Moskisvet.com
Decentraland

Tehnologija

Šestnajst virtualnih kvadratov za 15.000 dolarjev

Oskar Sokolov
14. 04. 2022 05.00
0

Ne, ne gre za stanovanje v Ljubljani, ampak za virtualno zemljo v Decentralandu, kriptoprojektu, o katerem smo že pisali. Decentraland je metaverzum, ki obstaja že od leta 2017, prepoznavnost pa je pridobil predvsem lani, med kriptomanijo in popularizacijo ideje o virtualnem digitalnem svetu. Decentraland temelji na ideji, da ljudje z (resničnim) denarjem kupijo virtualno parcelo, na kateri lahko postavijo hišo, poslovni objekt ali zabaviščni center in tako postanejo del večje digitalne skupnosti.

Življenje v metasvetu
Preberi še
Življenje v metasvetu

Dolce & Gabbana: virtualna kolekcija

Zemlja naj bi se razdelila med veliko solastnikov, ti pa bi lahko potem sodelovali v glasovanju o pomembnih problematikah, ki zadevajo to digitalno okolje. Ideja ni slaba – prvi uporabniki so poročali o prijetnem, skorajda vaškem ambientu. Decentralandovci se med seboj poznajo, vključujejo se v interakcije in se odločajo o nadaljnjem razvoju projekta. Odkar je metasvet  postal pojem, ki ga poznajo malodane vsi, pa je projekt pritegnil pozornost velikih imen; pred nekaj tedni je na primer v Decentralandovi elitni soseski potekal velik (virtualni) teden mode, na katerem je podjetje Dolce & Gabbana predstavilo svoje virtualne modne dodatke, glasbo pa je vrtela Grimes v virtualni dizajnerski obleki.

Zemlja naj bi se razdelila med veliko solastnikov, ti pa bi lahko potem sodelovali v glasovanju o pomembnih problematikah, ki zadevajo to digitalno okolje.
Zemlja naj bi se razdelila med veliko solastnikov, ti pa bi lahko potem sodelovali v glasovanju o pomembnih problematikah, ki zadevajo to digitalno okolje. FOTO: Shutterstock
Elon Musk, socialnoomrežni mogul
Preberi še
Elon Musk, socialnoomrežni mogul

Velik interes za virtualno zemljo

Popularizacija ideje metasveta in vključevanje multinacionalk sta cene virtualne zemlje v Decentralandu pognala v nebo; 16 m2 virtualne zemlje v virtualni soseski, v kateri je potekal marčevski virtualni Fashion Show, se prodaja za 15.000 dolarjev in več. Razcvet virtualne zemlje in nepremičnin je pritegnil tudi večje investitorje; obstaja na primer že agencija za virtualno zemljo, ki je lani kupila za kar tri milijone dolarjev virtualnega ozemlja v Decentralandu. A velik interes vlagateljev in pojavljanje znanih modnih imen na virtualnih dogodkih nista dovolj, da bi pozabili na glavni problem Decentralanda in podobnih projektov.

Napake, ki jih delate pri polnjenju telefona: tako ga boste najhitreje napolnili, če imate malo časa
Preberi še
Napake, ki jih delate pri polnjenju telefona: tako ga boste najhitreje napolnili, če imate malo časa

Kupi in čakaj

Decentraland je prazen. Več kot 80 % celotne virtualne zemlje v Decentralandu, ki jo lahko obišče vsak, je popolnoma prazne, na njej ne stojijo virtualne trgovine in virtualne stolpnice, ne duha ne sluha o virtualnih zabaviščnih parkih, niti trgovin, ki bi jih oddajali v najem drugim igralcem, da bi ti v njih prodajali svoje NFT-je, ni. Če bi obiskali to virtualno okolje, bi imeli najprej občutek, da gre za videoigrico, ki so jo šele začeli razvijati. Nobeno presenečenje torej ni, da primanjkuje tudi igralcev; na dan Decentralandovo virtualno deželo obišče le okoli 20.000 ljudi, in čeprav ob velikih virtualnih dogodkih, kot je virtualni Fashion Show, ta številka naraste na 100.000 in več, je to glede na velikost projekta in količino vloženega denarja še vedno zelo malo. 

Decentraland je prazen. Več kot 80 % celotne virtualne zemlje v Decentralandu, ki jo lahko obišče vsak, je popolnoma prazne.
Decentraland je prazen. Več kot 80 % celotne virtualne zemlje v Decentralandu, ki jo lahko obišče vsak, je popolnoma prazne. FOTO: Shutterstock

Kako je to mogoče? Čeprav so res vsa virtualna zemljišča v Decentralandu pokupljena in razdeljena, večina vlagateljev nima interesa, da bi vanje vlagali trud in dodaten denar, tako da bi na njih postavili in razvili virtualne znamenitosti. Nasprotno – virtualna zemljišča pogosto kupujejo vlagatelji, ki špekulirajo o veliki rasti in popularizaciji metasveta ter kriptogaminga, sami pa niso za to pripravljeni narediti prav nič.

5 filmov, ki so napovedali tehnološko prihodnost
Preberi še
5 filmov, ki so napovedali tehnološko prihodnost

Prehitra rast

Zdi se torej, da se je Decentraland prehitro razvil – iz vaške digitalne skupnosti, ki si je želela zasebe zgraditi privlačen digitalni svet, je nastala izredno draga in povprečnemu človeku nedostopna gmota prazne virtualne zemlje, v katero ne želi nihče ničesar vložiti. Dolce & Gabbana, Grimes in veliki virtualni dogodki resda privabijo precej ljudi, a dokler se eden od bogatih investitorjev ne bo zavezal k dodatnemu razvoju, bo Decentraland ostal prazen in ni si težko predstavljati, da ga zato čaka enaka prihodnost kot precenjena resnična posestva.

Kako zadostno zaščititi računalnik in se obvarovati pred spletnimi kriminalci?
Preberi še
Kako zadostno zaščititi računalnik in se obvarovati pred spletnimi kriminalci?
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382