Moskisvet.com
Samsung pametni telefon

Naprave in aplikacije

S čim nas bo tehnološki velikan razvajal letos?

A.P.
27. 01. 2020 08.23
1

Dolgo časa smo čakali na več informacij o Samsungovi novi liniji telefonov S11. Izkazalo se je, da smo se ušteli že pri imenu; novi južnokorejski pametnjakoviči bodo predstavljeni 11. februarja, namesto pričakovane serije S11 pa bomo dobili serijo Galaxy S20. Podobno, kot je Huawei že pred leti ”preskočil” s P10 na P20, so se tudi pri Samsungu odločili, da bodo devet številk med 11 in 19 preskočili, vsi novejši modeli pa bodo po vsej verjetnosti spreminjali ime v intervalih po deset.

A novo ime še zdaleč ni edina zanimiva novost, na katero tehnološki navdušenci nestrpno čakamo. V zadnjem času splet pripravljajo govorice o tem, kaj nas čaka enajstega februarja. Poglejmo si nekaj najzanimivejših poudarkov.

1. Trije telefoni

Lani je Samsung prvič predstavil tri paradne konje naenkrat, poleg ”navadne es desetke” sta bila tu še S10+ in cenejši S10e. Tudi letos bodo na voljo trije modeli, ki bodo nekoliko drugače hierarhično razporejeni. Najcenejši bo S20, sledil bo večji S20+, ki je bil do zdaj vedno največ, kar smo v Samsungovi pomladni kolekciji lahko dobili. Od naziva najboljšega se bo ”plus” model žal moral posloviti, saj se je pojavil še superiornejši S20 Ultra, ki bo prednjačil predvsem po strojni moči in na področju kamere.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

2. Tanjši robovi, manj zaobljen zaslon

Na spletu se je pojavil trinajstsekundni video, ki prikazuje večjo različico nove galaxije, Galaxyja S20+. Video je kratek in ne pokaže preveč, vidi pa se, da so napravo v primerjavi z lanskim letom precej konkretno prenovili. Nov je sistem kamer na zadnji strani je precej večji kot zadnje leto; po novem bodo štiri kamere v novem Galaxyju S20 razporejene štirikotno, mnogi pa že tarnajo, kako neestetsko to izpade. Zlobni jeziki so se dotaknili tudi zaslona, ki je precej manj zaobljen kot na starejših modelih. Dolga leta so mnogi tarnali nad ”preveč zaobljenimi zasloni”, ki razen estetskega posladka ne prinašajo praktično nobene funkcionalnosti, so krhki in nadležni zaradi neželenih dotikov. Zdaj, ko je Samsung kritikom končno prisluhnil, pa se začenjajo oglašati iz drugega tabora. Samsungu očitno nikoli ne bo uspelo zadovoljiti vseh. Kritiki bodo JužnI Korejci nedvomno podvrženi tudi zaradi opustitve vhoda za slušalke, od katerega se marsikateri tehnonostalgik še ne more posloviti.

3. 120Hz zaslon

Trend hitro osvežujočih zaslonov je lani precej populariziral OnePlus, ki je najprej z modelom 7 Pro in nato še z drugimi med tehnološkimi kritiki požel obilo pohval. Zaslon, ki se osvežuje dvakrat hitreje od običajnega, na 60Hz omejenega prikazovalnika, je prava paša za oči. Tega se očitno zavedajo tudi pri Samsungu, saj govorice obljubljajo, da bo celotna serija novih Samsungovih pametnjakovičev prinesla zaslone, ki se bodo osveževali 120-krat na sekundo. Ker je znano, da bosta tako novi Exynos 990 kot tudi prenovljen uporabniški vmesnik podpirala hitro osveževanje zaslona in preklapljanje med 60- in 120-herčnim načinom za varčevanje z energijo, ni skoraj nobenega dvoma več; eden glavnih adutov linije S20 bo prav zaslon. Ker je Samsung tako ali tako znan po izvrstnih zaslonih, bo S20 s 120 osvežitvami na sekundo nedvomno eden glavnih favoritov za naziv ”telefon z najboljšim zaslonom leta 2020”.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

4. Neverjetne specifikacije?

Hiter zaslon vam je všeč, ampak radi bi še. Kaj še ponuja nova linija S20? Konkretno osvežene specifikacije, recimo. Če se doslej še niste vprašali, kako lahko normalen smrtnik porabi dvanajst gigabajtov RAMa v telefonu, vam bo serija S20 nedvomno začela buriti domišljijo. Vsi modeli iz nove S serije naj bi bili opremljeni z vsaj 12 gigabajti RAM-a. Da, tudi najosnovnejši model. Če vam to slučajno ni dovolj, je tu še S20 Ultra, ki se bo lahko pohvalil z bizarnimi šestnajstimi gigabajti. Kaj točno s 16 gigabajti v telefonu, ni povsem jasno. Lahko se greste maratonsko odpiranje aplikacij in preklapljanje med njimi, recimo. S20 Ultra pa ne bo buril duhov le s svojo količino RAM-a. Govorice obljubljajo še ogromno 5000 mAh baterijo in 108MP kamero. Telefon za tiste, ki so jim številke res pomembne, torej. Slaba novica je, da bo S20 Ultra tudi edini, ki bo v seriji S20 ohranil vhod za kartice MicroSD. Tisti s tanjšimi denarnicami (in tisti, ki ne vedo, kaj bi s 16 gigabajti RAMa v telefonu) bodo po vsej verjetnosti prikrajšani tudi za določene fotografske poslastice (tudi 108MP tipalo), ki bodo na voljo ekskluzivno v S20 Ultra.

Huawei in naša odvisnost od Googla
Preberi še
Huawei in naša odvisnost od Googla

5. Cena in 5G?

Vsi telefoni serije S20 bodo na voljo v dveh ”okusih”, in sicer s 5G ali brez. Ker pri nas 5G omrežja (z izjemo testne bazne postaje, ki večino časa ne deluje) sploh ni, je jasno, da bodo na naš trg priromale ”okleščene” 4G različice. Te naj bi bile okoli 100 € cenejše od omrežno naprednejših. Ker naj bi se 5G različice osnovnega Galaxyja S20 v tujini ponujale za dobrih 900 evrov, to morda pomeni, da bomo osnovni model S20 pri nas lahko kupili za okoli 800 evrov, kar glede na novosti in cene konkurence niti ni hujši škandal. Ni pa povsem jasno, kdo si bo pri nas lahko privoščil najdražjo različico; S20 Ultra z opcijo 5G naj bi stal kar 1300 €. Nekateri so za nore specifikacije (šestnajst. gigabajtov. RAM-a.) očitno res pripravljeni globoko seči v žep.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369