Moskisvet.com
Hiša slavnih računalniških iger

Tehnologija

V hišo slavnih sprejete štiri legendarne računalniške igre

A.P.
07. 05. 2019 11.19
0

Ne le športniki in glasbeniki, svojo hišo slavnih imajo tudi računalniške igre. In vanjo so nedavno sprejeli znamenito Microsoftovo igro s kartami, pasjanso, poleg te pa še druga velika imena iz sveta računalniških iger in sicer fantazijsko pretepaško igro Mortal Kombat, dirkaško igro Super Mario Kart in legendarno tekstovno igro Colossal Cave Adventure. Pridružile so se slovitim imenom kot so Doom, Tetris, World of Warcraft, The Sims in Tomb Rider.

Pasjansa (v originalu Microsoft Solitaire) je nova članica hiše slavnih. Prvič se je pojavila leta 1990 kot del operacijskega sistema Windows 3.0. in bila neprekinjeno na vseh različicah do izdaje Windows 8.1. Na sceno se je vrnila v različici Windows 10. Izredno popularna igra, ki jo je ustvaril Microsoftov pripravnik Wes Cherry, karte pa oblikovala Susan Kare, je bila sinonim za Windowse in ne le odlična zabava, pač pa tudi dober trening za uporabo miške.

Slovenska računalniška igra ruši vse pred seboj
Preberi še
Slovenska računalniška igra ruši vse pred seboj

O drugi novi članici, igri Mortal Kombat smo se razpisali v članku Najbolj brutalna pretepaška igra teče 11. krog, dirkaške igre z gokarti, Super Mario Kart iz leta 1992, pa verjetno ni treba posebej predstavljati. Colossal Cave Adventure (ADVENT) pa je tekstovna pustolovščina iz daljnega leta 1976, v kateri smo s preprostimi ukazi iskali jamo polno zakladov. Velja za predhodnico avanturističnega žanra iger.

Popularna dirka s karti iz leta 1992.
Popularna dirka s karti iz leta 1992. FOTO: Shutterstock

Igračarska hiša slavnih je bila ustanovljena 4. junija 2015 in se nahaja v newyorškem Narodnem muzeju igranja. Za vstop v hram mora igra zadostiti štirim kriterijem. Mora imeti določen vpliv (na druge računalniške igre in druge oblike zabave), biti mora splošno poznana (imeti nekakšen status ikone), imeti rok trajanja (beri je bila več kot le muha enodnevnica) in razpresti lovke po svetu (geografski doseg). Prve nominacije je komisija začela sprejemali med 17. februarjem in 31. marcem 2015. Finaliste je izbrala interna komisija Hiše slavnih, razred 2015 pa mednarodna zasedba novinarjev, strokovnjakov in drugih posameznikov, ki so kot prve v hram sprejeli računalniško igro Doom (1993), Pac-Man (1980), Pong (1972), Super Mario Bros. (1985), Tetris (1984) in World of Warcraft (2004).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470