Moskisvet.com
Google Maps Timeline

Tehnologija

Točno vedo, kje se gibljete!

N.J.
26. 02. 2019 07.23
29

Da živimo v svetu, kjer smo neprestano pod nadzorom, sicer ni nič novega. Kdor se malce potrudi, lahko iz nekaterih naših ravnanj dobro razbere naše življenjske navade, standardne lokacije, kjer se gibljemo, kdo so naši prijatelji idr. Deloma smo za to krivi tudi sami, ker se javljamo prav z vsake lokacije. Pred vami je nekaj nasvetov, kako lahko vsaj deloma zavarujete svojo zasebnost in preprečite Googlu, da bi o vas vedel preveč.

Google beleži lokacije, kjer se nahajamo z mobilnimi napravami. Nekoč so informacije o lokacijah hranili le 30 dni, zdaj pa se hranijo trajno.

Google Maps
Google Maps FOTO: Reuters
Pripravite se na prvi šok. Prijavite se v svoj Google račun in vtipkajte v url vrstico google.com/maps/timeline. Vidite rdeče pike na zemljevidu? Gre za točne lokacije, kje ste se nahajali ob določenem času! Podatki niso le za zadnjih nekaj dni, temveč za kar dolgo časovno obdobje. Ko kliknete na posamezno točko, vam pokaže, kdaj ste se nekje nahajali, od kod ste tja prispeli, koliko časa ste se tam zadržali ... skratka – našli ste popoln popis vašega gibanja. Izpiše vam tudi, koliko mest ste obiskali, ko ste bili prijavljeni v vaš Google račun.

Kdo lahko to vidi?

Google sicer zagotavlja, da časovnico vidite lahko le vi. Seveda. In če se kdo dokoplje do vašega gesla, potem sta tu že dve osebi, ki si lahko ogledata, kje vse ste bili. Prav tako si lahko ogleda vsakdo, ki uporablja računalnik, v katerega ste prijavljeni oziroma iz katerega ste se morda pozabili odjaviti. »Z zgodovino lokacij lahko pridobite uporabne informacije, kot so samodejni predlogi za vožnjo in izboljšani rezultati iskanja, kar se zagotovi tako, da se v napravah, v katere ste prijavljeni, ustvari zasebni zemljevid vaše poti,« sporočajo pri Googlu. »Nadzor imate v svojih rokah. Lokacije, dneve ali celotno zgodovino lokacij zlahka spremenite oziroma izbrišete. Prav tako jo lahko kadar koli vklopite ali izklopite.«

Google beleži vsakič, ko se prijavite račun: morda pregledujete pošto preko Gmaila, morda iščete kaj v Googlovem brskalniku, iščete določeno lokacijo preko Google Maps, gledate posnetke na YouTubu? Če to počnete, nekdo pa uporablja brskalnik, v katerega ste prijavljeni, potem načeloma lahko nadzira, kod se gibljete.

Že to bi moral biti dovolj velik razlog, da se vsakič, preden odidete od računalnika, odjavite iz računa ali ga zaklenete, še posebej, če uporabljate služben računalnik oziroma se nahajate v okolju, kjer obstaja verjetnost, da bi vas kdo nadziral na takšen način.

Google Maps Timeline
Google Maps Timeline FOTO:
To ni edini način

Drugi način, preko katerega vas lahko Google nadzira, so fotografije, ki jih nalagate v Google Photos. Časovnica prikaže, kje ste fotografije posneli.

Ničesar ne morete prikriti

Če morda niste še izklopili te možnosti in vašo Časovnico pregleduje kdo drug, lahko v tem trenutku pregleduje, kje ste se nahajali točno v določenem mesecu v določenem letu. Če izberete točen dan, je vse skupaj skorajda strašljivo: prikaže vam celotno pot, ki ste jo tistega dne opravili z mobilno napravo pri sebi. Zabeleženo je, kako ste se tja odpravili, koliko časa ste bili na določeni lokaciji – skratka vse, kar ste počeli.

Kako ustavimo sledenje?

Sledenje lahko hitro izklopite, kar je pravzaprav dobra novica. Na vstopni strani v Časovnici kliknite na gumb 'Zaustavi zgodovino lokacij', ki ga najdete na dnu ekrana, nato pa odločitev potrdite s klikom na 'Zaustavi'. Za večjo varnost izbrišite vse že zabeležene lokacije.

Sledenje lahko zaustavite tudi na pametnih napravah. Pojdite na Googlov iskalnik, kliknite na 'Nastavitve', nato 'Zasebnost' in kliknite na gumb 'Lokacija' ter izklopite. S klikom na Zgodovino lokacij izbrišite vse, kar je bilo do sedaj shranjeno.

Google
Google FOTO:

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414