Moskisvet.com
YouTube emisije

Tehnologija

Tako preprosto bi lahko YouTube zmanjšal svoj ogljični odtis!

A.P.
08. 05. 2019 10.31
0

Majhen korak za YouTube, velik za človeštvo. Samo kozmetični popravek na tej priljubljeni platformi za predvajanje video vsebin bi lahko drastično zmanjšala ogljični odtis podjetja. Kako lahko YouTube čez noč postane okolju prijaznejše podjetje?

YouTube dnevno uporablja več kot milijarda ljudi, kar predstavlja skoraj tretjino vseh uporabnikov interneta! Ti za gledovanje video vsebin porabijo preko milijarde ur dnevno. Za to so potrebne velike količine energije, že majhna sprememba pa bi lahko močno razbremenila okolje.

Če bi YouTube v primeru neaktivnosti predvajal zgolj glasbo, ne pa tudi videa, bi drastično zmanjšal emisije. Samo predstavljate si lahko, koliko energije je potrebne za delovanje strežnikov in medmrežja. Bristolska univerza se je na podlagi izračunov porabe električne energije za leto 2016 dokopala do podatka, da je ogljični odtis podjetja YouTube, ki sodi pod okrilje ameriškega spletnega velikana Google, okoli 10 milijonov ton ekvivalenta CO2. To je enak ogljični odtis, kot ga imata Luksemburg in Zimbabve! A že s to majhno spremembo, bi YouTube krepko zmanjšal svoje emisije.

Rešitev za YouTube je pred nosom.
Rešitev za YouTube je pred nosom. FOTO: Dreamstime

Če bi YouTube omogočil, da se v primeru neaktivnosti zaslona predvaja zgolj glasba, ne pa tudi video, bi po projekcijah univerze YouTube svoj ogljični odtis na letni ravni zmanjšal za 100 do 500 ton ekvivalenta ogljikovega dioksida, kar je v rangu letnega ogljičnega odtisa 30 tisočih gospodinjstev v Evropi. Tovrstno možnost YouTube že ponuja plačnikom oz. svojim premijskim naročnikom (YouTube Premium). Aplikacija žal ne omogoča poslušanje glasbe v ozadju, nič pa ne naredimo tudi, če imamo v brskalniku odprt drug zavihek, saj se video ne glede na to v ozadju še vedno predvaja.

Spletni Google Drive s pomembno novostjo – možnostjo urejanja brez povezave
Preberi še
Spletni Google Drive s pomembno novostjo – možnostjo urejanja brez povezave

Energiji potrebni za predvajanje posnetkov, ki jih ne gledamo, vodja študije, Chris Preist, pravi digitalni odpadek. Kot poudarja, so izračuni ocene, saj raziskovalci niso imeli na voljo vseh podatkov, so pa pri raziskavi predvideli, da si glavnina uporabnikov ogleduje video vsebine pri nizki ločljivosti, zato je po vsej verjetnosti ogljični odtis YouTuba še večji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470