Moskisvet.com
Ekipa je s pomočjo posebnih prehrambenih dodatkov pomladila celice starejših miši.

Tehnologija

Top 5 znanstvenih odkritij leta 2018

M.K.
28. 12. 2018 07.53
0

Znanstvena dognanja tlakujejo napredek naše rase že iz časa starih Grkov. Brez kritičnega razmišljanja nekaterih posameznikov ne bi bili deležni tehnoloških in medicinskih napredkov, ki so tako olajšali, kot podaljšali naša življenja. Katera odkritja so se v letu 2018 zapisala pod najodmevnejša, preberite v nadaljevanju.

Italijanska vesoljska agencija je odkrila tekočo vodo na Marsu

Znanstvena srenja je desetletja iskala dokaze v prid tekoče vode na Rdečem planetu. Čeprav topografija Marsa nakazuje prisotnost vode v preteklosti planeta, znanstveniki niso bili zmožni dokazati prisotnosti tekoče vode vse do julija letos. 25. julija je italijanska vesoljska agencija ASI potrdila odkritje podzemeljskega jezera na Rdečem planetu. Našli so vodno telo širine dvajsetih kilometrov in globine enega metra.

Nasin modul Insight je uspešno pristal na Marsu
Preberi še
Nasin modul Insight je uspešno pristal na Marsu

Astronomi so identificirali najsvetlejši vesoljski pojav

Prav tako julija letos so astronomi odkrili najsvetlejši pojav v vesolju. To astronomsko telo je kvazar, ki je oddaljen 13 milijard svetlobnih let od našega planeta. Fenomen naj bi se „rodil,“ ko je bilo naše vesolje še v povojih. Kvazar je vesoljsko telo, ki se napaja s supermasivno črno luknjo. Dosežejo lahko napredstavljive velikosti, v največjega bi lahko spravili kar tri milijarde naših Sonc. Kvazarji absorbirajo materiale okoli njih in jih nato izpljuvajo v obliki slepeče plazme, ki jo astronomi zaznajo s pomočjo sodobnih teleskopov. Vpogled v delovanje teh dih vzemajočih nebesnih teles nam nudi nova znanja o nastanku našega vesolja.

25. julija je italijanska vesoljska agencija ASI potrdila odkritje podzemeljskega jezera na Rdečem planetu.
25. julija je italijanska vesoljska agencija ASI potrdila odkritje podzemeljskega jezera na Rdečem planetu. FOTO: Evropska vesoljska agencija
Nevroznanstveniki so popravili možgansko celico, ki jo je prizadela Alzheimerjeva bolezen.
Nevroznanstveniki so popravili možgansko celico, ki jo je prizadela Alzheimerjeva bolezen. FOTO: iStock

Nevroznanstveniki so pozdravili možgansko celico, ki jo je prizadela Alzheimerjeva bolezen.

Ameriški znanstveniki so odkrili način, ki bi lahko v prihajajočih letih ponudil metodo bojevanja proti posledicam Alzheimerjeve bolezni v možganskih celicah. Z dolgotrajnimi eksperimenti so razvili proces identifikacije proteina, ki se proizvaja pri obolelih s to vrsto demence. Nato jim je uspelo ustvariti metodo, ki dovoljuje spreminjanje strukture omenjenega proteina. S tem so izbrisali vse sledi Alzheimerjeve bolezni v prizadetih nevronih in omogočili nadaljnji razvoj možganskih celic.

 

 

Raziskovalci so preprečili proces staranja pri miših

V raziskavi, objavljeni marca letos v ugledni znanstveni reviji CELL, je raziskovalna ekipa potrdila odkritje metode, ki preprečuje proces staranja pri miših. Staranje sesalcev je tesno povezano z molekulo, imenovano NAD, ki je ključnega pomena za življenje. Nivo molekul NAD se tekom življenja znižuje, kar naj bi vodilo do razvoja bolezni povezanih s staranjem. Ekipa je s pomočjo posebnih prehrambenih dodatkov pomladila celice starejših miši in s tem dosegla izboljšanje njihovega zdravstvenega stanja.

Ekipa je s pomočjo posebnih prehrambenih dodatkov pomladila celice starejših miši.
Ekipa je s pomočjo posebnih prehrambenih dodatkov pomladila celice starejših miši. FOTO: Profimedia
Dosegli so temperaturo, 6-krat višjo od sončeve
Preberi še
Dosegli so temperaturo, 6-krat višjo od sončeve

Avstralski znanstveniki so identificirali najstarejšo žival na svetu

Vse od leta 1947 je neidentificiran fosil, znan le pod imenom Dickinsonia, buril duhove tako znanstvenikov kot laikov. Septembra letos pa je avstralska raziskovalna ekipa s pomočjo naprednih metod odkrila starost našega potencialnega prednika. Znanstveniki so odkritje imenovali Sveti gral paleontologije. S preučevanjem maščobnih molekul, najdenih v fosilu, so raziskovalci ocenili starost živali na 558 milijonov let. To jo postavlja v obdobje, približno 20 milijonov pred tako imenovano kambrijsko eksplozijo, ki je domnevno izbrisala večino življenja na našem planetu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382