Moskisvet.com
meč, samo naslovna

Tehnologija

Toliko elektrike bi trošil meč iz Vojne zvezd!

Ma.K.
12. 01. 2018 08.01
10

Ste si kdaj želeli imeti čisto pravi meč iz franšize Vojna zvezd? Pa veste, koliko elektrike bi potrebovali za učinkovito delovanje takega meča? Naj povemo samo, da tak meč najverjetneje ne bi bil preveč varčna naložba. Luke Willcocks je namreč ugotovil, da bi bila za eno pošteno bitko med Jedijem in Sithom potrebna energija celotne jedrske elektrarne Krško.

Študent Luke Willcocks z univerze v Leicesterju je izračunal, koliko energije bi porabili za svetlobni oziroma laserski meč iz filma Vojna zvezd, če bi tako orožje v resnici obstajalo. Svoje ugotovitve je objavil v univerzitetnem časopisu Journal of Interdisciplinary Science Topics, kjer so jih zasledili pisci scenarijev za priljubljeno serijo Veliki pokovci (The Big Bang Theory), zato je debata o tem kar naenkrat postala zelo aktualna.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Potrebovali bi energijo celotne JE Krško

Willcocks je kot izhodišče za svoje izračune vzel dogodek iz prve epizode niza vesoljske sage Grozeča Prikazen ( The Phantom Menace), v katerem je Liam Neeson, ki igra jedija viteza Qui-Gona Jinna, s svojim zelenim svetlobnim mečem prebodel kovinska vrata, na katera je naletel.

Willcocks je predvideval, da so bila vrata izdelana iz kovine, za katero je literatura Vojne zvezd trdila, da naj bi jo uporabljali za izdelavo vesoljskih plovil. Ob tem je upošteval še začetno temperaturo, tališče kovine, končno temperaturo, maso kovinskih vrat. To, kar je Willcock po vseh preračunavanjih in ob omenjenih predpostavkah na koncu ugotovil, je bila domneva, da bi moč laserskega meča znašala 6,96 MW.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Najučinkovitejši bi bil meč z vijoličasto svetlobo

O kako siloviti energiji govorimo, najbolj nazorno prikaže podatek, da gre za en odstotek moči Jedrske elektrarne Krško. Če torej domnevamo, da bi bilo v eni bitki uporabljenih sto takih mečev, bi bila energija celotne Jedrske elektrarne Krško komaj dovolj za pokritje energetskih potreb takšnega spopada mečev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A Willcocksu to še ni bilo dovolj. Zanimalo ga je tudi, kakšne barve bi bil najmočnejši meč in koliko bi katera barva potrebovala, da prebije kovinska vrata iz prej omenjenega prvega dela filma Vojne zvezd. Od začetka je bilo jasno, da bodo barve s krajšo valovno dolžino močnejše. Na koncu je Willcocks ugotovil, da bi lahko z rdečo svetlobo vrata prebili v 14 sekundah, z rumeno v 12 sekundah, zeleno v 11, modro v 9,6 in z vijoličasto v zgolj 8,2 sekunde.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497