Moskisvet.com
heker

Tehnologija

So si največji hekerski vdor v ZDA gladko izmislili?

U.K.
10. 10. 2018 12.51
0

Oglasil se je strokovnjak, ki je povedal, da si je sam izmislil scenarij v katerem, Kitajska podtakne čipe v matične plošče. Če bi bilo res, bi šlo za enega največjih hekerskih vdorov zgodovini  ZDA.

A vse kaže, da so si pri enem od ameriških medijev zgodbo pravzaprav zmislili. Pravzaprav so le povzeli strahove, ki jih je pred časom opisal eden od strokovnjakov za varnost strojne opreme.

Kitajci vdrli v Apple in še 30 podjetij
Preberi še
Kitajci vdrli v Apple in še 30 podjetij

Originalna zgodba
Naj spomnimo, pred časom naj bi kitajska vlada podtaknila mikro čipe v matične plošče, ki so nato končale v serverjih največjih ameriških podjetij kot sta Apple in Amazon. Tako naj bi kitajski hekerji dobili dostop do podatkov preko 30 podjetij v ZDA. A kot smo že zapisali, so celotno zgodbo zanikali tako Kitajci, kot tudi omenjena podjetja.

Internet
Internet FOTO: Thinkstock

Mnenje strokovnjaka
Oglasil se je tudi Joe Fitzpatrick, strokovnjak za varnost strojne opreme, in dejal, da dvomi v zgodbo. Pred približno enim letom je namreč govoril z enim od reporterjev spletne strani Bloomberg, kjer so prvi objavili zgodbo in mu povedal hipotetičen scenarij, ki je zelo podoben temu kar so objavili. “Povedal sem mu hipotetični scenarij, in ne, da se je to dejansko zgodilo,” je povedal Fitzpatrick. “Takšen napad je absolutno mogoč, a ni praktičen. Toliko drugačnih možnosti je, da nekdo vdre v serverje, da preprosto nima smisla, da bi se tega lotili na takšen način. Jaz se tega ne bi lotil na takšen način,” je še dodal Joe.  

Internet
Internet FOTO: Thinkstock


Vsa omenjena podjetja so zelo ostro zanikala vse navedbe v članku, pri Applu pa so šli še korak naprej in poslali pismo ameriškemu Kongresu v  katerem so zanikali navedbe. “Pri Applu nismo nikoli našli kakšnih nevarnih čipov ali zaznali kakršnokoli manipulacijo strojne opreme. Prav tako nismo nikoli obvestili FBI, da se je kaj takšnega zgodilo,” je zapisal podpredsednik informacijske varnosti George Stathakopoulos. In to so potrdili tudi pri Departmentu of Homeland Security in U.K.’s National Cyber Security Centru.
Seveda bodo zagovorniki teorij zarote trdili, da gre pri vsem skupaj za prikrivanje, a res se zdi, da gre vendarle za izmišljeno zgodbo, ki je verjetno ušla nadzoru. Pri mediju, ki je prvi objavil zgodbo še zmeraj zagotavljajo, da je zgodba resnična in da so resnični tudi viri.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479