Moskisvet.com
Kava - 7

Fit

To se mu je zgodilo po 15 mesecih brez kave in alkohola

N.J.
09. 12. 2015 08.03
27

Skodelica kave ali dve na dan, pivo, dve, tri s prijatelji ali kar tako pred televizijo ... razvade, ki se jim lahko odpovemo, a nam dajejo občutek udobja in zato vztrajamo pri njih. Bloger Tobias iz New Yorka se je kavi in alkoholu popolnoma odrekel za kar 15 mesecev, svojim sledilcem na Twitterju pa predstavil spremembe, ki jih je opazil.

pivo
pivo FOTO: Thinkstock

"Minilo je točno 15 mesecev, odkar sem nazadnje pil kavo in alkohol. Še naprej se bom držal, nikoli se nisem počutil bolje," je zapisal Tobias van Schneider na svojem Twitterju in dodal, da se bo še naprej držal tega načrta.

V petnajstih mesecih je pri sebi opazil velikanske spremembe. V prvi vrsti je privarčeval kar zajeten kupček denarja. "Živim v New Yorku, kjer je to, da si privoščiš zvečer nekaj pijač v lokalu, povsem običajno. K temu sodijo še vmesni prigrizki, večerje ..." je zapisal. V New Yorku so cene pijač v lokalih precej dražje kot pri nas. Samo s tem, ko se je odpovedal kavi in alkoholu, je privarčeval, kot je sam navedel, 33 evrov na dan, torej skoraj tisočaka v enem mesecu.

Opazil je tudi, da v času, ko živi brez alkohola in kave, tudi veliko bolje spi. Prej je menda skoraj vsak večer pred spanjem popil 2 ali tri piva, a se je zbujal utrujen in se je zjutraj teže lotil dela. »Zdaj spim bolje in sem poln življenja,« je pojasnil. 

"Seveda so tudi slabe plati te odločitve. Manj hodiš ven. Ves čas moraš nekomu razlagati, zakaj ne piješ, zakaj si ne privoščiš niti ene same alkoholne pijače. Ko me prijatelji povabijo na pijačo, zavrnem, saj se mi ne ta poslušati pijanskih tračev," je zaupal. "Ko grem ven, ostanem kakšno uro, to je največ, kolikor zdržim trezen med pijanimi ljudmi. Res, nikoli nisem bil pretirano žurersko naravnan, ampak popolno izogibanje alkoholu me je privedlo do tega, da vse redkeje hodim ven." Kot je pojasnil, se mu zdi neverjetno, kako pivska kultura počasi počasi izginja iz življenja. "Dojel sem, da so vsa moja prijateljstva temeljila na večernih izhodih in pivskih navadah."

Kaj pa kava?

S tem, ko se je odpovedal kavi, je menda močno izboljšal svoje počutje. Je bolj sproščen, umirjen – manj je živčen in pod stresom.

kava
kava FOTO:

Kavo je nadomestil s čajem – ledenim ali toplim, odvisno od počutja. Anksioznost je skorajda minila, prebava pa še vedno deluje enako. "Na splošno sem vesel, da sem se tako odločil in si ne želim več piti ne alkohola ne kave. Ne pravim, da morate storiti enako. Če ste s svojimi razvadami srečni, potrem ostanite pri tem, kar počnete," je še dodal.

Glede sebe je še zatrdil, da ne kadi ne cigaret in ne trave in ne uživa drog. Uspešno se menda izogiba tudi sladkorjem in ogljikovim hidratom, v prihodnjem letu pa se namerava odreči tudi mesu. "Česar ne morem sam ubiti, ne bom jedel," je zapisal.
 

 

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497