Moskisvet.com
Predstavitev prvega iPhona

Top 10

Deset genijev, ki so redno uživali droge

Ma.K.
11. 08. 2017 11.45
35

Znanost se že desetletja poigrava s trditvijo, da obstaja povezava med drogo in inteligenco. Znanstvenih dokazov o tem (še) ni, a naj bi kar nekaj znanstvenikov in genijev sodobnega časa največje izume ustvarilo prav pod vplivom psihoativnih snovi. Preverite, katerih!

Kako so droge povezane z inteligenco? S tem vprašanjem se znanost ukvarja že več desetletij. Uporniki želijo dokazati, da pametni ljudje jemljejo droge, a zanesljivih dokazov o tem ni. Edina hipoteza, zakaj naj bi bilo temu tako, je ta, da pametni ljudje radi preizkusijo vse, torej tudi psihoaktivne snovi.

Ta teza seveda ne vzdži, ker nima nobenih kredibilnih temeljev. Številni ljudje radi preizušajo nove stvari, ne glede na njihovo inteligenco, a dokler znanost išče potrditev za vez med drogami in inteligentnimi ljudmi, vam mi razkrivamo, katere droge so jemali (ali jih še jemljejo) tehnološki in znanstveni geniji sodobnega časa.

Sigmund Freud – kokain

Freud naj bi jemal ogromne količine kokaina, z njim pa naj bi zdravil depresijo in urejal prebavo. Bil je eden izmed prvih, ki je kokain priporočil kot sestavni del zdravljenja psihičnih bolezni.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Francis Crick – LSD

Francis Crick je bil del odprave, ki je odkrila obstoj genetske kode in je dobitnik Nobelove nagrade. Kolegom naj bi priznal, da je jemal LSD, medtem ko je delal na svojem senzacionalnem odkritju. Za znanstvenike njegovega kova se sicer pogosto govori, da jemljejo LDS v majhnih količinah, saj naj bi tako spodbujali možgansko valovanje.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Thomas Edison – kokain

Francoski kemik Angelo Mariani je iznašel 'Vin Mariani', vino sorte bordeaux, v katerega je dodajal liste koke. Etanol v vinu je iz listov v steklenici potegnil izvlečke kokaina, tako da je vino postalo 'eliksir kokaina'. Prav znanstvenik in izumitelj Thomas Edison naj bi bil eden izmed rednih uživalcev tega Marianijevega vina.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Paul Erdös – amfetamini

Slavni madžarski matematik je jemal amfetamine, kar je močno skrbelo njegove prijatelje, saj naj bi jih Paul goltal vsak dan. Nekoč je s prijateljem stavil, da bo mesec dni zdržal brez tablet in po 30 dneh so mu prijatelji čestitali in priznali, da jih veseli, da ni odvisnik. Paul Erdös naj bi jim odvrnil: »Morda res nisem odvisnik, a v teh 30 dneh nisem naredil ničesar. Bil sem povsem brez idej.«

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Steve Jobs – LSD

Tudi Steve Jobs naj bi dolgo eksperimentiral z LSD-jem in to celo do tem mere, da je nekoč izjavil, da je to ena izmed treh najpomembnejših stvari v življenju, ki jih je naredil. Ne samo to, bil je tudi prepričan, da ga ljudje v nekaterih stvareh pač ne morejo razumeti, ker ne jemljejo nikakršnih psihadeličnih drog.

Predstavitev prvega iPhona
Predstavitev prvega iPhona FOTO: AP

Bill Gates – LSD

Za Billa Gatesa naj bi veljalo isto kot za Stevea Jobsa, a Gates nikoli ni odkrito in javno govoril o svojem eksperimentiranju z drogami.

Bill Gates
Bill Gates FOTO: AP

John C. Lilly – LSD, ketamin

Lilly je bil prvi znanstvenik, ki je uspel odkriti, kako nastajata bolečina in užitek v človeških možganih. Za potrebe poskusov pri teh odkritjih naj bi jemal LSD in ketamin, z uživanjem pa nadaljeval tudi potem, ko je bilo poskusov konec.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Richard Feynman – LSD, marihuana, ketamin

Fizik Richard Phillips Feynman je bil vedno previden z drogami, ker se je bal, da bi preveč vplivale na njegove možgane. LSD, marihuano in ketamin naj bi začel uživati potem, ko je spoznal Johna C. Lillyja, cilj pa naj bi bilo spodbujanje halucinacij, ki jih ni mogel imeti, dokler je bil trezen oziroma dokler ni dobil pomoči kakršnih koli narkotikov.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Kary Mullis – LSD

Mullis je zaslužen za številne revolucionarne dosežke na področju biomedicine, a nikoli naj se ne bi lotil dela, če ni prej vzel droge LSD. V nekem intervjuju je dejal, da je v šestdesetih in sedemdesetih letih jemal toliko LSD-ja, da tega niti sam ne more verjeti, zatem pa priznal, da dvomi, da bi kar koli dosegel in odkril v medicini, če je ne bi užival. Še več, dejal je celo, da je bilo jemanje LSD-ja zanj bolj pomembno kot izobraževanje.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Carl Segan – marihuana

Slavni astrofizik ni samo redno kadil marihuane, temveč je bil tudi eden izmed tistih, ki so spodbujali uporabo te droge pri katerem koli duševnem ali intelektualnem delu.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 306