Moskisvet.com
Tehnološke novosti 2021

Naprave in aplikacije

Pet stvari, ki jih pričakujemo na področju tehnologije leta 2021!

Oskar Sokolov
16. 12. 2020 08.00
5

Leto 2020 je bilo za vse nas stresno in milo rečeno nenavadno. A kljub vsem nevšečnostim so nas v težkih trenutkih razveseljevale tehnološke novice. ”Epidemija” zaslonov s hitrim osveževanjem, veliki premiki na področju mobilnih fotografskih sistemov, hiter razvoj tako ugodnih kot pregrešno dragih pametnih telefonov, izjemne nove igralne konzole, in, seveda, revolucija na področju procesorjev, kjer je Apple konkurenci nagnal strah v kosti. Bilo je tudi nekaj zdrsov, kot glavnega lahko izpostavimo Applovo skopuštvo z ukinjanjem priloženih polnilcev pot pretvezo varovanja okolja, a v celoti smo tehnološki navdušenci z izkupičkom lahko zelo zadovoljni. Vsi si želimo, da bo leto 2021 na skoraj vseh področjih lepše kot leto 2020, a na področju razvoja tehnologije si težko želimo sprememb. Kaj nas torej čaka v letu 2021?

Androidni telefoni – revolucija na področju fotografije 

Če smo, kar se tiče oblikovanja velike večine pametnih telefonov, s tankimi robovi in premijskimi steklenimi ohišji že dosegli vrh, je na področju ”drobovja” še prostor za izboljšave. Novi procesor Snapdragon 888, ki ga bomo naslednje leto našli v veliki večini vrhunskih pametnih telefonov iz androidnega tabora, prinaša zanimive novosti. Poleg večje varčnosti ter pričakovanega skoka v grafični in procesorski zmogljivosti se bodo fotografski navdušenci razveselili novice, da Snapdragon 888 prinaša velike novosti na področju mobilne fotografije. Novi procesor bo namreč zmožen naenkrat procesirati slikovne podatke iz treh različnih fotografskih tipal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ker bodo po novem v nastanku slike že na procesorski ravni lahko sodelovala tri fotografska tipala naenkrat, naj bi bile slike bolj ostre, dinamični razpon širši, predvsem nočne slike pa bodo veliko bolj svetle. Največjo spremembo lahko pričakujemo v nekoliko cenejših mobilnih telefonih z vrhunskimi procesorji, ki ne bodo imeli najboljših fotografskih tipal (khm... OnePlus). Ker bodo ti telefoni po novem sposobni avtomatsko kombinirati informacije iz več kamer naenkrat, naj bi bil končni rezultat veliko bolj impresiven.

Zbogom, Samsung Galaxy Note
Preberi še
Zbogom, Samsung Galaxy Note

A to še ni vse. Šušlja se, da bodo v Googlovem taboru predstavili lasten procesor. Vemo, da so Googlovi Pixli že tako in tako med daleč najboljšimi na področju mobilne fotografije, sploh navdušujoče pa je njihovo programsko obdelovanje posnetkov. Lasten procesor naj bi jim omogočil še boljše strojno procesiranje slikovnih informacij. Če kombiniramo njihovo impresivno programje s strojno podporo, ki jo razvijajo, lahko pričakujemo bleščeče rezultate in navdušujoče posnetke.

Google Pixel 5
Google Pixel 5 FOTO: Instagram

iPhoni – boljši zasloni in še manj vhodov

Iz Applovega tabora smo že letos pričakovali iPhone s hitrim osveževanjem zaslona. Če so bili v Cupertinu z iPadi prvi, ki so popularizirali zaslone s hitrim osveževanjem, jih je na področju pametnih telefonov s hitrim osveževanjem zaslona Androidni tabor prehitel po desni. Naslednje leto naj bi pri Applu končno vključili zaslone, ki se osvežijo 120-krat na sekundo, a ne pri vseh modelih. Masleno gladke slike bodo deležni le dražji ”Pro” modeli.

iPhone 12 Pro Max
iPhone 12 Pro Max FOTO: Shutterstock

Tudi cenejši iPhoni pa naj bi naslednje leto spet doživeli nadgradnjo fotografskega sistema. Govori se, da se bodo Pro modeli po novem lahko pohvalili s štirimi kamerami, čeprav periskopskega ”zuma” naslednje leto še ni pričakovati. V času epidemije smo občutili pomanjkljivosti Face ID-ja, ki z masko na obrazu preprosto ne deluje, zato analitiki napovedujejo, da se v vsaj enem modelu vrača slavni čitalec prstnih odtisov Touch ID, ki bo pri novih iPhonih pod zaslonom.

Kaj tehnološkemu navdušencu kupiti za božično darilo?
Preberi še
Kaj tehnološkemu navdušencu kupiti za božično darilo?

