Moskisvet.com
Google Chrome Adblocker

Tehnologija

Uporabniki množično zapuščajo Chrome – to je vzrok!

A.P.
02. 06. 2019 11.07
0

Brskalnik Chrome je daleč najbolj priljubljen spletni brskalnik, a njegovo vladavino zdaj ogroža sporna odločitev Googla, da onemogoči blokiranje oglasov.


Razširitev za blokiranje oglasov po svetu uporabljajo milijoni. Ker pa so mnoga podjetja, ki so ponujala tovrstno orodje, zlorabljala osebne podatke, jim želi Google stopiti na prste. Ameriški spletni gigant je pred meseci napovedal Manifest V3, ki med drugim onemogoča blokiranje oglasov v brskalniku Chrome. Naletel je na številne kritike, a Google ostaja vkopan in odločitve ni spremenil.

Platforma, ki jo Chrome za razširitve uporablja danes, Manifest V2, velja od leta 2012.
Platforma, ki jo Chrome za razširitve uporablja danes, Manifest V2, velja od leta 2012. FOTO: Shutterstock

Spremenjen programski vmesnik (API) bo bolj strikten do razširitev in bodo lahko le spremljale vhodni promet, ne pa tudi spreminjale. Čeprav Google trdi, da bo s tem uporabnikom zagotovil večjo varnost, pa mu mnogi očitajo, da je uperjen zgolj proti razširitvam namenjenih blokiranju oglasov, priljubljenim adblockerjem, ki oglas onemogočijo, preden se ta prikaže (iz vhodnega prometa jih blokirajo z odstranjevanjem programske kode).

Preprost način, s katerim boste našli izgubljen telefon
Preberi še
Preprost način, s katerim boste našli izgubljen telefon

Googlova namera že povzroča sive lase razvijalcem tovrstnih razširitev, ki jim zdaj bije plat zvona, povzročilo pa je tudi množično preseljevanje uporabnikov h konkurenci. ''Težave'' tekmeca je medtem že izkoristila Mozilla, ki je objavil navodila, kako kar najlažje presedlali iz Chroma na Firefox, ki še naprej omogoča blokiranje oglasov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470