Moskisvet.com
moški z mobilnim telefonom

Tehnologija

Ne boste verjeli, kaj vse so našli na telefonih

STA/Ma.K.
18. 01. 2019 13.39
8

Sledi kože ali umazanija z rok na mobilnih telefonih lahko veliko povesta o življenjskem slogu lastnika telefona, nekega dne bi lahko celo služila kot neke vrste prstni odtis v kriminalističnih preiskavah, menijo raziskovalci v San Diegu.

Našli so tudi sledi krem za sončenje in proti komarjem, ki so jih lastniki telefonov uporabljali pred meseci.
Našli so tudi sledi krem za sončenje in proti komarjem, ki so jih lastniki telefonov uporabljali pred meseci. FOTO: Thinkstock

Raziskovalci so v študijo zajeli 39 prostovoljcev, ki so jim dovolili, da so preučevali njihove mobilne telefone in roke na različnih mestih. In našli so ogromno kemičnih informacij.

Raziskovalci so med drugim na mobilnih telefonih našli ostanke različnih krem, sredstev proti izgubi las, antidepresivov, kapljic za oči, citrusov, sledi kofeina, zelišč in začimb. Našli so tudi sledi krem za sončenje in proti komarjem, ki so jih lastniki telefonov uporabljali pred meseci.

"Z analiziranjem molekul, ki so jih uporabniki pustili na telefonih, lahko ugotovimo, ali gre za žensko, ali uporablja visoko kakovostno kozmetiko, si barva lase, pije kavo, ima raje pivo ali vino, je pekočo hrano, se zdravi zaradi depresije, uporablja kremo za sončenje ali razpršilce proti žuželkam. Veliko stvari," je povedala soavtorica študije Amina Bouslimani z univerze v San Diegu.

"Predstavljajte si, da preiskovalec na kraju zločina najde osebni predmet. Telefon, kemični svinčnik ali ključ. Ne najde prstnih odtisov ali pa jih ni v bazi podatkov. Nima ničesar, da bi lahko določil, komu predmet pripada. Kaj če bi imeli možnost, da na podlagi kože ugotovimo, kakšen slog življenja je imela oseba?" se sprašuje drugi soavtor Pieter Dorrestein s fakultete za farmacijo v San Diegu.

Raziskovalci so med drugim na mobilnih telefonih našli ostanke različnih krem, sredstev proti izgubi las, antidepresivov, kapljic za oči, ...
Raziskovalci so med drugim na mobilnih telefonih našli ostanke različnih krem, sredstev proti izgubi las, antidepresivov, kapljic za oči, ... FOTO: Thinkstock

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369