Moskisvet.com
Minecraft Earth

Tehnologija

Obeta se nam nova AR epidemija

A.P.
18. 05. 2019 13.35
1

Verjetno se še spomnite evforije okoli mobilne igre Pokemon Go, ki je zasvojila vse generacije in smo tudi Slovenci po mestih s telefoni iskali in lovili pokemone. Ker so igralci ob gledanju v zaslon občasno pozabili na svet okoli sebe, je igrica povzročila tudi precej poškodb. Na vrhuncu je imela več aktivnih uporabnikov kot Facebook, Snapchat ali druge aplikacije. Zdaj se nam obeta drugi val, nova AR epidemija, saj prihaja mobilna igra Minecraft Earth, ki bo tako kot Pokemon Go uporabljala obogateno resničnost (AR), verjetno pa bodo nanjo imuni odrasli, otroci in mladina pač ne.

Se nam z mobilno igro Minecraft Earth obeta podoben fenomen kot z igro Pokemon Go? Minecraft je mlade uporabnike enkrat že zasvojil. Digitalne kocke so v zadnjem desetletju obnorele praktično ves svet in postale pravcati kulturni fenomen, zaradi spodbujanja kreativnosti pa igra razvijalca Mojang velja za eno najboljših računalniških iger za mladostnike. Za nepoučene. Pri Minecraftu gre v grobem za odstranjevanje in postavljanje digitalnih kock. Znajdemo se v brezmejnem svetu, polnem vzpetin, dreves, jezer in morij in jam. Vse je kockasto in digitalne kocke so gradniki vsega, kar nas obkroža.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Posamezne kocke predstavljajo različne materiale, kot so les, kamen, zemlja in železova ruda. Te lahko z orodji uskladiščimo. Imamo tri načine igranja, in sicer kreativni, preživetveni in pustolovski, ki vsak zahtevajo svoj način razmišljanja in postopanja, saj imajo različne cilje. Nekje morate čim dlje preživeti, drugod imamo neskončno življenj, spet v drugem je ključna kreativnost. Seznam stvari, ki jih je mogoče ustvariti v Minecraftu, je domala neomejen. Lotimo se lahko gradnje hiše, vulkana, nogometnega stadiona, pristanišča, bazena, pa tudi naprednejših stvari, sploh v povezavi z rudo redstone, ki prinaša električni tok in posledično preko igre otroke in mladostnike uči osnov delovanja elektrike.

Ko lastnik Patriotov kupi ekipo, veš, da e-šport ni hec
Preberi še
Ko lastnik Patriotov kupi ekipo, veš, da e-šport ni hec

Igra je 17. maja praznovala 10 let. Pisalo se je leto 2009, ko je švedski programer Markus Persson na spletnem forumu prvič objavil videoigro Minecraft, tedaj še pod imenom Cave Game. Uradna različica je izšla leta 2011. Vse ostalo je zgodovina. V tem času pa je bilo prodanih več kot 155 milijonov kopij. Leta 2014 je podjetje Mojang, ki ga je Šved leta 2010 ustanovil z Jakobom Perserjem, kupil Microsoft za 2,24 milijarde evrov. Če je bila igra prva na voljo le za računalnike, je danes prisotna na različnih platformah, tudi na telefonih. Zdaj dobiva še mobilno različico, ki uporablja tehnologijo AR in sledi konceptu mobilne igre Pokemon Go.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Microsoft želi z geolokacijsko igro Minecraft Earth uporabnikom omogočiti (so)ustvarjanje in deljenje svojih kreacij (v naravni velikosti) z drugimi tudi v resničnem svetu, proč od zaslonov za štirimi stenami. Podobno kot Pokemon Go torej uporabnike spodbuja k gibanju, saj igra zares zaživi šele, kot dom zapustimo. V samem jedru gre še vedno za dobri stari Minecraft, kot ga poznamo, le da je preseljen v resnični svet. V beta različici bo za uporabnike operacijskega sistema Android in iOS na voljo že to poletje.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470