Moskisvet.com
Mark Zuckerberg

Naprave in aplikacije

Strašljiva aplikacija za prepoznavanje obrazov

A.P.
27. 11. 2019 10.09
0

Facebook je ponovno tarča kritik. Mark Zuckerberg se mora v zadnjih letih vse pogosteje zagovarjati na sodiščih, na temo prepoznavanja obrazov pa se je moral zagovarjati že lani. Zdaj mu na to temo grozijo nove obtožbe.

Facebookovi programerji so že pred leti razvili aplikacijo za prepoznavanje obrazov – ta nima veze z možnostjo prepoznavanja obraza za potrebe odklepanja telefona ali funkcije prepoznavanje uporabnikovega obraza iz leta 2011, ki nam predlaga, da na fotografijah označimo prijatelje in zaradi katere se je moral leta 2018 braniti, da gre za zbiranje podatkov brez uporabnikove privolitve.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V tokratnem primeru gre za aplikaciji za prepoznavanje obrazov drugih uporabnikov Facebooka, ki je tako zmogljiva, da je dovolj, da v posameznika usmerimo kamero, ki identificira človeka in pokaže njegov Facebook profil. Program ima številne nasprotnike, saj še dodatno načenja zasebnost uporabnikov, ki se ji, pogosto zaradi nevednosti, prepoceni odrečejo.

VR očala za krave – navidezni pašniki za boljše mleko
Preberi še
VR očala za krave – navidezni pašniki za boljše mleko

Pri Facebooku so se sicer odločili, da dela na aplikaciji, ki so jo razvili za interno rabo za identifikacijo zaposlenih in njihovih prijateljev med letoma 2015 in 2016, opustijo, a nekateri se bojijo, da bi lahko tehnologija pristala v napačnih rokah, v rokah nekoga, ki bo tehnologijo izkoristil v komercialne namene.

Facebook ima v lasti podjetje Oculus, ki ponuja opremo za navidezno resničnost.
Facebook ima v lasti podjetje Oculus, ki ponuja opremo za navidezno resničnost. FOTO: Profimedia

Pri Business Insiderju trdijo, da aplikacija omogoča identifikacijo kogarkoli, ki je na Facebooku, a je Facebook te navedbe zanikal, predstavnik za stike z javnostjo pa dejal, da je lahko prepoznal zgolj zaposlene in njihove prijatelje, ki so omogočili funkcijo prepoznavanje obraza. ''Za namen spoznavanja novih tehnologij, naše ekipe pogosto razvijejo aplikacije za interno rabo,'' so dodali.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376