Moskisvet.com
Tehnologija

Tehnologija

Tehnološka dejstva, ki jih (še) ne poznate

Oskar Sokolov
07. 12. 2023 05.00
0

Da tehnologija bliskovito napreduje, ni treba posebej poudarjati. Hiter razvoj prinaša tako prednosti kot nove izzive, s katerimi se moramo kot človeštvo spopasti. Kot stranski učinek dolge tehnološke revolucije se je pojavilo že kar nekaj presenetljivih dejstev in statistik, ki jih večinoma ne poznajo niti največji digitalni navdušenci. Za vas smo pripravili seznam petih, ki so nam najbolj padle v oči.

Na mesec nastane več kot 6000 novih računalniških virusov

Velik potencial tehnološkega področja so hitro odkrili tudi nepridipravi, ki so začeli z zlonamerno kodo napadati računalnike, omrežja in podatke. Začetni motiv kazanja mišic je hitro zamenjala želja po dobičku, kar pomeni, da večina današnjih računalniških virusov želi na tak ali drugačen način zaslužiti na vaš račun. Čeprav se varnost naprav ves čas izboljšuje, antivirusna zaščita pa je iz leta v leto bolj sofisticirana, so v koraku s časom tudi zlonamerni razvijalci. Da bi ostali kompetitivni, na mesec ustvarijo več kot 6000 novih virusov, vsaj milijon pa jih vsak trenutek kroži med računalniki.

So te vrste delavci, ki delajo od doma, res manj produktivni?
Preberi še
So te vrste delavci, ki delajo od doma, res manj produktivni?
Mesečno se pojavi 6000 novih računalniških virusov.
Mesečno se pojavi 6000 novih računalniških virusov. FOTO: Adobe Stock
Začetki Googla: kako sta dva tehnološka navdušenca za vedno spremenila način, na katerega raziskujemo in se povezujemo
Preberi še
Začetki Googla: kako sta dva tehnološka navdušenca za vedno spremenila način, na katerega raziskujemo in se povezujemo

Več kot 90 % vseh podatkov je bilo ustvarjenih v zadnjih dveh letih

Statistični podatki kažejo, da je je v digitalnem svetu vsega skupaj več kot 64 zetabajtov podatkov – kar nanese več kot 64 bilijonov gigabajtov. Za perspektivo: en zetabajt lahko shrani za 36,000 let visokoločljivostnega videa. Večino prostora zasedajo socialni mediji, digitalne slike, videi in ostali podatki, ki so jih na splet naložili uporabniki. Najbolj šokantno je, da je bilo več kot 90 % teh podatkov ustvarjenih v zadnjih dveh letih. Eksponentna rast socialnih medijev, oblačnega računalništva in umetne inteligenca bo, tako strokovnjaki, povzročila nadaljevanje trenda. Do leta 2025 naj bi bilo na spletu shranjenih 25-krat več podatkov kot leta 2018.

Tesla vas bo tožila, če ta avto prodate prvo leto po nakupu
Preberi še
Tesla vas bo tožila, če ta avto prodate prvo leto po nakupu

Firefoxov logo ni lisica, ampak rdeča panda

Firefox kot enega najbolj popularnih spletnih brskalnikov uporabljajo stotine milijonov uporabnikov. Vsi smo se že srečali s slavnim logotipom – simpatično živalico s kosmatim oranžnim repom, ovitim okoli planeta. Žival večino spominja na lisico, pa tudi fox v imenu napeljuje v to smer. Pa ni – v osnovi je žival predstavljala rdečo pando, čeprav so razvijalci zaradi zmede uporabnikov pozneje popustili in žival označili za lisico. Kaj je torej – lisica ali rdeča panda? Odvisno od tega, koga vprašate.

Firefoxov logo ni lisica, ampak panda!
Firefoxov logo ni lisica, ampak panda! FOTO: Shutterstock

Skoraj 80 % najstnikov telefon odklene vsaj enkrat na uro

Statistika, ki se ne zdi pretirano presenetljiva, je, da so mladi praktično zliti s tehnologijo. Skoraj 80 % najstnikov vsaj enkrat na uro odklene telefon ali preveri, če so dobili nova obvestila. Bolj presenetljivo pa je, da odrasli nismo daleč zadaj; skoraj 70 % nas vsako uro preveri, ali smo kar koli zamudili.

Top 5 tehnoloških mitov (in zakaj ne držijo)
Preberi še
Top 5 tehnoloških mitov (in zakaj ne držijo)

Google je kosilnice nadomestil s kozami

Da se eno najnaprednejših tehnoloških podjetij pogosto poslužuje nekonvencionalnih pristopov, ni nobena skrivnost. Vse njihove odločitve pa ne gredo v smer tehnološkega napredka, ampak prej obratno. Ena njihovih bolj bizarnih odločitev, ki so jo s svetom delili leta 2009, je bila, da namesto koscev najamejo 200 koz. Te so v približno tednu dni popasle travo v okolici Googlovega kompleksa. Zakaj ta odločitev? Google trdi, da so plačali približno isti znesek kot mehansko košnjo, travo ustrezno pognojili, poleg tega pa so, tako Google, koze nudile tudi bolj prikupen razgled. Da so s tem zmanjšali svoj ogljični odtis, pa ni treba posebej poudarjati.

Od internetnega pionirja do propadlega velikana
Preberi še
Od internetnega pionirja do propadlega velikana

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 328