Moskisvet.com
Računalniki

Naprave in aplikacije

Tri stvari, ki jih morate vedeti pred nakupom igričarskega računalnika

Oskar Sokolov
14. 08. 2023 05.00
0

Digitalna zabava v obliki video iger je postala v zadnjih letih izredno popularna – v Združenih državah Amerike na primer kar 65 odstotkov odraslih spada v skupino igričarjev. S popularizacijo večigralskih iger je igranje video iger postalo več kot le premagovanje pikslastih ovir; za mnoge so sploh v času karantene prav 'multiplayer video igre' postale center socialnega življenja. Argument, da gre le za brezplodno zapravljanje časa, je torej vse bolj na trhlih temeljih. Če tudi vas srbijo prsti in se želite vključiti med igričarje, pozor! Preden na slepo kupite prvi igričarski računalnik, ki vam ga v trgovini želi vsiliti zagreti prodajalec, preberite tri nasvete, ki vam utegnejo prihraniti precej denarja (in tudi precej glavobolov).

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Naj bodo igrice ločene od produktivnosti

Če nimate izredno dobrega samonadzora, je priporočljivo, da je naprava, na kateri igrate igrice, ločena od naprave, na kateri opravljate vsakodnevne službene obveznosti. Mnogi, ki vam želijo prodati igričarski računalnik, hitijo naštevati, da lahko na igričarskem računalniku zaradi zmogljivosti in hitrosti brez težav opravljamo tudi najzahtevnejše delovne naloge, estetska RGB okolica pa nas bo še dodatno motivirala za delo. Ne nasedite jim; delo na gaming računalniku je večinoma borba z nešteto distrakcijami, ki jih povezujemo s to močno napravo. Enostavno si je predstavljati, kako težko bi bilo delo, če bi pred vami vseh osem delovnih ur stal dišeč kos torte, ki pa se ga do konca dela ne bi smeli dotakniti; podobna je izkušnja dela na pisano osvetljenem računalniku, na katerem je le nekaj klikov stran knjižnica naših najljubših iger. In ne, to ni iz trte izvito – psihološki eksperimenti potrjujejo, da je naše delo občutno manj kvalitetno, če se moramo med njim aktivno truditi, da nas ne bi prevzela privlačna distrakcija. Da se ne bo igričarski računalnik iz centra zabave in socialnega dogajanja prelevil v odvisnost in motnjo, ga torej dojemajte kot napravo za zabavo in prav nič več. Ravno iz tega razloga odsvetujemo tudi igričarske prenosnike, ki pogosto nadomestijo naš vsakdanji laptop, zaradi česar vse mamljive motnje ves čas nosimo s sabo – da slabše zmogljivosti in pomanjkanja možnosti nadgradnje komponent niti ne omenjamo.

Pogosto sta si dva gaming računalnika na videz na las podobna, v notranjosti pa se skriva razlika, zaradi katere en predstavlja odličen nakup, spet drugi pa ne.
Pogosto sta si dva gaming računalnika na videz na las podobna, v notranjosti pa se skriva razlika, zaradi katere en predstavlja odličen nakup, spet drugi pa ne. FOTO: Shutterstock

Spoprijateljite se s tehnološkim navdušencem!

Med cenami v tehnoloških trgovinah so pogosto kar velike razlike. Pogosto sta si dva gaming računalnika na videz na las podobna, v notranjosti pa se skriva razlika, zaradi katere en predstavlja odličen nakup, spet drugi pa ne. Prodajalci se želijo v mnogih trgovinah znebiti starih, zastarelih modelov, ki jih prodajajo s popustom, v resnici pa prihranjen denar niti pod razno ne nadomesti primanjkljaja v zmogljivosti. Vse prevečkrat pri igričarskih računalnikih plačamo za videz namesto zmogljivost, ki bi morala biti na prvem mestu. Na kratko: pri nakupu moramo biti pozorni na kopico potencialnih pasti, kar je za laika lahko zahtevno oz. malodane nemogoče. Rešitev? Spoprijateljite se s tehnološkim navdušencem in ga povprašajte za nasvet. Večina bo z veseljem delila svoje izkušnje in priporočila, morda pa se bodo z vami celo odpravili po nakupih in poskrbeli, da bo igričarski računalnik, ki ga kupujete, res to, kar si želite.

Če nimate izredno dobrega samonadzora, je priporočljivo, da je naprava, na kateri igrate igrice, ločena od naprave, na kateri opravljate vsakodnevne službene obveznosti.
Če nimate izredno dobrega samonadzora, je priporočljivo, da je naprava, na kateri igrate igrice, ločena od naprave, na kateri opravljate vsakodnevne službene obveznosti. FOTO: Shutterstock

Se še vedno splača sestaviti lasten računalnik?

Pred nekaj leti je veljalo, da so vsi vnaprej sestavljeni igričarski računalniki nateg – za nižjo ceno si si lahko sam iz prosto dostopnih komponent sestavil stroj, ki je bil občutno bolj zmogljiv in pogosto tudi bolj kvaliteten. Se tudi danes splača zapraviti nekaj ur in prestati nekaj stresnega sestavljanja, da dobimo boljšo kupčijo? Odvisno, kdo ste. Če si želite le dober računalnik za igranje iger, je stres sestavljanja in naročanja posameznih elementov odveč – vnaprej sestavljeni računalniki niso več konkretno dražji od lastnih projektov, hkrati pa ponujajo skupno garancijo, pomoč strankam in velikokrat bolj privlačne dizajne. Ker veliki proizvajalci kupujejo velike količine posameznih komponent, jih dobijo za občutno nižjo ceno, kar pomeni, da lahko ponudijo računalnik za podobno ceno, kot bi jo dobili, če bi ga z identičnimi specifikacijami sestavili sami, pa so vseeno v znatnem profitu: "win-win". Po drugi strani pa boste tisti, ki uživate v igranju z elektroniko, izredno uživali v celotnem procesu raziskovanja trga, naročanja posameznih komponent in sestavljanja lastnega stroja, ob katerem boste vedno vedeli, da v sebi nosi tudi delček vas. Torej sestaviti ali ne sestaviti? Odločitev je vaša.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414