Moskisvet.com
Bitcoin heker

Tehnologija

Preverite, če so vam ukradli podatke 

U.K.
27. 07. 2018 12.52
0

V zadnjem času je vse več slovenskih uporabnikov prejelo maile v katerih so jim grozili z virusi. Je grožnja resnična?  

Morda ste dobili od kakšnega prijatelja ali prijateljice sporočilo, da v naslednjih dneh ne odpirate njihove pošte, saj bi se v njej lahko skrivali virusu. Tovrstni napadi so dokaj pogosti vse od leta 2017 in v Sloveniji so pi Certu zabeležili 54 tovrstnih primerov. Teh je bilo najverjetneje več, a jih je bilo prijavljenih samo toliko. (Takšno izsiljevanje lahko prijavite na cert@cert.si.)  

Sporočilo 
Izsiljevanje se navadno začne tako, da neznanec iz tujine preko emaila zagrozi uporabniku spleta, da je njegov računalnik okužen, da so iz računalnika dobili sramotne fotografije ali posnetke in kontakte uporabnikovih prijateljev. Uporabniku nato dajo nekaj časa, da nakaže sredstva (navadno v kriptovaluti, ker jih je težje izslediti), ali pa bodo poslali posnetke, fotografije vsem njegovim kontaktom.   

Največja težava je, da nepidipravi dejansko dobijo kode in email naslove iz določenih spletnih strani, ki so jih pač uspeli shekati. Se pravi hekerji dejansko imajo nekaj konkretnega od uporabnika. A v isti sapi je potrebno povedati tudi, da gre pri večini tovrstnih sporočil samo a zastraševanje in najbolje je, da na te maile ne odgovarjate, ne odpirati priponk ali klikati na povezave. Predvsem pa ne posredovati kakršnihkoli podatkov. Blokirajte osebo in jo dodajte na seznam neželene pošte. Mail nato izbrišite. 

A kaj lahko uporabniki spleta naredimo, da ne bi dobili takšnih sporočil? 

Pametno je imeti več gesel, še posebej za pomembne spletne strani. Prav tako je pametno vsake toliko časa preveriti svoje emaile preko spletnih strani, ki preverjajo ali so bila vaša gesla morda ukradena. Povezavo lahko najdete tukaj! Lahko se tudi prijavite in vam pošljejo sporočilo v primeru, da so vaši podatki ukradeni. Prav tako lahko preverite vsa vaša gesla.  

Predvsem morate paziti, da svoja gesla (za najpomembnejše strani) ne vpisujete kar tako povprek. V primeru, da ugotovite, da je bilo vaše geslo ukradeno, ga morate takoj spremeniti. Strokovnjaki priporočajo uporabo razne password managerje, a je potrebno biti previden in izbrati takšnega, ki mu lahko zaupamo.  

 

Preberite tudi več o primeru, ki se je pred kratkim zgodil v Sloveniji! 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492