem kosu mesa, naj bi povečevale proizvodnjo testosterona, kar naj bi povečalo kurjenje maščob v telesu.

Losos

Losos je verjetno eno najboljših živil – vsebuje veliko beljakovin in esencialnih maščobnih kislin – omega 3 maščobe. So pomembne za zdravje srca in ožilja, lase, kožo, nohte, pa tudi za delovanje možganov. Uživanje lososa 2- do 3-krat tedensko naj bi pozitivno učinkovalo na naše zdravje. A bodite previdni pri nabavi, da ne boste nasedli raznovrstnim zankam – nekateri namreč namesto pravega lososa ponujajo 'umetnega', ki je pravzaprav skupek neke druge ribe, arom in barvil. Zato je najbolje, če se odpravite v ribarnico in tam kupite svežega.

trebušnjaki par
trebušnjaki par FOTO:

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470