TEHNOLOGIJA

Zakaj moja klimatska naprava ne greje?

M.S.
23.09.2022, 5:00
0
Kurilna sezona se običajno začne, ko temperatura ob 21. uri tri dni zapored zdrsne pod 12 stopinj Celzija. Marsikdo si v teh mrzlih dneh pomaga ogrevati s klimatsko napravo, ki je v resnici majhna toplotna črpalka. Pri tem pa lahko nastopi težava, saj klima še vedno piha hladen zrak. Zakaj je temu tako in kaj lahko storite, da rešite ta problem.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Lani se je kurilna sezona začela konec septembra, leta 2020 pa v začetku oktobra. 

PREBERI ŠE
Kako preprečiti rosenje avtomobilskih stekel?

Po prihodu hladne fronte se je v Sloveniji močno ohladilo in marsikdo je iz omar že potegnil tudi zimska oblačila. Številni se že sprašujejo, ali je že prišel čas za začetek kurilne sezone, da jih v jesenskih dneh/večerih ne bo zeblo. Če živite v lastnem stanovanju, lahko z začetkom kurilne sezone začnete kadarkoli, sicer pa po dogovoru z upravniki. V pisarnah si v prehodnem obdobju mnogi pomagajo s klimatskimi napravami, ki imajo tudi sposobnost gretja. Toda niste edini, če ste klimo nastavili na način za ogrevanje (simbol sončka), a je naprava prostor še vedno hladila. Kaj je lahko vzrok? Kot prvo je to že omenjeni ''mode'' (način delovanja), kar je najbolje preveriti na daljinskem upravljalniku. Treba je vedeti, da se morajo, kadar menjamo režim, tlaki izenačiti, kar traja pribl. pet minut, sicer pa je potrebnih od dve do 10 minut, da klima začne ogrevati – to je odvisno od zunanje temperature; bolj ko je zunaj hladno, dlje traja. Naj vas torej ne skrbi, če ne bo takoj iz nje začel pihati topel zrak, saj je zrak v prostoru hladen in se mora segreti. Način delovanja spremenite, še preden klimo vklopite, saj strokovnjaki odsvetujejo, da menjamo način, ko klima že deluje. Ko nastavite želeno temperaturo, jo nastavite dve više od želene. Zakaj? Notranja enota meri temperaturo in je dve stopinji višja kot v prostoru, ki ga greje.

Če s klimatsko napravo ni nič narobe, poizkusite s starim trikom in jo za kratko izklopite iz električnega omrežja.
Če s klimatsko napravo ni nič narobe, poizkusite s starim trikom in jo za kratko izklopite iz električnega omrežja./ FOTO: Shutterstock

Razlog, da klima ne deluje pravilno ali slabo, je lahko posledica napačnega delovanja kompresorja in ventilatorja pri zunanji enoti. Če delujeta pravilno, je možno, da v sistemu primanjkuje plina. Vzrok za nedelovanje klimatske naprave so lahko tudi zamašeni filtri (priporočljivo jih je očistiti vsaj enkrat letno), ki so posledica slabega vzdrževanja. To spremljajo tudi neprijetne vonjave. Preveriti je tudi treba, ali kaj ovira vstop in izstop zraka notranje in zunanje enote ter ali sta hitrost in smer toka zraka primerno nastavljena.

PREBERI ŠE
Poznate pravo funkcijo gumba za notranje kroženje zraka?

Kljub temu, da morda vse deluje pravilno, se lahko zgodi, da naprava ne greje, ko jo iz načina za hlajenje preklopite na način za gretje. V tem primeru lahko poskusite še ''star'' trik, ki vedno deluje – klimo izklopite iz električnega omrežja, počakajte nekaj minut in jo nato vklopite nazaj. Na ta način se bo klimatska naprava ponastavila, pozabila prejšnje nastavitve in delovala v želenem programu.

PREBERI ŠE
Vse dobre stvari so tri