Žal poznavalci napovedujejo tudi manj zaželene spremembe. Najdražji izmed naslednje leto predstavljenih iPhonov naj bi se povsem odpovedal kakršnimkoli vhodom. To pomeni, da se bo pametno napravico dalo polniti izključno z brezžičnimi polnilci. Letošnja predstavitev magnetnih brezžičnih polnilcev še podpihuje strah množic pred dokončnim ukinjanjem kakršnihkoli vhodov pri prihajajočih iPhonih. Čeprav težko odobravamo tako radikalno spremembo, je jasno, da je Apple verjetno edini, ki lahko začne s trendom ”brezvhodnih” pametnjakovičev. Kdo ve, morda fizične vhode za polnjenje in prenos podatkov čaka enaka usoda kot vhode za slušalke...

Upogljivi telefoni – se bo Apple končno pridružil?

Upogljivi telefoni so že nekaj časa na trgu, a jih teži slaba vzdržljivost in napihnjena cena. Pisali smo že o tem, da bo Samsung leta 2021 linijo Note nadomestil z upogljivo linijo Fold. Novi zasloni z ultratankim steklom naj bi namreč rešili problem slabe vzdržljivosti. A tudi če se novih upogljivih zaslonov ne bo dalo trajno poškodovati z nohtom in bodo preživeli pritiske S-Pena, je dejstvo, da je področje upogljivih pametnih telefonov še v fazi razvoja. Če ne drugega, množice odvračajo astronomske cene. Nihče torej ne pričakuje, da se bo Apple pridružil, dokler bodo upogljive pametne telefone pestile jasne hibe. Upogljive iPhone lahko pričakujemo šele čez nekaj let, ko bodo glavne težave ”upogljivčkov” premagali drugi proizvajalci.

Laptopi – Intel je oplel

Nihče ni pričakoval, da bodo Applovi novi MacBooki z ARM procesorji takšen hit. Ampak so. Izjemna zmogljivost in varčnost, ki ji ni para, meče res slabo luč na vse prenosnike z Intel procesorji. Mnogi napovedujejo, da bo Apple z lastnimi procesorji opravil z vso konkurenco, a so to precej ekstremne trditve. Ja, M1 je impresiven procesor in odličen dokaz, da je na področju prenosnih računalnikov še ogromno prostora za izboljšave, a mnogi se bodo prehoda na MacBooke otepali že zaradi novega operacijskega sistema ali zaradi, hm, ideoloških razlogov. Pričakujemo torej lahko, da se bo Windows tabor vzel v roke in skušal predstaviti nekaj, kar bo vsaj približno uspelo konkurirati novim Macom. Delovanje v tej smeri potrjuje podatek, da so pri Microsoftu nedavno končno omogočili emulacijo 64-bitnih programov, napisanih za Intel procesor, na ARM napravah.

Zaradi epidemioloških razmer lahko pričakujemo hitrejši razvoj t.i. ''cloud gaminga''.
Zaradi epidemioloških razmer lahko pričakujemo hitrejši razvoj t.i. ''cloud gaminga''. FOTO: Profimedia

Tehnološke spremembe, ki jih epidemija spodbuja

Za konec lahko omenimo še nekaj širših trendov, ki bodo narekovali razvoj v prihodnjem letu in kasneje. Vsi upamo, da se bo epidemija končala, a je ne glede na razplet že spodbudila določene trende, ki vplivajo na prihodnost. Epidemija je spodbudila nakupovanje nosljive tehnologije. T.i. ”wearables” so v času, ko ne moremo iz stanovanja, odlična alternativa za tiste, ki si želijo doma ohranjati zdravo telo. Poleg tega lahko pričakujemo, da se bo razvoj t.i. igričarstva v oblaku (”cloud gaming”) tudi zaradi epidemioloških razmer razvijal še hitreje. Tretjina uporabnikov tehnologije namreč igričarstvo našteje kot enega izmed treh glavnih interesov, obdobje, ko smo zaprti doma, pa je kot nalašč za večerne igralske seanse. ”Cloud gaming” nam igričarstvo omogoča, tudi če nam ga naš počasen računalnik ne. Pričakujemo še razvoj 5G omrežij, ki so se končno začela pojavljati tudi v Slovenji. Tako igričarstvo v oblaku kot nadgrajeno in umetno resničnost omogočajo res hitre internetne povezave, pri čemer bo 5G gonilna sila. Poznavalci omenjajo še hitrejši razvoj umetne inteligence (AI), ki naj bi bila ključna pri obdelavi (epidemioloških) podatkov in iskanju rešitev.

Tehnološke novosti 2021
Tehnološke novosti 2021 FOTO: Shutterstock
Google Foto postaja plačljiv
Preberi še
Google Foto postaja plačljiv

Ne glede na to, ali nas zanimajo širši trendi ali le to, kaj bo v našem naslednjem pametnem telefonu, je gotovo, da nas na tehnološkem področju leto 2021 ne bo razočaralo.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382