Moskisvet.com
Aplikacija prevara Google Play

Naprave in aplikacije

Te aplikacije nemudoma zbrišite s svojega telefona

A.P.
27. 04. 2019 09.21
0

Spletna trgovina Google Play je nedavno odstranila šest popularnih aplikacij, ker so skrivaj zlorabljale dovoljenje uporabnikov. Če imate katero na telefonu, jo nemudoma izbrišite.

Če imate na svojem pametnem telefonu nameščeno katero od naslednjih aplikacij – Selfie Camera, Total Cleaner, Smart Cooler, RAM Master, AIO Flashlight ali Omni Cleaner – jo čim prej odstranite, saj so razvijalci izrabili vaše zaupanje. Google jih je zaradi prevare že uvrstil na črni seznam in vrgel s polic trgovine Play. Kljub temu je priporočljivo, da jih s telefona zbrišete, saj ima lahko še vedno dostop do občutljivih podatkov.

Bodite pozorni, ko dajete določena dovoljenja aplikacijam. Nimajo namreč vsi avtorji čistih namenov.
Bodite pozorni, ko dajete določena dovoljenja aplikacijam. Nimajo namreč vsi avtorji čistih namenov. FOTO: Dreamstime

Med naštetimi aplikacijami je bila daleč najbolj popularna Selfie Camera, ki jo je preneslo več kot 50 milijonov uporabnikov. Od nas so aplikacije zahtevale dovoljenja za dostop do podatkov in funkcij, ki jih v resnici niso potrebovale in podeljene pravice so zlorabile za prevaro z lažnimi kliki na oglase v drugih aplikacijah. Gre za dokaj pogosto prevaro v lovu na zaslužek. Če namreč nekdo namesti aplikacijo na podlagi oglasa, na katerega je naletel v drugi aplikaciji, je finančno nagrajen z določeno provizijo.

Kmalu bo na pametnem telefonu veliko Slovencev pričakalo to!
Preberi še
Kmalu bo na pametnem telefonu veliko Slovencev pričakalo to!

Zaradi takšnih prevar bodite v bodoče še bolj pozorni na to, kaj vse od vas zahteva aplikacija, ki jo nameščate. AIO Flashlight je na prime od vas zahtevala 31 različnih dostopov, četudi je v resnici potrebovala le dostop do fotoaparata. Za vsemi prevarantskimi aplikacijami stoji kitajski DO Global, otrok družbe Baidu.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470