moskisvet
ZNANOST

Kot iz filma: plašče nevidnosti, ki bo spremenil način bojevanja

26.10.2019, 9:06
0
Ljubitelji dogodivščin mladega čarovnika Harryja Potterja se dobro spominjajo plašča nevidnosti. Do sedaj je že marsikdo poskušal izumiti nekaj podobnega, a do danes inovatorjem tega še ni uspelo preliti iz fikcije v realnost. Ali pač? Kanadsko podjetje se je s patentom za revolucionaren material, ki uspešno skrije človeka, povzročilo, da o plašču nevidnosti ne bomo govorili več kot o znanstveni fantastiki.

Nevidnost je od nekdaj burila človeško domišljijo in je bila predmet številnih fantazijskih knjig in filmov. No, kanadski izumitelj in poslovnež Guy Cramer je že leta 2010 odkril material, ki ukrivlja svetlobo in sicer tako, da je vidno samo ozadje, predmet za njim pa navidezno izgine. Cramer je sicer strokovnjak za kamuflažo, njegovo znanje pa je v preteklosti rodilo že številne kamuflažne vzorce za vojsko in lovce.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Do revolucionarnega materiala se je dokopal po naključju, potem ko je med eksperimentiranjem naletel na material, ki manjši predmet naredil povsem neviden. Zadevo je hitro nadgradil in uspel skriti človeka, vozilo in na koncu tudi zgradbo. Cramer se je zavedal potenciala svojega izuma, zato se je povezal z vojsko, saj ni želel, da tehnologija pride v napačne roke.

PREBERI ŠE
5 najnatančnejših ostrostrelcev v zgodovini - najdaljši dokumentirani ostrostrelski zadetki

Čeprav so mnogi dvomili, da bo možno iz tega narediti uporaben izdelek, pa jih je utišala zahteva za patent, ki jo je nedavno vložilo Cramerjevo podjetje Hyperstealth Biotechnology, kamuflažni specialist. Material, ki so ga poimenovali ''kvantna prikritost'' in ga primerjajo s plaščem nevidnosti iz Harryja Potterje, zakriva uporabnika brez uporabe baterije, kamer in svetlobe, ne deluje pa zgolj v vidnem polju svetlobe, ampak tudi pri infrardeči, UV in termalni svetlobi. Zato mu upravičeno pravijo ''širokopasoven plašč nevidnosti''. Deluje tudi v vseh okoljih in letnih časih. Njegov potencial je neverjeten. Govora je o nevidnih letalih, podmornicah, vojakih, tankih itd. ''Nevidna vojska bi imela izjemen psihološki učinek na sovražnika,'' so že leta 2012 sporočili iz podjetja, ki med svoje potencialne kupce uvršča predvsem vojsko oz. vojaške organizacije. Zaradi vložitve patenta pa te ne bodo neposredno vključene v nadaljnji razvoj, ampak bodo izdelke kupovale na trgu.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Kot papir tanek material, ki s pomočjo bikonveksnih leč ukrivlja svetlobo okoli tarče, da ta navidezno popolnoma izgine in je vidno le ozadje, za ''delovanje'' ne potrebuje nobenega vira energije in je poceni za izdelavo. Zadnja leta je nastajal v sodelovanju z vojaškimi organizacijami in čeprav detajli izdelave niso znani, je princip precej preprost – lomni zakon, kjer prihaja do loma valovanja ob prehodu čez mejo med snovema z različnima lomnima količnikoma. Vsak predmet ima svoj refraktivni indeks, ki je razmerje med fazno hitrostjo razširjanja elektromagnetnega valovanja v praznem prostoru. Plastično teorijo najlažje opišemo na primeru žlice v kozarcu vode, ki deluje ukrivljeno. Zaradi istega fenomena so bazeni videti plitvejši, kot v resnici so.