Moskisvet.com
Dan brez telefona

Naprave in aplikacije

Novodobni izziv: bi zdržali en dan brez telefona?

A.P./STA
25. 11. 2019 06.55
0

Nacionalni inštitut za javno zdravje 25. oktobra poziva k vseslovenski akciji dan brez telefona – dan za druženje v živo. V mesecu preprečevanja različnih oblik zasvojenosti inštitut vabi Slovence s pametnimi telefoni – takih je bilo leta 2017 med osebami, starimi 16–74 let, kar 73 odstotkov – da se za en dan ali vsaj nekaj ur odpovedo telefonu. Bi zmogli?


NIJZ svetuje, da dan oz. čas brez telefona preživimo z ljudmi, v pogovoru, skupnih aktivnostih, druženju, sprehodih ali pa čas porabimo za hobije in stvari, ki jih radi počnemo. Ljudje namreč vse več časa porabljamo za različnimi zasloni, med katerimi je zelo pogost tudi mobilni ali pametni telefon, in vse manj časa za druženje z ljudmi in gibalne aktivnosti.

Pametni telefoni so kot dojenčki. Vseskozi zahtevajo našo pozornost.
Pametni telefoni so kot dojenčki. Vseskozi zahtevajo našo pozornost. FOTO: Dreamstime

Uporaba mobilnih telefonov je razširjena med vsemi starostnimi skupinami ne glede na spol in večina si ne zna več predstavljati življenja brez pametnega telefona. Skoraj vsi so pametni telefon uporabljali za pošiljanje ali prejemanje SMS, več kot 90 odstotkov za fotografiranje, kot uro, za budilko ali alarm. 80 odstotkov jih je prek telefona brskalo po internetu, 53 odstotkov jih je poslušalo glasbo ali radio in uporabljalo zemljevide ter navigacijo, 26 odstotkov jih je igralo igre.

V Zagrebu prvi semafor za pešce zatopljene v telefon
Preberi še
V Zagrebu prvi semafor za pešce zatopljene v telefon

V zadnjem desetletju se pojavljajo tudi raziskave, ki ugotavljajo, da je ljudi strah ali doživijo celo panični napad, ko ugotovijo, da so pozabili ali izgubili svoj telefon (nomofobija). V primeru hujših težav se to lahko odrazi tudi v motnjah spanja in stalni potrebi po uporabi mobilnika in nezmožnosti nadzorovanja teh impulzov. Da se to ne bi zgodilo, je treba naše življenje uravnotežiti in preživeti dovolj časa z ljudmi, biti fizično aktivni in početi stvari, ki niso povezane s tehnologijami, nas veselijo in zanimajo, svetujejo na inštitutu.

Ste sužnji telefona?
Ste sužnji telefona? FOTO: Dreamstime

"Pred tem obvestite svoje družinske člane in prijatelje, da boste brez telefona, in se z njimi raje dogovorite za klepet ali sprehod v živo. Šteje tudi, če se odločite, da telefona ne boste uporabljali vsaj nekaj ur. S tem boste tudi preverili, kakšen je vaš odnos do telefona in kako ga lahko spremenite. Lahko pa se odločite, da bo vsak teden en dan ali vsaj nekaj ur brez telefona," še svetujejo na inštitutu.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376