Moskisvet.com
Tehnologija

Tehnologija

Top 5 tehnoloških mitov (in zakaj ne držijo)

Oskar Sokolov
03. 03. 2024 05.00
0

V modernem svetu je tehnologija neizbežen del našega vsakdana. Splošna razširjenost pa ne pomeni, da se v zvezi s tehnološkim svetom po medmrežju ne širi kup dezinformacij. Izbrali smo pet pogostih mitov in razložili, zakaj preprosto ne držijo.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Mit 1: več megapikslov pomeni boljšo sliko

Pred desetimi leti so proizvajalci mobilnih telefonov tekmovali med sabo v tem, koliko megapikslov lahko spravijo v malo mobilno napravico. Za favorita mnogih je veljal Sony, ki se je z več kot 20-megapikselskimi tipali hitro približal tehnološkim kompenzatorjem. Težava je bila, da Sonyjeve slike ultra visoki ločljivosti navkljub niso prekašale rezultatov manj obdarjenih konkurentov. 

Trend tekmovanja v ločljivosti pa se kljub temu v zadnjih letih vrača, proizvajalci pa se hvalijo s sto- in večmegapikselskimi kamerami v pametnih telefonih. Čeprav visoka ločljivost lahko pomaga pri bolj detajlirani sliki, niti približno ni glavni dejavnik; tudi zato večina modernih naprav z ultravisokoločljivostnimi senzorji v avtomatskem načinu sliko rutinsko zmanjša na dobrih deset megapikslov. 

Kaj so torej ključni dejavniki? Velikost senzorja splošno velja za dober kazalnik kvalitetnega fotografskega aparata, prav tako je pomembna kvaliteta leče, odprtost zaslonke in – vedno bolj – programsko procesiranje v ozadju. Naj vas marketinške kampanje torej ne zavedejo; več je marsikdaj bolje, v svetu (mobilne) fotografije pa enačba ni tako zelo preprosta.

Od internetnega pionirja do propadlega velikana
Preberi še
Od internetnega pionirja do propadlega velikana
Velikost senzorja splošno velja za dober kazalnik kvalitetnega fotografskega aparata, prav tako je pomembna kvaliteta leče, odprtost zaslonke.
Velikost senzorja splošno velja za dober kazalnik kvalitetnega fotografskega aparata, prav tako je pomembna kvaliteta leče, odprtost zaslonke. FOTO: Adobe Stock
Resnični revni milijonar, na ključku ima 222 milijonov, a ne more do njih
Preberi še
Resnični revni milijonar, na ključku ima 222 milijonov, a ne more do njih

Mit 2: Mac računalniki ne morejo dobiti virusov

Ko smo že pri tehnoloških kompenzatorjih: ideološki pristaši jabolčnih naprav radi poudarjajo varnost svojih dragih napravic. Verjamejo, da so Applovi operacijski sistemi imuni na viruse in ne potrebujejo antivirusa. Sicer je res, da je virusov precej več za Windows, najbolj razširjen operacijski sistem, nikakor pa ne drži, da smo pri uporabi Applovih naprav lahko popolnoma brezbrižni, ko pride do digitalne varnosti. Več široko razširjenih virusov, ki so ciljali specifično Applove računalnike, nas opominja, da se tudi mace splača posodabljati in jih zaščititi z anitivirusnim programom. 

Umetna inteligenca je za vedno spremenila digitalno varnost
Preberi še
Umetna inteligenca je za vedno spremenila digitalno varnost
Steve Jobs in prvi Mac.
Steve Jobs in prvi Mac. FOTO: Profimedia

Mit 3: baterijo je treba vedno napolniti do konca

Na tretji mit pogosto nasedejo sploh starejši tehnološki privrženci. Ti so iz starih časov nikeljskih baterij napačno prenesli prepričanje, da tudi novi akumulatorji trpijo za t. i. spominskim efektom. Včasih je veljalo, da je treba baterije vedno napolniti so konca – če jih ne, izgubijo kapaciteto. To pravilo v času modernih litijevih baterij ne drži več. Nasprotno; večina modernih telefonov, tablic in računalnikov bo najbolj veselih, če jih ohranjamo med 20 in 80 odstotkov polnosti akumulatorja, saj ravno ekstremna stanja povzročijo dodaten stres akumulatorju in ga hitreje postarajo. 

5 zabavnih dejstev, ki jih niste vedeli o vesoljski agenciji NASA
Preberi še
5 zabavnih dejstev, ki jih niste vedeli o vesoljski agenciji NASA
Včasih je veljalo, da je treba baterije vedno napolniti so konca – če jih ne, izgubijo kapaciteto.
Včasih je veljalo, da je treba baterije vedno napolniti so konca – če jih ne, izgubijo kapaciteto. FOTO: Shutterstock
Kaj vse morate vedeti o kriptovalutah?
Preberi še
Kaj vse morate vedeti o kriptovalutah?

Mit 4: USB-ključek je nujno izvreči, preden ga izklopimo

Mnogi se sveto držijo pravila, da je treba zunanje nosilce prostora nujno varno odstraniti, preden jih izklopimo iz računalnika. V resnici je verjetnost, da bi šlo karkoli narobe, če zunanjih nosilcev ne izvržete, izredno majhna. Če boste disk ali USB-ključek izklopili med kopiranjem, se sicer lahko zgodi, da bo datoteka, ki je bila ravno na sredi, korumpirana, sami napravi pa zaradi novejših varnostnih mehanizmov skoraj gotovo ne bo hujšega. Če aktivno ne kopirate datotek, lahko ključek torej varno odstranite brez dodatne kolobocije. 

USB ključek
USB ključek FOTO: Shutterstock

Mit 5: privatni način zakrije tvojo digitalno identiteto

Mnogi še vedno verjamejo, da inkognito oz. zasebni način v brskalniku prikrije vse digitalne sledi naše spletne aktivnosti. Žal to ne drži: v načinu brez beleženja zgodovine nismo niti anonimni niti ni naša zasebnost dodatno zaščitena. Edina razlika je, da brskalnik ne beleži zgodovine in piškotkov na našo napravo. 

Naš IP naslov je viden, prav tako je nezaščiten promet, ki ga lahko po mili volji spremlja naš internetni ponudnik ali administrator. Vse strani, ki jih obiščemo, so torej še vedno vidne vsem razen nam. Če želite po spletu brskati anonimno, si torej omislite storitev VPN ali uporabite brskalnik Tor; z zasebnim načinom slepite le sebe!

Nakup rabljenega električnega avtomobila: izogib glavnim pastem
Preberi še
Nakup rabljenega električnega avtomobila: izogib glavnim pastem

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 328