Moskisvet.com
Virtualni turizem

Tehnologija

Navidezna resničnost: prihodnost tehnologije ali modna muha?

Oskar Mastnak Sokolov
24. 02. 2024 05.00
0

Več tisoč evrov vreden naglavni dodatek že tedne polni družbena omrežja, a kljub široki prepoznavnosti glavno vprašanje ostaja: so prihodnost tehnologije ali precenjena modna muha?

Zdi se, da nas želijo mnogi tehnološki giganti potisniti v virtualno digitalno okolje. Na trg že leta pošiljajo vedno nova očala za navidezno resničnost, ki pa širokih množic še niso prepričala. Še najbolj proaktivno se je za navidezno, nadgrajeno in mešano resničnost zavzela Meta (bivši Facebook), a v vseh letih razvoja digitalnih očal ni uspela doseči tako toplega odziva širše javnosti, kot ga je nedavno Apple.  Lani predstavljena očala Vision Pro so letos končno prišla v Applove trgovine. Več tisoč evrov vreden naglavni dodatek že tedne polni socialna omrežja, a kljub široki prepoznavnosti glavno vprašanje ostaja: so prihodnost tehnologije ali precenjena modna muha?

Naslednja velika stvar?

Da so moderna očala navidezne resničnosti tehnološko neverjetna, je jasno. Računska moč, potrebna za preslikavanje virtualnih elementov čez resnično okolico, le nekaj let nazaj ni bila komercialno dostopna. Ni pa jasno, ali so VR pripomočki dejansko naslednja velika stvar. Kljub še vedno bliskoviti tehnološki revoluciji, ki ji z nedavnim vzponom AI-ja kar ni in ni videti konca, je treba priznati, da revolucionarnega fizičnega produkta že precej dolgo nismo dobili. Revolucionarni produkti, ki so za vedno spremenili naš vsakdan, so bili na primer osebni in prenosni računalniki, pametni telefoni in tablice ter (do neke mere) tudi pametne ure. Če pogledamo časovnico, vidimo, da je že skrajni čas za naslednji velik" pametni pripomoček, ki bo za vedno spremenil naš vsakdan. 

Kaj pametne telefone čaka v prihodnosti?
Preberi še
Kaj pametne telefone čaka v prihodnosti?


Kdo bo prvi ...

Proizvajalci torej neučakano preizkušajo množico novih raznolikih produktov, da bi bili prav oni tisti, ki bodo uspeli ustvariti naslednjo vseobsegajočo tehnološko obsesijo.  Kdor bo prvi lansiral naslednji velepopularni produkt, ne bo le finančno preskrbljen za vedno – to velika tehnološka podjetja že zdavnaj so. Ne, podjetje, ki bo uspelo razumeti in predvideti trende, bo prevzelo vodilni tehnološki položaj in neposredno vplivalo na pot nadaljnjega tehnološkega razvoja. Pomislite na iPhone in Apple – iz zelo uspešnega podjetja so po splavitvi naslednjega "velikega produkta" postali kultna entiteta, ki je za vedno spremenila potek tehnološkega razvoja.

... in kdo bo zamudil vlak? 

Kdor po drugi strani zamudi vlak tehnološkega razvoja, za vedno ostane zadaj. Pomislite na spodleteli Microsoftov Windows Phone, ki je zamudil obdobje najhitrejše popularizacije pametnih telefonov in hitro neslavno propadel – čeprav je bil objektivno soliden produkt. Ravno zaradi tega razvoj očal navidezne resničnosti manično poteka že leta, čeprav javnost ideje (še) ni posvojila. Z razvojem začeti, ko so ljudje že skočili na nov trend, je prepozno. 

Trenutna različica očal Vision Pro je zasoljeno drag statusni simbol z impresivno tehnologijo., a vprašljivo vsakodnevno uporabnostjo.
Trenutna različica očal Vision Pro je zasoljeno drag statusni simbol z impresivno tehnologijo., a vprašljivo vsakodnevno uporabnostjo. FOTO: Profimedia

Trende prepoznamo šele, ko se zgodijo

Pa bodo navidezna, mešana in nadgrajena resničnost res predstavljale naslednjo veliko stvar? V trenutni obliki verjetno ne; čeprav je Apple prvič uspel zbuditi zanimanje širše, ne le tehnološko osveščene javnosti, je dejstvo, da je trenutna različica očal Vision Pro zasoljeno drag statusni simbol z impresivno tehnologijo, a vprašljivo vsakodnevno uporabnostjo. 

Odgovor na vprašanje, na kakšen način bi lahko digitalna očala za vedno spremenila našo dnevno rutino, ostaja neodgovorjen. Virtualni kino, animirani videoklici in 3D-videoposnetki so odličen prikaz tehnoloških zmožnosti, nobena od njih pa še ni zbudila vseobsegajočega FOMOta (strahu pred tem, da bomo zamudili pomembno stvar ali trend). Je pa res, da smo ljudje precej slabi v prepoznavi velikih trendov in ne zaznamo velikih sprememb, dokler se niso že zgodile. Zavračali smo prve avtomobile, internet smo hitro označili za modno muho, prvi iPhone za le precenjen statusni simbol. Trendi so bili od vekomaj nepredvidljivi, naša navezanost na sedanjost pa precejšnja. Kdo ve – morda se naslednja velika stvar v tehnološkem razvoju že dogaja pred našim nosom.

Kam nas vodi tehnološki razvoj
Preberi še
Kam nas vodi tehnološki razvoj
Kako ugotoviti, ali vam telefon prisluškuje?
Preberi še
Kako ugotoviti, ali vam telefon prisluškuje?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369