Moskisvet.com
par ima težave v postelji

Top 10

10 najpogostejših vzrokov za zakonske težave

N.J., V.S.
12. 06. 2015 08.00
5

Zakon je tako rekoč sveta zveza, a včasih se zdi, da je bolj podoben psihiatrični ustanovi. Delitev stroškov, načrtovanje otroka, pospravljanje ... Zveni znano?!

Težave spolnost
Težave spolnost FOTO: iStockphoto

Velikokrat je tako, da koruznika leta in leta živita srečno in ko pade odločitev, da bosta svojo zvezo tudi uradno zapečatila, v njunem odnosu pride do tektonskih sprememb. Naenkrat postanejo del odnosa takšna in drugačna načrtovanja, analize, pregovarjanja in usklajevanja. Vse to oba zakonca spravlja v obup, in če vas kaj tolaži, niste edini s tovrstnimi težavami. S podobnimi viharji se spopadajo skoraj vsi zakonci. A kako veste, da ste zašli v krizo? Če se soočate z enim od desetih najpogostejših znakov, je čas, da se spomnite vajinih romantičnih začetkov in rešite zakon.

1. Vedno manj seksa

Ko intervali seksa postanejo vedno daljši, je to znak, da ste prešli v drugo, bolj 'domačo' fazo odnosa. Manj seksa je tudi najpogostejši vzrok zakonskih težav. Poročeni sčasoma prenehajo s spolnim občevanjem zaradi različnih vzrokov, kot so izčrpanost, odpor, stres, otroci. Ironično je, da je prav seks odlično zdravilo proti stresu, zato bi moral biti na prvem mestu aktivnosti, ki jih zakonca počneta. Če je vzrok za pomanjkanje seksa žena, jo poskušajte čim bolj razbremeniti stresa; občasno pospravite, pomijte posodo, otroke odpeljite starim staršem. Povejte ji, da je privlačna in ji kupite kakšno darilce. Mir v hiši in večja pozornost jo bosta gotovo omehčala.

2. Delitev hišnih opravil

Minili so časi, ko so bila hišna opravila deljena na moška in ženska. V modernem zakonu se skoraj pričakuje enakovredna delitev in nihče od zakoncev pospravljanja, pranja, likanja in kuhanja ne jemlje kot zgolj njeno ali njegovo opravilo. V zdravem zakonu je normalno, da se partnerja dogovorita in enakovredno porazdelita delo. Tako se nobeden ne bo počutil 'sužnja' v svojem domu, delo pa bo opravljeno veliko hitreje. Vama pa bo ostalo več časa za tisto, kar v vsakem zakonu najbolj primanjkuje – za seks.

3. Zapustila se je

Se zgodi. Nekatere ženske se kmalu po sklenitvi zakonske zveze zapustijo, kar pomeni, da pridobijo kakšen kilogram, ne hodijo tako pogosto na depilacijo in pedikuro in frizerja obiščejo le ob menjavi letnih časov. Morda se jim zdi, da zdaj, ko so 'ujele' moškega svojega življenja, njihov videz ni več tako pomemben in se zanj veliko manj trudijo. Lahko pa gre za bolj resno težavo in po rojstvu otroka nikakor ne morejo pridobiti več svoje vitkosti ter so zaradi tega še bolj nesrečne in zanemarjene. Razlogov je lahko nešteto, vendar če moškega njen zanemarjen videz moti oziroma mu ni vseeno, je najbolje, da sam prevzame pobudo. Prepričajte jo, da vama bo skupna vadba dobro dela, pa naj gre za obisk fitnesa, kolesarjenje, sprehode ali tek v naravi. V nobenem primeru pa ji ne prigovarjajte na njen izgled in težo. S tem boste položaj le še poslabšali.

4. Otrok da ali ne?

Mnogo žensk, pa tudi nekateri moški, so mnenja, da je nujna posledica zakona imeti otroke. Imeti ali ne imeti otroka je morda ena največjih odločitev, ki jih moramo sprejeti v življenju, zato je določeno oklevanje in čas za razmislek katerega od partnerjev povsem razumljiv. Vendar se v resnici velikokrat zgodi, da si moški vzamejo preveč časa in predolgo odlašajo z odločitvijo, ki jo prestavljajo v enkrat prihodnost. To lahko pripelje do stresa v zakonu, saj so v tem primeru bolj obremenjene ženske, katerih rodnost je odvisna od let, in razumljivo je, da neodločnost poraja dvome o samem zakonu in o partnerju. Če ste v dvomih, kdaj imeti otroka, in če ste se pravkar odločili, da šele čez štiri, pet let, poskusite pogledati z druge strani: koliko boste stari, ko bo šel vaš otrok v srednjo šolo in potem naprej na fakulteto? Vsekakor ne odlašajte predolgo.

