Moskisvet.com
wcc reborn

Tehnologija

Rabljeni telefoni v rekordnem povpraševanju po izidu iPhone 15

PR
27. 10. 2023 05.00
0

Apple vsak september množicam predstavi najnovejšo različico iPhona. A medtem ko največji navdušenci z veseljem zanj odštejejo 1400 evrov ali več, spet drugi to priložnost izkoristijo, da kupijo rabljen iPhone 14 ali iPhone 13.

iPhone 15 je ta trenutek med najbolj zaželenimi pametnimi telefoni na trgu, vendar se trenutno tudi rabljeni telefoni prodajajo kot za med. Kljub temu, da najnovejša generacija privablja z inovacijami in naprednimi funkcijami, se mnogo kupcev zaveda, da najnovejše ni nujno tudi najboljše, vsekakor pa je najdražje.

Za nakup iPhona 15 boste zapravili eno povprečno slovensko plačo. A če upoštevamo razmerje med kakovostjo in ceno, bi vas morda presenetilo, da lahko za polovico tega zneska pridobite odličen iPhone 14. Kako je to mogoče? 

Odgovor je preprost: gre za obnovljen rabljen telefon. Le-ti so se v tujini uveljavili kot odlična alternativa novim, prav tako pa v Sloveniji njihova prodaja dosega rekordne razsežnosti. 

Trg obnovljenih in rabljenih telefonov doživlja bum

Vsakič, ko je predstavljen nov model iPhona, trg beleži povečano povpraševanje po rabljenih telefonih. Toda kako to, da ogromno potrošnikov zanimajo kakovostni rabljeni telefoni in ne najnovejši modeli? 

Eden od razlogov je zagotovo stroškovna učinkovitost. Zakaj bi odšteli celo plačo za najnovejšo kamero, ki jo premore Apple, če lahko za veliko manj denarja dobite kakovosten telefon, ki zadovoljuje vse vaše potrebe?

Mirza Redžematovič, vodja servisnega oddelka in produktni vodja pri gizzmo.si, naval na obnovljene telefone spremlja iz prve vrste. Potrdil nam je, da se nakupovalne navade prav zares spreminjajo. "Ko je septembra na trg prišel iPhone 15, smo zaznali veliko večji interes za obnovljene rabljene telefone, kot sta iPhone 13 in iPhone 14. Izid novega telefona namreč še dodatno zniža ceno napravam, ki so že same po sebi do 40 odstotkov cenejše od nove."

Kaj pa kvaliteta? "Najnovejši modeli telefonov so malo boljši, nekateri cenijo predvsem boljšo kamero. A na splošno je iz vidika specifikacij razlika zares minimalna. Kupci so začeli prepoznavati, da je za njihove potrebe več kot dovolj že model iz prejšnjega leta. Povedano preprosto, večina uporabnikov ne potrebuje vseh najnovejših funkcij, ki jih ponujajo najdražji telefoni. Za potrebe večine ljudi so obnovljeni telefoni primerljivi z novim."

Tudi v svetu tehnologije je na koncu dneva najpomembnejše razmerje med ceno in kakovostjo. In kot kaže, obnovljeni telefoni ponujajo prav to.

Obnovljeni rabljeni telefoni postajajo vse bolj priljubljena izbira potrošnikov.
Obnovljeni rabljeni telefoni postajajo vse bolj priljubljena izbira potrošnikov. FOTO: Arhiv naročnika

Obnovljeni telefoni: kot novi, pa še cenejši?

Obnovljeni telefoni torej postajajo vse bolj priljubljena izbira za številne potrošnike in to z dobrim razlogom.

Kot smo že omenili, najbolj očiten razlog je cena. Obnovljeni telefoni so običajno veliko cenejši od njihovih novih različic, vendar to ne pomeni, da so slabši. To so naprave, ki so bile tovarniško obnovljene, temeljito pregledane in popravljene, tako da dosegajo enake standarde kot nove.

Razlike med novim, rabljenim in obnovljenim mobilnim telefonom
Razlike med novim, rabljenim in obnovljenim mobilnim telefonom FOTO: Arhiv naročnika

Preden rabljeni telefoni postanejo obnovljeni, prestanejo teste sledečih komponent: 
- Osnovna funkcionalnost: delovanje gumbov, senzorjev, vibracije in bliskavice, 3D dotik itd.
- Kamera in zaslon: sprednja in zadnja kamera, zaslon LCD/OLED itd.
- Baterija in napajanje: vhod za polnjenje, stanje baterije, štetje ciklov baterije itd.
- Povezljivost in komunikacija: Wi-Fi, Bluetooth, mmWave, mobilno omrežje, GPS, povezava WLAN itd.
- Varnost, zasebnost in uporabniški podatki: Preverjanje aktivacije sistema iOS, odstranitev računa iCloud (Apple), Touch ID, Face ID, popolno brisanje vseh podatkov itd.
- Zvok in posnetki: Mikrofon, video mikrofon, snemalnik glasovnih sporočil, zvočnik, preizkus vhoda za slušalke itd.

Če katera koli od teh komponent ne deluje ustrezno, jo zamenjajo in napravo ponovno testirajo. 

Kakovostno gledano so torej razlike med obnovljenimi in novimi telefoni minimalne.

Izbira tovarniško obnovljenih telefonov pa ni pametna le za naše denarnice, ampak tudi za naš planet. Izdelava novih namreč terja ogromne količine vode in izpustov ogljikovega dioksida v ozračje. Da ne govorimo o gori elektronskih odpadkov, ki jo ljudje ustvarjamo s prepogosto menjavo telefona! Obnovljeni telefoni tako predstavljajo zmagovalno kombinacijo ekonomske in okoljske učinkovitosti

Kam v Sloveniji po tovarniško obnovljen telefon?

V Sloveniji se REBORN uveljavlja kot vodilni ponudnik obnovljenih telefonov. Pod okriljem priznanega podjetja gizzmo.si, ki slovi predvsem po ovitkih za telefon, REBORN zagotavlja kakovostne obnovljene telefone ne le slovenskim, ampak tudi hrvaškim kupcem.

Kot primer, iPhone 13 (128 GB) je v njihovi ponudbi na voljo za 619 evrov, iPhone 14 pa 759 evrov.  Vsak telefon je tovarniško obnovljen in temeljito očiščen. Prestati mora 56-točkovni test vseh možnih napak; od funkcionalnosti kamere in zvočnikov do preverjanja senzorjev. Glede na kakovost se naprave kategorizirajo v tri skupine: kot nove, zelo dobro ohranjene in dobro ohranjene. 

Pri obnovljenih telefonih je večina baterij v odličnem stanju, z zmogljivostjo nad 90 odstotkov. Če zmogljivost baterije pade pod 80 odstotkov, jo nadomestijo s popolnoma novo. Poleg tega pa imajo kupci tudi možnost preventivne zamenjave baterije

Vsak nakup vključuje enoletno garancijo in servis telefona v Sloveniji z možnostjo podaljšanja jamstva na dve leti. Če se izkaže, da telefon ne izpolnjuje pričakovanj, ga kupci lahko vrnejo v 30 dneh od nakupa. Za piko na i pa REBORN kot pooblaščen trgovec obnovljenih telefonov na vsakem koraku nudi strankam tudi pomoč.

Ko potegnemo črto, je jasno: obnovljeni telefoni bodo kmalu postali del vsakdana. In to ne samo kot alternativa najnovejših izdelkov Apple, ampak predvsem kot izbira kupcev, ki cenijo trajnost, kakovost in cenovno dostopnost.

 

Sponzorirana vsebina

 

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 306