Moskisvet.com
telefon v vodi

Naprave in aplikacije

Telefon padel v vodo? To so vaše možnosti

N.J.
25. 07. 2018 15.29
1

Sicer se vam lahko zgodi kadar koli, a poleti obstaja večja verjetnost, da bo skupaj z vami zaplaval tudi vaš pametni telefon. Pred vami je nekaj nasvetov, kako ga morda lahko rešite pred 'smrtjo'.

telefon v vodi
telefon v vodi FOTO: iStock

Z nespametnimi poskusi prižiganja telefona, ki je ravnokar padel v vodo, delate več škode kot koristi. Da bi omejili škodo, se zato v primeru, da vam telefon pade v vodo, poskusite držati naslednjih nasvetov.

Kot prvo morate vedeti, da so nekateri pametni telefoni zadnjih generacij, kot recimo Samsung Galaxy S7 in S8, iPhone 7 in nekateri drugi, izdelani tako, da so odporni v vodo. Kot zagotavljajo proizvajalci s certifikatom, naj bi ti telefoni lahko zdržali v vodi do globine 1,5 metra do 30 minut. Če pade na dno olimpijskega bazena, kjer je voda globlja, ste lahko že v težavah.

Pri modelih pametnih telefonov, ki niso odporni na vodo, se morate v prvi vrsti izogniti takojšnjemu pritiskanju na tipke in stresanju naprave, s čimer bi lahko vodo pretakali po notranjosti naprave in tako uničili še tiste dele, ki so morda ostali suhi. 

Če se naprava ni že sama izklopila, to čim prej storite vi. Če je mogoče odstraniti baterijo, to storite, sicer pa odstranite tiste dele, ki jih je mogoče, da se bo telefon lahko čim prej posušil. Obrišite napravo s suho brisačo, nikakor pa je ne postavljajte na sonce, da bi se prej osušila, in ne uporabljajte recimo sušilca za lase, saj boste s pihanjem vročega zraka in izpostavljanjem naprave visokim temperaturam prej škodili kot koristili.

silica gel
silica gel FOTO:

Če se je naprava izklopila, je ne poskušajte prižigati, dokler ni popolnoma osušena, saj lahko sicer pride do kratkega stika in tako uničite recimo matično ploščo.

Mobilni telefon postavite v plastično vrečko, v katero stresite riž ali silica gel, če ga imate, saj ti dve snovi vežeta vodo nase. Vrečko nepredušno zaprite in pustite telefon v njej vsaj 24 ur. Šele tedaj poskusite znova prižgati napravo. Če boste imeli srečo, bo delovala kot nekoč, sicer pa se kaj hitro lahko poškodujejo zvočniki.

Če naprava ne deluje, vam garancija po vsej verjetnosti ne bo pomagala in popraviti jo boste morali na svoje stroške, če nimate urejenega primernega zavarovanja. Ker so stroški popravila velikokrat zares visoki, pa, preden se odločite za popravilo, dobro premislite, ali se vam to sploh izplača. Če boste morali kupiti novo napravo, pa ne pozabite investirati v zares dober vodotesen ovitek za telefon in tako poskrbite, da bo vaš telefon tudi na plaži na varnem.

 

 

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376