par se prepira
par se prepira FOTO: iStockphoto
5. Razhajanja pri vzgoji

Ko prebrodita krizo, imeti ali ne imeti otroka in je zdaj ta že na poti, se zavedajte, da imate pred seboj vsaj 18 let turbulentnega zakona. Doživeli boste radosti in gorje, otroci so namreč izjemno nepredvidljivi in lahko se iz angela hitro spremenijo v hudička. Zato se še pred otrokovim rojstvom s partnerjem pogovorita o vajini vzgojni strategiji: bosta stroga, popustljiva, zabavna, bosta odgovornost in vzgojo potomca prelagala drug na drugega? Tudi vzgojni prijemi lahko privedejo do težav v zakonu, predvsem ko gre za vrsto kaznovanja, ki ga bosta morala zakonca slej ko prej uvesti. Potrebno bo veliko strpnosti, predvsem pa se vajin prepir ne sme prenesi na novega družinskega člana.

6. Nezmožnost imeti otroka

Morda drugi najbolj stresen faktor v zakonskem življenju je spoznanje, da ne moreta imeti otrok. Neplodnost lahko povsem spremeni vse načrte, ki sta jih imela za prihodnost. Težko je sprejeti dejstvo, da nihče od zakoncev ni kriv za to. In v nasprotju s spolnim življenjem ali režimom hišnih opravil tega dejstva ni mogoče popraviti. Vsekakor se morata zakonca temeljito pogovoriti in ne iskati krivde drug pri drugem, saj to lahko v trenutku poslabša vajin odnos. Nemalokrat se zgodi, da zaradi tega zakonca zapadeta v depresijo, zaradi česar zakon razpade.

7. Spoznajte nove sorodnike

Z zakonom pridobite tudi nove sorodnike, s katerimi se boste v prihodnje, hoteli ali ne, še tesneje družili. Če se z njimi dobro ujamete in imate zdrav odnos, se tudi po poroki ne bo kaj dosti spremenilo. Težave lahko prinese zvedava tašča, ki kar naprej hodi na obisk, ali drugi člani vaše družine, ki vam povzročajo sive lase. Morda se vam vaša družina zdi povsem normalna, vaši partnerici pa popolnoma nora. Ste se pač privadili na svoje sorodnike. Bodite strpni, ne opravljajte novih sorodnikov in ne nasedajte na provokacije. Ni redkost, da se zaradi novih sorodnikov vname prepir prav v vaši hiši.

Gospodinjec
Gospodinjec FOTO:
8. Stanovanjski problem

Ena od večjih težav, s katero se soočajo koruzniki in mladoporočenci, je nakup stanovanja ali hiše. Kdo bo prevzel največje breme, je odvisno od različnih faktorjev, predvsem pa finančnih zmožnosti. Morda so njeni bolj premožni in vama bodo stanovanje kar podarili, to pa lahko pri moškem sproži občutek manjvrednosti. Po drugi strani pa bosta morala z manjšo vrečo denarja veliko bolj racionalno upravljati. Velikokrat pride do prepirov ravno zaradi kreditov in kdo bo nosil največje breme. Ne nazadnje je 20-letni kredit velika odgovornost za vsakega posameznika, tudi potem če gre zakon po gobe.

9. Finančni stresorji

Za finančni stres pravzaprav ne potrebujete nepremičnine ali drugega imetja. Vzrok za finančni stres je lahko kar koli, od tega, da vedno le eden od zakoncev plačuje kosila in večerje, do tega, da vam žena pomaga pri odplačilu kredita. Denar je lahko velikokrat vzrok za prepire v zakonu, zato je nujno, da se zakonca o tem pogovorita, še preden vstopita v zakon. Ji boste dali kartico in omogočili dostop do svojega računa, bosta imela nov, skupni račun, h kateremu bosta prispevala enakovredno vsoto, si bosta delila tudi stroške kredita? Vsa finančna vprašanja naj bodo zaprta, še preden pride do prvih nesoglasij.

10. Meni je dolgčas

Misel, da boste z nekom preživeli večino svojega življenja, je za nekatere naravnost grozljiva. Skoraj vsak, ki je zaplul v zakonski stan, se je kdaj vprašal, ali mi bo partnerica ali partner tudi čez deset let všeč, me bo zabaval/a ali dolgočasil/a ...

Verjetno je še najbolj prisoten strah, da se boste naveličali partnerja. Prav tako je realno pričakovati, da bo vaš zakon vsake toliko časa zabredel v en sam dolgčas, ki vas bo morda spravil v slabo voljo in posledično teženje drug drugemu. Vendar pa dolgčasa ni tako težko premagati. Svežino zakona ohranite tako, da uvedeta nove hobije, se odpravita na dopust v druge kraje kot običajno, obiščeta prijatelje, ki sta jih zanemarila, predvsem pa popestrita spolno življenje. Ne sliši se tako slabo, mar ne?!

Težave
Težave FOTO: Thinkstock

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479