Moskisvet.com
iPhone - vohunjenje

Tehnologija

Podnevi prijatelj, ponoči izdajalec – iPhone vohuni za vami, ko spite

A.P.
05. 06. 2019 07.14
1

Apple se hvali, da kar se zgodi na iPhonu, tam tudi ostane. A kot kaže, ni mož beseda, saj aplikacije tudi takrat, ko spite, neumorno delajo in zbrane informacije posredujejo naprej. To pravzaprav ni presenečenje, glede na to, da ste, dokler aplikacije ne plačate, vi pravzaprav produkt. Kaj lahko storite, da preprečite trgovanje z vašimi osebnimi podatki?

Med aplikacijami, ki naj bi podatke uporabnika iPhona posredovale naprej, so Microsoft OneDrive, Spotify, Nike, The Weather Channel, The Washington Post (IBM), Yelp. Citizen, ki uporabnika opozarja o nezakonitih dejanjih, naj bi celo delil osebne podatke, ki omogočajo identifikacijo uporabnika, s čimer krši svoja pravila zasebnosti.

''Kar se zgodi na iPhonu, ostane na iPhonu,'' je očitno samo prazna floskula.
''Kar se zgodi na iPhonu, ostane na iPhonu,'' je očitno samo prazna floskula. FOTO: Dreamstime

Zakaj vohunijo, ko spimo? Ker naj bi bili sledilniki moteči za druge funkcije naprave, ponoči pa nas večina telefona ne uporablja. Ker aplikacije za delovanje za vašim hrbtom uporabljajo funkcijo osveževanja v ozadju, predlagamo, da pri aplikacijah, kjer to ni nujno potrebno, to onemogočite. Najbolj boste zbiralce podatkov frustrirali, če izklopite Wi-Fi, GPS in Bluetooth, še bolj pa, če nepotrebne aplikacije preprosto zbrišete s telefona.

Kako ZARES izbrisati fotografije z iPhona
Preberi še
Kako ZARES izbrisati fotografije z iPhona

A nočne aktivnosti niso vse. Tedensko naj bi lastnikom iPhona sledilo več kot 5400 zunanjih akterjev, med katerimi je glavnina stacionarnih aplikacij, skupno pa naj bi po trditvah podjetja Disconnect na mesec o njih zbrali za 1,5 GB podatkov. Številna podjetja se pri tem izgovarjajo na izboljšanje učinkovitosti aplikacij.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414