Moskisvet.com
digitalni nagrobnik v Mariboru

Tehnologija

V Sloveniji se digitalizirajo celo grobovi

STA/Ma.K.
23. 03. 2017 15.02
5

Sodobna tehnologija prestavlja mejnike tudi na področju pokopališke dejavnosti. Na mariborskem pokopališču Pobrežje so danes predstavili digitalni nagrobnik iTernal, s katerim o pokojniku ne pričajo le v kamen vklesani ime, priimek ter letnici rojstva in smrti, ampak je moč na digitalni prikazovalnik naložiti še vrsto drugih podatkov.

Po navedbah Pogrebnega podjetja Maribor gre za prvi tovrstni izdelek v pokopališki dejavnosti in je plod sodelovanja med mariborsko fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) z domačimi in mednarodnimi malimi in srednje velikimi podjetji.

"Današnji napisi na nagrobnikih so zelo kratki in niti o pokojniku niti njegovih svojcih ne povedo več kot zgolj nekaj najosnovnejših podatkov. Sodobna, digitalna doba pa nam prinaša številne nove možnosti, tako v življenju kot tudi po smrti," izpostavljajo v Pogrebnem podjetju Maribor.

digitalni nagrobnik v Mariboru
digitalni nagrobnik v Mariboru FOTO: POP TV

Dosedanji kamen so zamenjali z digitalnim nagrobnikom, ki lahko vsebuje fotografije, besedila in video posnetke. V t. i. fazi mirovanja so na zaslonu kot pri klasičnem kamnitem nagrobniku prikazani osnovni podatki o pokojnem. Ko mimoidoči za nekaj sekund obstane pred njim, pa se začne odvijati vsebina, ki je shranjena v njem.

iTernal je lahko poljubne velikosti, opremljen z visoko stopnjo svetilnosti in naprednimi vmesniki. Zavarovan je proti vandalizmu, prilagojen različnim vremenskim razmeram, vsebuje očesno prepoznavanje in senzor gibanja, napajan pa je lahko na klasično elektriko, solarno energijo ali baterije.

Cena digitalnega nagrobnika velikosti in vsebine vzorčnega, kakršen trenutno stoji na pobreškem pokopališču, znaša slabih 3000 evrov.

Na omenjenem pokopališču so sicer že pred leti kot prvi v Evropi predstavili digitalni mobilni vodič po pokopališčih ARTOUR kot pilotski projekt inovativnega pristopa v turizmu in izobraževanju.

digitalni nagrobnik v Mariboru
digitalni nagrobnik v Mariboru FOTO: POP TV

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470