moskisvet
NAPRAVE IN APLIKACIJE

VR očala za krave – navidezni pašniki za boljše mleko

27.11.2019, 9:05
0
Navidezna in razširjena resničnost sta eni izmed glavnih tem na tehnološkem področju. Tehnologija je namreč v zadnjem obdobju toliko napredovala, da prinaša močno realistične navidezne svetove in posledično predstavlja ogromen potencial za igračarsko industrijo in, če sodimo po Rusih, tudi kmetijsko panogo.

'To se lahko zgodi samo v Rusiji' je postal splošno znani rek, saj Rusija že dolgo ni poznana le po vodki, tajkunih, Vladimirju Putinu in vojski, pač pa tudi po ljudeh, ki se lotijo nenavadnih izzivov in se pri tem kaj dosti ne zmenijo za lastno zdravje. Rezultat so številni bizarni posnetki, med katere zagotovo sodijo fotografije krav z VR očali, torej očali za navidezno resničnost. Pa gre res za bizarne prizore?

PREBERI ŠE
Narejeno v Rusiji: obvezna ruska programska oprema za vse naprave

Razlog, zakaj ruski kmetovalci kravam natikajo navidezna očala, ni tako bizarn, kot se morda zdi na prvi pogled. Z njimi namreč želijo izboljšati kvaliteto kravjega mleka. Raziskave so namreč pokazale, da okolje močno vpliva na blagostanje krav in posledično proizvodnjo mleka. Če poleti krave s pašo nimajo težav, so v hladnejših mesecih številne obsojene na gibanje v hlevu, kjer vsekakor niso optimalni pogoji za življenje. Kot pravijo, pa srečne krave proizvedejo več mleka.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Zato so – na pobudo ruskega ministrstva za kmetijstvo – veterinarji prišli do zanimive rešitve, ki so jo uresničili ob pomoči inženirjev. Izdelali so VR očala, ki so prilagojena za kravjo glavo, specifičen kravji vid – govedo dobro loči med rumeno, oranžno in rdečo barvo, nekoliko slabše pa med modro, zeleno in sivo – ter simulirajo zelene pašnike in poletno vzdušje, kar vpliva na boljše počutje prežvekovalk. Gre za pilotni projekt, ki se izvaja na mlečni kmetiji RusMoloko v okolici Moskve, ki bo dobil posnemovalce, če se bo izkazal za uspešnega.

PREBERI ŠE
Najboljša streljačina vseh časov se vrača na sceno

Projekt že kaže prve pozitivne učinke. ''Med prvimi testiranji so strokovnjaki zaznali zmanjšanje stresa in boljše počutje črede,'' poroča ministrstvo. ''Vpliv VR očal na proizvodnjo mleka bodo pokazale podrobne študije. Tehnološke izboljšave bi morale vplivati na industrijo kot tako,'' so še dodali in potrdili, da je ideja nova in da je zrasla na ruskem zelniku.