Moskisvet.com
Tehnološki poklici

Tehnologija

To so trenutno najbolj zaželeni tehnološki poklici

Oskar Sokolov
10. 11. 2022 05.00
0

Čeprav trenutno na skoraj vseh poklicnih področjih prevladuje pomanjkanje delovne sile, je primanjkljaj delavcev na tehnološkem področju še vedno daleč najbolj opazen. Mladi, izobraženi za programerja, podatkovnega znanstvenika ali omrežnega specialista, lahko izbirajo med kopico ponudb za zelo dobro plačano službo, ki poleg zajetnega kupčka denarja skoraj vedno ponuja tudi številne druge ugodnosti, od dela na daljavo do plačanih dodatnih izobraževanj. Tokrat smo pripravili seznam 5 najbolj zaželenih tehnoloških poklicev, ki bodo kljub negotovim gospodarskim napovedim v prihodnosti brez dvoma še vedno zelo iskani.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Programski arhitekt

Programski arhitekt optimizira proces razvoja nove programske opreme. S sprejemanjem odločitev o funkcionalnosti, dizajnu, programskem jeziku in uporabljenih orodjih poskrbi za to, da programerji s čim manj odvečnega dela opravijo čim več. Ker optimizacija procesa razvoja podjetju prihrani znaten kupček denarja, so tudi programski arhitekti zelo dobro plačani in zaželeni, kar se še dolgo časa ne bo spremenilo.

5 dogodkov, ki so spremenili tehnološki svet in naša življenja
Preberi še
5 dogodkov, ki so spremenili tehnološki svet in naša življenja

Varnostni analitik

Vedno večja zaskrbljenost v povezavi s kibernetsko varnostjo ima vsaj en dober učinek: dobre službe za varnostne analitike. Ta poklic se ukvarja z raziskovanjem in implementacijo možnih varnostnih izboljšav v podjetju, od zaščite omrežja do izbire ustrezno varovanega programja za službene računalnike. Ker je govora o kibernetski vojni vedno več, je tudi ta poklic vse bolj zaželen.

Vedno večja zaskrbljenost v povezavi s kibernetsko varnostjo ima vsaj en dober učinek: dobre službe za varnostne analitike.
Vedno večja zaskrbljenost v povezavi s kibernetsko varnostjo ima vsaj en dober učinek: dobre službe za varnostne analitike. FOTO: Shutterstock
Kaj je Wi-Fi 6E in zakaj ga (še) ne potrebujete
Preberi še
Kaj je Wi-Fi 6E in zakaj ga (še) ne potrebujete

Podatkovni znanstvenik

Vsi vemo, da velika večina "brezplačnih" spletnih storitev služi z zbiranjem in prodajo informacij o svojih uporabnikih. A te nepregledne količine bolj ali manj zasebnih podatkov je treba znati ustrezno urediti, da postanejo res dragocene. To je naloga podatkovnega znanstvenika, ki velike količine informacij predela v nekaj pomembnih izvlečkov. Samo lani je povpraševanje po podatkovnih znanstvenikih zraslo skoraj za tretjino, trend hitre rasti povpraševanja pa se že desetletje ni ustavil.

To so najbolj pričakovane igre leta 2023
Preberi še
To so najbolj pričakovane igre leta 2023

AI inženir

Umetna inteligenca je postala "naslednja velika stvar" na področju tehnološkega razvoja. Veliki apetiti po novih umetnointeligenčnih projektih pomenijo, da programska podjetja zaposlujejo vse več AI inženirjev. Ti razvijajo in upravljajo AI projekte – v zameno za zelo lepo plačo, seveda.

Kaj vse potrebuješ za začetek vloganja?
Preberi še
Kaj vse potrebuješ za začetek vloganja?

Blockchain inženir

Čeprav kripto trg zadnjih nekaj mesecev ni ravno v najboljšem stanju, poznavalci ocenjujejo, da blockchain še zdaleč ni rekel zadnje besede. Ravno v "kripto zimi" se večinoma začnejo snovati najbolj inovativni blockchain projekti, kar pomeni, da so tudi blockchain inženirji trenutno zelo iskan kader. Ena najbolje plačanih tehnoloških služb od zaposlenega zahteva načrtovanje in razvoj programskih rešitev z uporabo blockchaina. Čeprav je kripto nestabilen in nezanesljiv, lahko s precejšnjo gotovostjo predvidimo, da bo tudi v primeru večletne stagnacije kripto trga ta pozicija ostala zelo iskana.

Konzole so pasé, igrice lahko igrate na starem prenosniku
Preberi še
Konzole so pasé, igrice lahko igrate na starem prenosniku

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 328