Moskisvet.com
Mars in Zemlja

Vesolje

Tako se bodo Marsa lotili Kitajci

STA/Ma.K.
26. 08. 2016 09.26
9

Kitajska, ki v razvoj vesoljskega programa vlaga ogromno denarja, da bi dohitela Evropo in ZDA, je razkrila načrte za izstrelitev sonde in robotskega raziskovalnega vozila t.i. roverja na Mars. Na rdeči planet ju namerava Kitajska poslati ob koncu leta 2020, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mars in Zemlja
Mars in Zemlja FOTO: Thinkstock
Kot napovedujejo, bodo nosilno raketo julija ali avgusta 2020 izstrelili iz vesoljskega izstrelitvenega centra Wenchang na jugu kitajskega otoka Hainan. Izzivi, s katerimi se srečujejo pri načrtovanju misije so po besedah vodje projekta Zhanga Rongqiaoa brez primere.

V poročilu so zapisali, da bo potovanje trajalo predvidoma okoli sedem mesecev, potem pa se bo sonda ločila od nosilne rakete in pristala v bližini ekvatorja na Marsu, kjer bo rover raziskoval površino. Rover je sicer težak 200 kilogramov in ima šest koles ter štiri solarne kolektorje.

Po poročanju kitajske tiskovne agencije Xinhua naj bi deloval okoli 90 dni, imel pa naj bi 13 setov opreme, med katerimi sta tudi kamera na daljinsko upravljanje in radar za preučevanje tal, okolja in notranjo strukturo Marsa. Rover bo med drugim iskal sledi vode in ledu.

Kitajska je že poskušala z vesoljskimi aktivnostmi, in sicer je leta 2011 na Mars poslala satelit, a je bil poskus neuspešen, ker nosilna raketa ni uspela priti iz zemeljske orbite. Prvi rover je nato poslala v vesolje leta 2013, ki je kljub tehničnim težavam na začetku deloval dlje, kot je bilo predvideno, ugasnil je namreč šele v začetku tega meseca.

Večina vesoljskih aktivnosti, ki jih izvaja Kitajska, je po poročanju AFP kopija aktivnosti, ki sta jih ZDA in Sovjetska zveza desetletja nazaj že izvedli. ZDA je na Mars poslala že dva roverja, prav tako sta Sovjetska zveza in Evropska vesoljska agencija že izvajali misije na rdečem planetu.

ZDA je na Mars poslala že dva roverja, tudi Curiosity.
ZDA je na Mars poslala že dva roverja, tudi Curiosity. FOTO: NASA

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497