Moskisvet.com
Rim, Italija

Tehnologija

Z novo spletno aplikacijo na potep po antičnem Rimu

J.V./STA
27. 11. 2018 12.59
0

Skupina strokovnjakov je ustvarila spletno aplikacijo Rome Reborn (Oživljeni Rim), ki omogoča virtualni potep po antičnem Rimu. Zaenkrat je mogoče preleteti antično mesto, se sprehoditi po Rimskem forumu in vstopiti v Maksencijevo baziliko. Aplikacija spomenike predstavi takšne, kot so bili videti na vrhuncu urbanega razvoja Rima leta 320.

Mednarodna skupina strokovnjakov je po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa aplikacijo razvijala 22 let. Po besedah direktorja projekta Bernarda Frischerja so sicer sanje o oživiti antičnega Rima že stare. Konkretna ideja za projekt pa se mu je, kot je povedal na predstavitvi aplikacije, porodila, ko je videl model italijanskega arheologa Itala Gismondija, nastalega med letoma 1935 in 1971.

Najboljše azijske države za digitalne nomade
Preberi še
Najboljše azijske države za digitalne nomade
Aplikacija je dostopna v angleščini, kitajščini in italijanščini, mogoče jo je naložiti tudi na osebni računalnik.
Aplikacija je dostopna v angleščini, kitajščini in italijanščini, mogoče jo je naložiti tudi na osebni računalnik. FOTO: iStock

Obiskovalci bodo lahko s spletno aplikacijo virtualno dostopali do več kot 7000 stavb na površini več kot 14 kvadratnih kilometrov znotraj Avrelijevega obzidja, lahko bodo raziskovali detajle in si objekte ogledali z različnih perspektiv.

Aplikacija je dostopna v angleščini, kitajščini in italijanščini, mogoče jo je naložiti tudi na osebni računalnik. Zaenkrat so dostopni Maksencijeva bazilika, Rimski forum in prelet antičnega Rima. Kmalu bo na voljo Panteon, v prihodnjem letu Kolosej z okolico in do leta 20120 še Cesarski forumi in Cesarska palača.

Kot je povedal Fischer, bo nekatere lokacije mogoče preleteti, v nekatere arhitekture vstopiti. Profesor klasične arheologije na univerzi v Firencah Paolo Liverani pa je povedal, da bodo aplikacijo posodabljali v skladu z novimi odkritji in razvojem tehnologij.

4 zloglasne rdeče četrti v Evropi
Preberi še
4 zloglasne rdeče četrti v Evropi

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470