Moskisvet.com
IT

Tehnologija

So te vrste delavci, ki delajo od doma, res manj produktivni?

Oskar Sokolov
05. 12. 2023 05.00
0

Na naši poti v bleščečo tehnološko prihodnost se je zgodilo marsikaj nepričakovanega. Ena glavnih stvari – še pred nekaj leti za mnoge nepredstavljiva – je vpeljava dela od doma. Delati v udobnem naslonjaču, oblečeni v pižamo, ali počasi izgubljati voljo do življenja pod halogenskimi pisarniškimi lučmi? Za večino IT delavcev, ki jim zaposlovalec to omogoča, se zdi delo od doma jasna odločitev. Pa je res vse tako črno-belo?

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Svoboda kot glavni motivator

Dolgočasna, depresivna pisarna ali odprt laptop na samotni plaži ali tihem gorskem vrhu? Svoboda, ki omogoča, da si sami izberemo, kje bomo opravili svoje delovne naloge, je zelo mamljiva. Zamenjati nadležen glas šefa za pomirjujoči zvok valov se resda sliši sanjsko – a s sabo prinaša tudi nekaj manj mamljivih dejstev.

Začetki Googla: kako sta dva tehnološka navdušenca za vedno spremenila način, na katerega raziskujemo in se povezujemo
Preberi še
Začetki Googla: kako sta dva tehnološka navdušenca za vedno spremenila način, na katerega raziskujemo in se povezujemo
Steve Jobs je uspeha željnim podjetnikom povedal, da se ključ skriva v timskem – ne samostojnem – delu.
Steve Jobs je uspeha željnim podjetnikom povedal, da se ključ skriva v timskem – ne samostojnem – delu. FOTO: Shutterstock

Problem povezanosti

Steve Jobs je uspeha željnim podjetnikom povedal, da se ključ skriva v timskem – ne samostojnem – delu. Čeprav je res, da lahko vaše briljantno znanje kodiranja ali izvrsten strateški vpogled predstavlja nepogrešljiv element v podjetju, te zelo zaželene sposobnosti v vakuumu pogosto izgubijo precej svoje vrednosti. 

Vse, česar niste vedeli o črnem petku, prazniku nakupov
Preberi še
Vse, česar niste vedeli o črnem petku, prazniku nakupov

Ja, 4k spletna kamera in zakupljen premium Zoom lahko pomaga do neke mere zaobiti problem sodelovanja na daljavo, a je superiornost fizične prisotnosti težko zanikati. Veliko odstotkov neverbalne komunikacije se prek spleta razgubi, povezanost s timom začne pešati, kolegialni odnos, ki je spodbudil sproščene inovativne debate, pa se hitro začne krhati. To potrjujejo raziskave, ki so že večkrat empirično potrdile padec sodelovalne produktivnosti pri delu na daljavo.

Se svobodo plača z izolacijo?

Predstava, da je delo na daljavo sedenje na plaži s koktejlom v roki, pogosto ni najbolj natančna. Pogovori z ljudmi, ki le redko zaidejo v pisarno, pogosto razkrijejo, da se velika večina dela na daljavo ne odvija na eksotičnih lokacijah, ampak – dokaj dolgočasno – med štirimi stenami domačega doma.

Tesla vas bo tožila, če ta avto prodate prvo leto po nakupu
Preberi še
Tesla vas bo tožila, če ta avto prodate prvo leto po nakupu

Sploh za ljudi, ki nimajo družine ali ostalih pomembnih aktivnosti, se lahko navidezna svoboda hitro sprevrže v samotno trpljenje. Če služba od nas ne zahteva, da kadarkoli zapustimo udobje doma, se bomo zelo redko spravili v "lajf". Vsa spontana kosila in kavice s sodelavci postanejo stvar preteklosti, klepetanje se omeji na kanal v Slacku, nova poznanstva so vse bolj redka. Majhnemu odstotku populacije samota ustreza, večini pa ne. Raziskovalci so na primer ugotovili, da delo na daljavo poveča količino stresa in zmanjša občutek smisla v življenju, za povrh pa še negativno vpliva na naše fizično zdravje.

Računalnik skozi čas
Preberi še
Računalnik skozi čas

Rutina in delo od doma

Poleg tega življenje oddaljenih delavcev hitro izgubi svoj ritem; prosti čas se začne stapljati z delom, delo s prostim časom. Meje med profesionalnim in zasebnim postanejo tako zabrisane, da po eni strani zvečer ne morete odložiti pomembnega službenega projekta, po drugi strani pa se med pomembnim službenim delom le težko uprete želji, da bi izpraznili pomivalni stroj ali vklopili televizor.

Intuitivno bi delo od doma večina povezala z manjšo produktivnostjo. Nadzor nad našim delom je omejen, možne distrakcije pa številne.
Intuitivno bi delo od doma večina povezala z manjšo produktivnostjo. Nadzor nad našim delom je omejen, možne distrakcije pa številne. FOTO: Shutterstock

Kaj pa se zgodi s produktivnostjo?

Intuitivno bi delo od doma večina povezala z manjšo produktivnostjo. Nadzor nad našim delom je omejen, možne distrakcije pa številne. Podatki iz resničnega sveta kažejo mešano sliko, ki je še najbolj odvisna od področja dela. Če na nekaterih področjih delo od doma negativno vpliva na rezultate, se to na IT področju ni izkazalo. Pomembno je tudi, da se rezultati oddaljenega dela s časom spreminjajo; začetek je v večini študiji obetaven, saj posamezniki poročajo o večji produktivnosti in motiviranosti, a se na dolgi rok stvari pogosto obrnejo na glavo. Porušene meje med delom in prostim časom začnejo ogrožati naše ne-delovne rutine, posledičen občutek izgorelosti pa pogosto zmanjša produktivni output. 

Ste tudi vi dobili to sporočilo na Facebooku ali Instagramu? Kaj pomeni?
Preberi še
Ste tudi vi dobili to sporočilo na Facebooku ali Instagramu? Kaj pomeni?

Mešan režim se najbolje obnese

Vsem pastem navkljub je delo od doma še vedno eden najbolj všečnih bonusov, ki jih delodajalec lahko ponudi zaposlenim. Trajna izolacija v lastni dnevni sobi jasno nima najboljših učinkov niti na zdravje niti na produktivnost. A k sreči le redka podjetja zaposlene silijo iz svojih pisarn. Bolj se uveljavlja mešan režim, ki zaposlenim omogoča, da del svojih delovnih nalog opravijo na daljavo. Na dneve, ko nam ni do socializiranja, kofetkanja s kolegi in kreativnega sodelovanja, lahko ostanemo doma, sestanke in sodelovalne projekte pa opravimo v živo.

Biometrična avtentifikacija: etično neoporečna?
Preberi še
Biometrična avtentifikacija: etično neoporečna?

Obe možnosti imata močne in šibke plati – dobro pa je, da lahko sami izberete, kje boste opravili svoje delovne naloge. Pandemija je tako zaposlenim kot zaposlovalcem odprla oči; fizična prisotnost zaposlenega ne pomeni nujno tudi večje produktivnosti, hkrati pa domača izolacija na dolgi rok nima pozitivnih učinkov. Kot vedno je pravi odgovor nekje vmes; zaposleni, ki imajo možnost izbire, so najbolj produktivni, zadovoljni in zdravi, potrjujejo raziskave.

Top 5 tehnoloških mitov (in zakaj ne držijo)
Preberi še
Top 5 tehnoloških mitov (in zakaj ne držijo)

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 325