Moskisvet.com
Globalno segrevanje

Znanost

Nas letos čakajo rekordne temperature?

M.K.
09. 02. 2019 08.34
0

Leto 2018 se je poleg prelomnih znanstvenih dosežkov, kot sta preprečevanje Alzheimerjeve bolezni in izdelava človeških organov s pomočjo 3-D tiskalnika, v zgodovino zapisalo kot četrto najtoplejše leto od pričetka merjenja temperature.

Zadnjih pet let je bilo najbolj vročih v sodobni zgodovini. Ameriška vesoljska agencija Nasa je to sredo na konferenci o globalnem segrevanju predstavila temperaturne podatke, ki segajo vse do leta 1880. Podatki kažejo, da smo od leta 2001 do danes doživeli osemnajst od devetnajstih najtoplejših let do sedaj.

Povprečna globalna temperatura se je od osemdesetih let prejšnjega stoletja dvignila za nekaj več kot eno stopinjo Celzija.
Povprečna globalna temperatura se je od osemdesetih let prejšnjega stoletja dvignila za nekaj več kot eno stopinjo Celzija. FOTO: NOAA

Povprečna globalna temperatura se je od osemdesetih let prejšnjega stoletja dvignila za nekaj več kot eno stopinjo Celzija. To nas postavi na dve tretjini poti do meje 1,5 stopinje Celzija, ki so jo določili v pariškem podnebnem sporazumu.

Segrevanje je v veliki meri posledica človeških dejavnosti.
Segrevanje je v veliki meri posledica človeških dejavnosti. FOTO: iStock

"Segrevanje je v veliki meri posledica pogostejših emisij ogljikovega dioksida in drugih toplogrednih plinov, ki jih povzročajo človeške dejavnosti," je dejal Gavin Schmidt, vodja Nasinega Inštituta za preučevanje vesolja.

Rekordne temperature so bile izmerjene v večjem delu Evrope, kjer so poleti krepko presegle 32 stopinj Celzija. Temperature se še vedno najhitreje dvigujejo v polarnih regijah, kjer so v letu 2018 ponovno opazili zaskrbljujoče taljenje ledu. Kaj vse nas v prihodnjih letih še čaka, ne ve nihče. Je pa zagotovo naloga vsakega posameznika, da po svojih najboljših močem poskrbi za omejevanje izpustov toplogrednih plinov v ozračje in zagotovi tako sebi kot svojemu potomstvu prihodnost na tem našem čudovitem, za zdaj še zelenem, planetu.

Naloga vsakega posameznika je, da po svojih najboljših močem poskrbi za omejevanje izpustov toplogrednih plinov v ozračje.
Naloga vsakega posameznika je, da po svojih najboljših močem poskrbi za omejevanje izpustov toplogrednih plinov v ozračje. FOTO: iStock

 

 

 

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382