Moskisvet.com
cev

Tehnologija

Nova vojaška tehnologija, ki bi lahko pomenila pravo revolucijo

N.J.
01. 04. 2016 07.58
5

Če imate doma kakšen kos orožja, potem veste, da je čiščenje orožja in oljenje nujno potrebno, čeprav se vam morda včasih s tem ne ljubi ukvarjati. Kot kaže, tega kmalu ne bo več treba početi.

cev
cev FOTO: Thinkstock

Vojaški inženirji pri Picatinny Arsenal verjamejo, da so iznašli sredstvo, ki bo omogočilo trajno uporabo orožja, ne da bi ga bilo treba po uporabi čistiti. Sredstvo, ki bi se ga naneslo na orožje, naj bi začeli za trg proizvajati leta 2018.

Ko sprožimo pištolo, puško oziroma mitraljez, se kopičijo določene snovi: prah in vlaga, ki se nabirata v cevi, lahko povzročita zastoje pri streljanju, večje so lahko napake pri streljanju, zmanjša se zanesljivost in hitrost streljanja je manjša (izstreli se manj nabojev na minuto). Da bi se vsemu temu izognili, moramo orožje redno čistiti in oljiti.

Novi material, znan kot trajni lubrikant (angl. durable solid lubricant - DSL) naj bi nanesel na orožje že proizvajalec, in sicer na vse snemljive dele orožja. DSL naj bi preprečeval, da bi se na orožje prijemala umazanija. Plast DSL bi rahlo odbijala umazanijo, vsi tresljaji ob streljanju pa bi umazanijo dobesedno stresle z orožja, trdijo inovatorji. »To vidimo kot enega večjih izumov na področju vojaške tehnologije, saj do sedaj ni bilo še ničesar podobnega,« je izjavil Adam Foltz, eden izmed inženirjev, ki sodelujejo pri projektu.

Christopher Mulligan, raziskovalec, ki se že 13 let ukvarja z razvojem novih materialov za potrebe vojske v Poveljstvu za vojaške raziskave, razvoj in inženiring, je pojasnil, da gre za nanos, ki drastično zmanjša možnosti prijemanja umazanije na material, prav tako preprečuje korozijo, zmanjšuje trenje in izboljša zanesljivost delovanja orožja. Snovi, ki se na cev navadno 'lepijo' ob sprožitvi strela, se na material, ki je premazan z novim sredstvom, preprosto ne primejo. Ameriška vojska naj bi zadevo kmalu patentirala, dokler se to ne zgodi, pa ne nameravajo razkrivati podrobnosti.

Rezultati testiranj so zaenkrat menda izjemno obetavni: ob izstrelitvi 10.000 nabojev s puško M4A1 ni prišlo do niti enega zastoja, kljub temu, da uporabniki orožja v tem času niso niti enkrat očistili. »Med streljanjem smo imeli le toliko premora, da se je cev lahko ohladila,« je dejal Foltz. Testirali so tako v idealnih razmerah kot v peščenih, blatnih razmerah in v ekstremnih temperaturah.

cev
cev FOTO: Thinkstock
DSL naj bi omogočala veliko lažje vzdrževanje cevnega orožja, poleg tega se na račun tega, da nošenje pribora za čiščenje orožja ni več potrebno, zmanjša breme, ki ga mora vojak nositi. Številni vojaki, ki so novo sredstvo testirali, naj bi bili navdušeni, čeprav je še vedno veliko skeptikov. »Pričakujemo veliko skepticizma in komaj čakamo, da dokažemo, da imamo prav,« je povedal Mulligan, Foltz pa je priznal, da je bil sprva skeptičen tudi on sam.

To poletje namerava ameriška vojska še izvesti obsežnejša testiranja v Aberdeen Test centru v Marylandu in pričakujejo, da bodo tedaj vedeli, ali sredstvo ustreza standardom in izpolnjuje vse zahteve. Do sedaj so testirali le s puškami M4A1, nameravajo pa izvesti še testiranja z mitraljezom M240.

cev
cev FOTO: Thinkstock

 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470